Connect with us

Sport

Lana Pudar u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu

Published

on

Lana Pudar, najbolja bosanskohercegovačka plivačica, plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva koje se održava u Beogradu.
Naša sjajna plivačica nastupila je u disciplini 100 metara delfin i rutinski je odradila posao.
Plivala je u četvrtoj grupi i osvojila je četvrto mjesto sa vremenom 59.54, što je bilo dovoljno za polufinale. Ukupno, ostvaril je 11. vrijeme kvalifikacija, ali sigurno je da ćemo već u narednim utrkama gledati znatno bolje nastupe sjajne Mostarke.
Prva polufinalna utrka na rasporedu je večeras od 18.51, a četiri minute kasnije trebalo bi startati drugo polufinale. Finale je na rasporedu u petak od 18.30 sati.
Lani Pudar će nastup u Beogradu poslužiti kao pripreme za Olimpijske igre u Parizu.

Sport

Mračna strana Eura, niko ovo nije očekivao: Njemačka je prva digla glas, ‘ne može ovo ovako’

Published

on

By

Evropsko prvenstvo došlo je do nokaut-faze. Nakon što su odigrane utakmice po grupama, slijede susreti osmine finala u koje su se plasirale po dvije najbolje momčadi iz svake grupe, kao i četiri od šest trećeplasiranih. Trećeplasirani iz grupa prolaze dalje otkako na Euru sudjeluju 24 reprezentacije, a to je od 2016. godine.

Jörn Petersen, urednik njemačkog medija Kicker, objavio je tekst pod naslovom Evropsko prvenstvo treba proširiti, koliko god to boljelo. Petersen smatra da je problematičan planiran raspored ukrštanja u osmini finala i dodaje da zbog toga “trenutni Euro ima ozbiljan problem”.

“Pojavila se mračna strana koja je u srijedu navečer bila posebno mračna”

“Otkako je UEFA 2016. proširila broj sudionika Evropskog prvenstva sa 16 na 24 momčadi, pojavila se tamna strana koja je u srijedu navečer bila posebno mračna”, piše Kicker. Kao primjer navodi da je Mađarska u nedjelju, 23. juna, pobijedila Škotsku kasnim golom (1:0) u trećem kolu grupe A i zatim tri dana bila uvjerena da će joj tri boda biti dovoljna za prolazak grupe.

Međutim, Gruzija je šokirala favorizirani Portugal (2:0) u zadnjem susretu grupe H i tako uzela zadnje mjesto od najboljih trećeplasiranih. Mađarska je tako uz Hrvatsku ostala jedina reprezentacija koja je osvojila treće mjesto u grupi a da nije prošla dalje.

Također, Kicker podsjeća da su Slovačka i Rumunija znale da će obje proći ako u zadnjem međusobnom susretu odigraju neriješeno. Tako je i bilo i utakmica je završila 1:1.

Je li proširenje Eura na 32 reprezentacije jedino rješenje?

Kickerov urednik smatra da se “narušava integritet natjecanja” ako sve momčadi koje se bore za treće mjesto ne igraju u istome terminu. Smatra i da je nepravedno što će neke drugoplasirane reprezentacije u osmini finala također igrati protiv drugoplasiranih, dok će drugi dobiti pobjednike grupa i, nerijetko, jače reprezentacije.

“Povratak na 16 reprezentacija? To se neće dogoditi jer je ovaj Euro pokazao da tobože male reprezentacije mogu biti opasne”, smatra Petersen, koji u konačnici predlaže proširenje na 32 reprezentacije kao jedino rješenje kako bi se moglo formirati osam grupa s po četiri reprezentacije, od kojih bi dvije prolazile dalje.

“Sigurno bi bilo još dosadnih utakmica, ali bi li bile dosadnije od onih u utorak bez golova, kada su Danska (protiv Srbije) i Slovenija (protiv Engleske) već znale da će im neriješeno biti dovoljno za prolaze? I bi li kvaliteta pala da Erling Haaland također smije igrati?” pita se njemački novinar.

“Bolno je gledati” na Svjetsko prvenstvo 2026.

Problem je, mišljenja je, što bi kvalifikacije za Euro gotovo izgubile značaj jer bi gotovo svi izborili mjesto na glavnom turniru, no Petersen na prvo mjesto stavlja “poštene sportske uvjete”.

Na kraju je napisao da je “bolno gledati” na Svjetsko prvenstvo 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku, gdje će prvi put nastupiti 46 reprezentacija, umjesto 32, zbog čega će prolaziti osam od 12 najboljih trećeplasiranih.

Nastavi čitati

Sport

Bivši golman Zrinjskog ostvario transfer karijere: “Nikad nisam razmišljao o reprezentaciji BiH jer sam Hrvat”

Published

on

By

Bivši golman Zrinjskog Dino Horkaš (25) novi je golman španskog prvoligaša Las Palmasa. S klubom iz La Lige potpisao je ugovor do ljeta 2028. godine, a za Index.hr je govorio o transferu karijere.

Do sada je bio član bugarskog Lokomotiva iz Plovdiva, u kojem je upisao 52 nastupa te 20 puta sačuvao mrežu netaknutom.

U Bugarsku je otišao u ljeto 2022. godine, kada je napustio svoj matični klub Dinamo. Za aktualne prvake Hrvatske nije nikada upisao službeni nastup iako je u klubu proveo ukupno 11 godina.

Tokom u Dinamu odlazio je na posudbe u Zrinjski, Posušje i Varaždin. Proglašen je najboljim golmanom bugarske lige za 2023. godinu, a o transferu u Las Palmas kazao je:

“Nisam mislio da ću iz bugarske lige otići direktno u La Ligu, ali to je nogomet. Samo treba vjerovati u sebe i sve će se posložiti prije ili kasnije. Ključnu ulogu u ovom transferu je imao moj agent, koji je pozvao šefa skauta Branka Milovanovića, desnu ruku predsjednika Las Palmasa Miguela Angela Ramireza, na utakmicu u Plovdiv protiv CSKA. Ja za to da su me gledali nisam ni znao dok nisam potpisao.

Tek onda mi je agent sve rekao o tome što se odvijalo u pozadini transfera. Od te utakmice u listopadu prošle godine do travnja ove godine moj agent je bio na sastancima i pregovarao o svemu. Meni ništa nije govorio jer mi imamo takav odnos, da mi ne govori za opcije dok nemamo realnu ponudu. Imao sam ponude iz Škotske, Kipra, Poljske i još nekih država, ali agent mi je govorio da budem strpljiv. Upozorio me da će me Lokomotiv možda staviti i na klupu dok čekamo, ali da će sve doći na svoje kad bude vrijeme.

Nisam očekivao ovakav transfer bez obzira na to koliko ja vjerujem u svoje kvalitete, ali, eto, posložilo se onako kako sam oduvijek sanjao, a to je da igram u La Ligi. Što se tiče dojmova i uvjeta, to je skroz na drugom nivou u odnosu na Lokomotiv. Dok sam bio u Dinamu, isto je bio visok nivo, ali ovo je ipak razina više, od kampa za trening i svega što imaju u sklopu njega do stadiona, koji je baš top. Oduševio sam se kada su mi rekli da ima kapacitet od 32.000 gledatelja, a imaju 29.000 pretplatnika”, rekao je Horkaš za Index.hr.

Horkaš je jednom nastupio za U-21 reprezentaciju Hrvatske, a ima i državljanstvo BiH.

“San svakog nogometaša je reprezentacija, ali ne želim se gurati, nego prvo u klubu dokazati i igrama skrenuti pažnju na sebe. Što se tiče državljanstva BiH, to sam uzeo kada sam otišao na posudbu u Zrinjski da ne budem u kvoti stranca. Nikad nisam razmišljao o njihovoj reprezentaciji, jer sam Hrvat i igranje za reprezentaciju je sveto i posebno te bih volio igrati samo za Hrvatsku”, kazao je Horkaš.

Horkaš je za Zrinjski skupio devet nastupa tokom 2020. godine, a potom je drugi dio polusezone 2021/2022. branio za Posušje na ukupno 13 ligaških utakmica.

 

Nastavi čitati

Sport

Velibor Pudar odgovorio Lani: “Nadam se da će ‘odrasti’ i misliti svojom glavom”

Published

on

By

Velibor Pudar, otac najbolje bh. plivačice Lane Pudar reagovao je na saopćenje koje je njegova kćerka objavila u toku dana.

Lana Pudar se u četvrtak, 27. juna na društvenoj mreži Instagram ogradila od svog oca Velibora Pudara, koji je dan ranije davao izjave i govorio o vremenima kada je Lana vrbovana da pliva pod zastavom Srbije.

Nakon svega, Velibor Pudar se oglasio na svom Facebook profilu, a njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.

 

“Moram da odgovorim na saopćenje moje kćerke, Lane Pudar.

 

Kao prvo, u mojoj objavi o Vanji Udovičiću na fb, nigdje nisam napisao da je neko drugi odlučivao za koga će Lana plivati, osim nje same, kao i još mnogo puta poslije, kada su mnoge zemlje zvale da pliva pod njihovom zastavom. Od malih nogu je odlučila da će plivati samo za zemlju svog rođenja, zemlju svog porijekla i zemlju koju voli, za BiH. Ne znam ko je kako shvatio moju objavu koja je bila vrlo jasna.ž

Foto: Facebook: Objava Velibora Pudara

Drugo, što se tiče kontakta između Lane i mene, istina je da se nismo vidjeli skoro dvije godineRazlog je razvod braka između njene majke i mene. Problemi, u braku, su nastali još 2011. godine ali sam ostao sa porodicom da bih djeci obezbjedio sve uslove da odrastu bez ikakvih problema.

 

Sin Nemanja da završi fakultet, a Lana da može da se bavi plivanjem. Radio sam 10 godina u Saudijskoj Arabiji a majka je odgajala djecu. Probleme koje smo trebali riješiti Lanina majka i ja, “u četiri oka”, nikada nismo riješavali, jer je njena majka uvijek, kada bi se povela priča o tome, tražila zaštitu u maloljetnoj djeci i naravno da su joj bili privrženiji nego meni.

Toliko im je priča napričala, da bi zaštitila sebe a protiv mene, da je danas rezultat svega da naša djeca ne kontaktiraju nikoga od moje rodbine i prijatelja, pa ni mene. A ja, znam da sam dao sve, i dušu, da bi oni bili danas ono što jesu, da mi je savjest čista i da hodam svugdje po svijetu uzdignute glave i gledam ljude u oči. E sad ne znam da li mogu tako gledati i hodati pojedinci.

Bez obzira na sve, uvijek sam tu za svoju djecu i znam, a znaju i pojedinci, koliko sam dobrih stvari uradio za njih u ove posljednje dvije godine. Iako su punoljetni, nadam se da će, jednog dana “odrasti” i početi razmišljati svojom glavom.

Ne želim više polemisati niti pričati o ovim stvarima jer znam ko sam, šta sam i kakav sam.

Hvala novinarima što će prenijeti, i ovu, objavu kao što su do sada prenosili sve što bih objavio jer je ovo saopćenje za javnost”, stoji u statusu Velibora Pudara.

Nastavi čitati

Najčitanije