Connect with us

BiH

Na dan godišnjice zločina: MUP RS u Višegradu organizuje vježbu – tu su specijalci, helikopter…

Published

on

Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta RS organizovat će danas, 14. juna, u Višegradu pokazno-taktičku vježbu pod nazivom “Teroristički napad na štićenu ličnost”, kojoj će prisustvovati resorni ministar Siniša Karan i direktor Policije RS Siniša Kostrešević, najavljeno je iz MUP-a.

U pokaznoj vježbi, koju priprema i organizuje Centar za obuku, učestvovaće policijski službenici Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, pripadnici Specijalne anititerorističke jedinice sa Helikopterskom jedinicom i Ronilačkim timom, te pripadnici Policijske uprave Foča.

 

Učestvovaće i predstavnici lokalne zajednice Višegrad – turistički brod Andrićgrada, Služba hitne pomoći, Vatrogasna jedinica i Odjeljenje civilne zaštite Višegrad.

Reklo bi se, sve sasvim u redu, ali…

 

Vježba je zakazana, naime, na dan kad se obilježava godišnjica jedne od “živih lomača” koje su se dogodile u Višegradu u junu 1992. godine. Pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, zapalili su žive civile, većinom žene i djecu. Dana 14. juna u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici zapaljeno je oko 70 bošnjačkih civila uglavnom iz sela KoritnikNajmlađa žrtva je imala svega dva dana.

Sličan se scenario dogodio dvije sedmice poslije kada je zapaljeno 70 bošnjačkih civila u kući Mehe Aljića u višegradskom naselju Bikavac. O strahotama na Bikavcu je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) svjedočila Zehra Turjačanin. Spaljivanja civila vršena su na još desetak drugih lokacija.

 

Za zločine u Višegradu Haški tribunal je osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, Sredoja Lukića na dvadeset i sedam godina, te Mitra Vasiljevića na petnaest godina zatvora. Pred Sudom Bosne i Hercegovine u trinaest predmeta osuđeni su: Boban Šimšić, Dragan Šekarić, Mićo Jovičić, Miloš Pantelić, Momir Savić, Momir Tasić, Nenad Tanasković, Oliver Krsmanović, Petar Kovačević, Predrag Milisavljević, Predrag Tasić, Radomir Šušnjar, Vitomir Racković, Vuk Ratković i Željko Lelek. Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Novu Rajaka na pet godina zatvora. U martu ove godine Sud BiH je izrekao prvostepenu presudu kojom je Milomir Đuričić osuđen na pet, a Vukadin Spasojević na jedanaest godina zatvora za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u logoru Uzamnica 1992. i 1993. godine.

Kao rezultat monstruoznih zločina koje su počinili pripadnici raznih formacija Vojske RS, Višegrad je postao poznat kao grad ženoubica i djecoubica. Mjesto je to masovnih zločina nad bošnjačkim civilnim stanovništvom. Nažalost, ono danas služi kao primjer lokalne zajednice koja umjesto suočavanja sa ratnom prošlošću bira kreiranje lažnih narativa i veličanje ratnih zločinaca. Od velikog dočeka Mitra Vasiljevića kojeg je Haški tribunal pustio na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne, preko orkestrirane kampanje SDS-a protiv spomenika ubijenim Bošnjacima na mezarju Stražište, te upada na posjed Islamske zajednice i uklanjanja riječi genocid sa spomenika, pa sve do bježanja osumnjičenih za ratne zločine u Srbiju, Višegrad pokazuje da kao promovisani turistički potencijal RS nema za cilj istinu, nego prikrivanje zločina čije se posljedice vide već pri prvom susretu sa ovim mjestom, podsjetili su danas iz UDIK-a.

“Ovim putem ponovo apelujemo na svjedoke ratnih događaja u Višegradu da otkriju gdje se nalaze posmrtni ostaci ubijenih u Pionirskoj i na Bikavcu, ali i drugim lokacijama. Proces suočavanja s prošlošću treba krenuti od nas samih tako što ćemo umjesto autoviktimizacije pokazati više volje i truda za patnju drugih. Više od tri decenije je mali historijski period, ali je predug za porodice ubijenih koje čekaju da ukopaju svoje najbliže”, navodi se u saopćenju UDIK-a.

Očigledno, MUP entiteta RS je odabrao da na jednu od najtužnijih godišnjica u našoj zemlji demonstrira silu i snagu protiv mogućih terorista, a ne treba zaboraviti da političari iz vlasti ovog entiteta prstom upiru na prijetnju od muslimana (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.a.).

U tom kontekstu, potpuno je jasno šta rade vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Radiosarajevo.ba

BiH

Detalji ubistva u Sarajevu: Policiju pozvala svekrva i rekla da joj se snaha ubila

Published

on

By

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS, kazala je kako se Policijskoj upravi Novo Sarajevo sinoć iza 19 sati obratila žena putem telefona, navodeći da se nalazi u ulici Hamdije Čemerlića i da ima važne informacije

Policajci MUP-a Kantona Sarajevo prethodne noći uhapsila je tri osobe osumnjičene za ubistvo, saučesništvo i neprijavljivanje krivičnog djela nakon što je u stanu u Kolodvorskoj ulici, u sarajevskoj općini Novo Sarajevo, pronađeno tijelo žene.

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS, kazala je kako se Policijskoj upravi Novo Sarajevo sinoć iza 19 sati obratila žena putem telefona, navodeći da se nalazi u ulici Hamdije Čemerlića i da ima važne informacije, piše Faktor.

Lagala policiji

Patrola je, kako je dodala Novalić, ženu locirala i utvrđeno je da se radio o 76-godišnjoj L. R. iz Sarajeva koja je tom prilikom policiji kazala da se njen sin, 36-godišnji G. R. udaljio iz stana sa namjerom, kako je rekla, da naudi sebi.

Potom je kazala da se u zaključanom stanu u Kolodvorskoj ulici nalazi njena snaha koja je prethodno izvršila samoubistvo, navela je Novalić.

Glasnogovornica MUP-a KS dodala je da je o svemu odmah obaviještena dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS koja je naložila da se angažuje stručni tim koji će otvoriti vrata zaključanog stana, što je i učinjeno.

U Sarajevu pronađeno beživotno tijelo žene, uhapšeni suprug, svekrva i njihov pomagač.

Tragovi nasilja

-Policija je u unutrašnjosti stana pronašla beživotno tijelo žene sa vidljivim tragovima nasilja. Smrt žene stare 38 godina, inicijala N. R. iz Sarajeva konstatirao je ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS. Utvrđeno je da je smrt nastupila prije više dana, dodala je Novalić.

Uviđajem je rukovodila kantonalna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS, a obavili su ga pripadnici MUP-a KS i tom prilikom su pronađeni predmeti i tragovi izvršenja krivičnog djela.

-Uporedo s tim policija je tragala za 36-godišnjim muškarcem koji je lociran i lišen slobode u ulici Kurta Schorka na području općine Ilidža. Ova aktivnost je realizovana uz podršku službenika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kazala je Novalić.

Zbog osnova sumnje da su počinili ubistvo, slobode su lišeni suprug i svekrva preminule žene, 36-godišnji muškarac inicijala G. R i njegova majka 76-godišnja L. R.

Tijelo preminule je prebačeno u prosekturu Bare, gdje će, kako je istakla Novalić, po nalogu tužiteljice biti obavljena obdukcija i sva druga potrebna vještačenja.

Poznati identiteti

-Radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela policijski službenici Odjeljenja za krvne, seksualne delikte i ratne zločine Sektora kriminalističke policije pronašli su i slobode lišili muškarca u dobi od 67 godina incijala L. J. zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja te pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela. To znači da postoji osnova sumnje da je taj muškarac znao za smrt ove žene, što nije prijavio, kazala je Novalić.

Svi lišeni slobode trenutno su na kriminalističkoj obradi u Upravi policije MUP-a KS te će nakon okončanja kriminalističke obrade biti predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu KS.

Na pitanje novinara, u kakvoj je vezi treća uhapšena osoba sa sinom i svekrvom ubijene žene, Novalić je odgovorila da je riječ o rodbinskoj vezi, piše Faktor.

Avaz je objavio identitet ubijene žene, a radi se o Nermini Ravlić. Za njeno ubistvo sumnjiči se Goran Ravlić, njen suprug i svekrva Ledžiba Ravlić. Identitet pomagača još nije poznat.

Nastavi čitati

BiH

Podignut stepen bezbjednosti u RS-u, naložen niz preventivnih mjera

Published

on

By

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska podiglo je mjere bezbjednosti na području ovog dijela Bosne i Hercegovine, posebno na javnim mjestima, nakon današnjeg terorističkog napada na Ambasadu Izraela u Beogradu, prilikom čega je teško povrijeđen pripadnik Žandarmerije MUP-a Srbije.

Iz MUP-a su istakli da je stanje bezbjednosti na području entiteta zadovoljavajuće i da građani nemaju razloga za zabrinutost, ali apeluju da policiji prijave svaku sumnjivu radnju u svom okruženju.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor policije Siniša Kostrešević su u stalnoj komunikaciji sa ministorm unutrašnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i prvim ljudima Policije Srbije.

Iako nema neposredne prijetnje od sličnog napada u RS-u, naložen je niz preventivnih mjera i intezivirana saradnja sa drugim policijskim agencijama u smislu razmjene operativnih informacija, navodi se u saopštenju MUP-a.

Nastavi čitati

BiH

Detalji zločina u Sarajevu: Ubijena žena danima bila u stanu, suprug i njegova majka nisu znali kako da se riješe tijela?

Published

on

By

Tijelo ubijene 38-godišnje N. R. iz Sarajeva, zbog čega su pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhapsili su tri osobe, danima je bilo u stanu u Sarajevu.

Kako saznaje Oslobođenje, sumnja se da nesretna žena u stanu, koji se nalazi u zgradi u Kolodvorskoj ulici, bilo sedam dana.

Prema našim saznanjima, policajci su imali poziv za intervenciju te su tako i ušli u stan i zatekli jezive scene – tijelo žene.

Nezvanično saznajemo da osumnjičenii nisu znali kako da se riješe tijela, zbog čega je žena i bila danima u stanu.

Podsjetimo, za zločin se sumnjiče njen 36-godišnji suprug G. R. i njegova majka 76-godišnja L. R.

Nastavi čitati

Najčitanije