Connect with us

USK

Monstruozan slučaj u Krajini: Muškarac ubio dva psa, pa ih stavio u frižider

Published

on

U bihaćkom naselju Orljani dogodio se gnusan čin u kojem je 40-godišnji muškarac ubio dva pasa, pa ih stavio u frižider. Ovaj šokantni slučaj prijavila je policiji starija žena, koja se naknadno ispostavila kao majka osumnjičenog.

Prema informacijama iz bihaćkog komunalnog preduzeća Komrad, njihovi radnici su pozvani kako bi uklonili tijela ubijenih pasa. Na mjestu događaja pronašli su nekoliko pasa u dvorištu, dok su dva mrtva psa otkrivena u frižideru osumnjičenog, piše Dijaspora.

Policija je obaviještena i poduzela je sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti kako bi istražila i sankcionirala ovaj monstruozni čin. Stanovnici naselja su u šoku i osudili su ovaj stravičan događaj, zahtijevajući pravdu za nevine životinje.

Nadležne institucije apeliraju na sve građane da prijave slične slučajeve zlostavljanja životinja kako bi se ovakvi strašni događaji spriječili u budućnosti.

USK

FOTO Termalno jezero u Maloj Kladuši uskoro dostupno za odmor i rekreaciju

Published

on

By

Nakon dugogodišnjeg nekorištenja jezera termalne vode u naselju Mala Kladuša, ovaj prirodni i turistički potencijal naše općine napokon će biti stavljen u funkciju i dostupan za korištenje svim građanima.

 

Termalno jezero dio je kompleksa “Olimpijski bazen”, koji je dugi niz godina bio predmetom spora zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa. Nakon brojnih protupravnih prisvajanja imovine od strane privatnih subjekata, vlasništvo kompleksa je napokon vraćeno zakonitim pravnim nasljednicima – JKP ” Vodovod i kanalizacija” i JKUP “Komunalije”.

Nakon što je pravnim putem završeno pitanje vlasništva, komunalna preduzeća su u proteklom periodu pristupila sanaciji i uređenju jezera termalne vode. Radovi su obuhvatali čišćenje mulja, odnosno izmuljavanje i sanaciju dna jezera, pročišćavanje vode, kao i uređenje obale i rubnih područja. Namjera je da se u bliskoj budućnosti na isti način pristupi sanaciji olimpijskog bazena, kao i da se iskoristi potencijal termalne vode u zdravstvene svrhe, kroz izgradnju banjskog lječilišta.

Jezero će već od iduće sedmice biti dostupno za sve građane koji žele provesti dan u prirodi, i to u periodu od 10:00 do 19:30h. Ulaz na jezero je besplatan

RVK

Nastavi čitati

USK

Krajišnici se mogu grijati i na biomasu: USK šume gazduju resursom vrijednim dvije milijarde maraka

Published

on

By

Dok se čeka zakon o šumama u FBiH, stručnjaci s terena se nadaju da će i njihovi amandmani biti uzeti u obzir, kako bi se iskoristili svi potencijali šumskog bogatstva

U prisustvu svih šumskih preduzeća u BiH, Javno preduzeće Unsko-sanske šume i Privredna komora USK-a organizovali su u petak u hotelu Ključ panel-diskusiju o temi “Potencijali biomase”, govoreći o zakonskoj regulativi, prednostima korištenja biomase u lokalnim zajednicama, očuvanju životne sredine i iskoristivosti tenološkog potencijala, piše Oslobodjenje.

Generalni direktor Unsko-sanskih šuma Haris Koljić, preuzevši dužnost početkom ove godine, inicirao je ovaj projekat te je naišao na podršku vlasti USK-a.

– Uvidio sam da nam treba novi proizvod kojim možemo ostvariti 20 miliona maraka godišnje i jedino što odgovara našim prospektima je biomasa. Naš kanton je razvojno usmjeren na šumarstvo, poljoprivredu i turizam. To moramo u većoj mjeri znati iskoristiti. Mehanizovali smo eksploataciju šuma u Kantonu, imamo proizvođače kotlova, podršku vlasti USK-a, imamo sve potencijale da ostvarimo izuzetan biznis za Kanton, istakao je Koljić.

Predsjedavajući Skupštine USK-a Zikrija Duraković nagovijestio je da škole i ustanove u USK-u vrlo brzo mogu preći na sistem grijanja biomasom. Također je primijetio da je u prethodnim godinama politika stvarala problem preduzeću USK šume.

– Želimo prevazići te probleme, jer USK šume gazduju resursom vrijednim dvije milijarde maraka. Mi ne očekujemo da vaše preduzeće ostvaruje profit, ali možete podići standarde, povećati broj uposlenih i još više razvijati kompaniju i naš kanton, kazao je Duraković.

Studiju o potencijalima biomase u USK-u predstavio je doktor nauka Velid Halilović, profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

– Moj cilj je bio da se ukaže gdje možemo doći do biomase u USK-u, a to su izdanačke šume kojih ovdje ima mnogo, uz zahvate da se one dovedu u viši uzgojni oblik, kazao nam je profesor Halilović.

Nastavi čitati

USK

Bihać: Muškarac (34) pretučen na benzinskoj pumpi, policija traga za napadačima

Published

on

By

u  Bihaću, na benzinskoj pumpi “Gazprom”, došlo do nasilnog incidenta u kojem je pretučen 34-godišnji muškarac B.S.

Prema našim saznanjima, incident se dogodio kada se automobil marke Tuoareg zaustavio na navedenoj benzinskoj pumpi, nakon čega su iz vozila izašla dva muškarca koji su nasrnuli fizički na 34-godišnjeg B.S..

Napad je rezultirao lakšim povredama, te je B.S: prevezen u Kantonalnu bolnicu u  Bihaću radi pružanja medicinske pomoći.

Policija je odmah reagovala na poziv za pomoć i trenutno traga za počiniocima. Nezvanično se saznaje da su nasilnici identifikovani te se očekuje njihovo privođenje u najskorijem roku.

Nastavi čitati

Najčitanije