Connect with us

USK

Oluja u Bosanskoj Krupi: Potoci tekli ulicama, padao i grad (VIDEO)

Published

on

Nevrijeme praćenom gradom pogodilo je u predvečernjim satima Bosansku Krupu.
Kiša praćena vjetrom i povremenom grmljavinom padala je u predvečernjim satima u Bosanskoj Krupi, a kako javljaju čitatelji portala Klix.ba u momentima je padao i grad.

nače, meteorolozi su već najavili olujne pojave širom Bosne i Hercegovine, dok su najveće prilike za lokalnim nepogodama prognozirane u dijelovima sjeverozapadne, sjeverne, sjeveroistočne, dijelom centralne Bosne, a noćas i u Hercegovini mogu biti izraženije uz pojavu nevremena.

Jako nevrijeme je danas pogodilo i Prijedor, a osim jake kiše i lokalno jačih pljuskova, Blitzortung je u satima iza nas registrovao preko 200 munja i gromova na području Grada Prijedora a nivou Prijedorske regije preko 500.

Lokalne nepogode registrovane su danas i u Sarajevu gdje je jak pljusak padao u nekoliko navrata. Zbog jačine padavina i grada u dijelu Starom Grada obarana su i drveća.

USK

Sud u Bihaću donio odluku o prodaji nekretnina firme Bira: Procijenjena vrijednost 826.000 KM

Published

on

By

Općinski sud u Bihaću je donio odluku o prodaji nekretnina koje su u vlasništvu firme Bira.

Nekretnine koje će biti ponuđene na prodaju obuhvaćaju skladište škarnog materijala površine 638 m² (k.č. 9655/20), kotlovnicu, kuću i zgradu površine 216 m² (k.č. 9655/21), kamionsku vagu, kuću i zgradu površine 95 m² (k.č. 9655/23), te zemljište uz vanprivrednu zgradu površine 3521 m² (k.č. 9655/61).

Sve navedene nekretnine su upisane u zk.ul. broj 3630 i 3628 KO Bihać-Grad, u vlasništvu izvršitelja d.d. Bira Bihać sa dijelom 1/1.

 

Odluka je donesena u izvršnom postupku na zahtjev izvršitelja Amira Murića, vlasnika obrta Ald Murić iz Cazina i Džane Murić iz istog grada. Prodaja nekretnina zakazana je za 29.08.2024. godine u 9 sati u zgradi suda u Bihaću. Inače, da firma Bira je povezana sa sarajevskom kompanijom Robot.

 

Kompanija Bira nastala je nakon povlačenja slovenačkog Gorenja početkom 90-ih i jedno vrijeme je bila vodeći proizvođač kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini.

U njihovim pogonima radilo je gotovo 200 radnika koji su svakodnevno proizvodili više od 500 frižidera. Kasnije je vlasnik odlučio preusmjeriti poslovanje fabrike sa proizvodnje na trgovinu. Kompanija je u posljednjim godinama zabilježila velike gubitke.

Procijenjena vrijednost svih nekretnina iznosi 826.000 KM:

– k.č. 9655/20: 314.000 KM
– k.č. 9655/21: 84.000 KM
– k.č. 9655/23: 5.000 KM
– k.č. 9655/61: 423.000 KM

Procjenu je obavio stalni sudski vještak građevinske struke, Mustafić Suada. Prvo ročište za prodaju će se održati 29.08.2024. godine u 09:00 sati u Općinskom sudu u Bihaću, na adresi Ulica Bosanska broj 3, soba broj 35. Na ročištu se nekretnine ne mogu prodati ispod polovine procijenjene vrijednosti. Svi potencijalni sudionici moraju uplatiti osiguranje u visini 1/10 procijenjene vrijednosti nekretnina na račun suda.

Nastavi čitati

USK

Novi aparat u KB Dr. Irfan Ljubijankić za liječenje malignoga melanoma i karcinoma dojke

Published

on

By

U Kantonalnoj bolnici “Prim dr.Irfan Ljubijankić” tim plastično-rekonstruktivnih hirurga (prim.dr. Anis Alagić,dr. Admir Dervišević,dr. Šemsudin Porčić) je izveo detekciju sentinel limfnoga čvora kod malignog melanoma i karcinoma dojke koristeći savremeni aparat Sentimag razvijen na Sveučilištu u Cambridgeu, a koji ne koristi radioaktivnost.

Piše: KRAJINA.BA

U Kantonalnoj bolnici “Prim dr.Irfan Ljubijankić” tim plastično-rekonstruktivnih hirurga (prim.dr. Anis Alagić,dr. Admir Dervišević,dr. Šemsudin Porčić) je izveo detekciju sentinel limfnoga čvora kod malignog melanoma i karcinoma dojke koristeći savremeni aparat Sentimag razvijen na Sveučilištu u Cambridgeu, a koji ne koristi radioaktivnost.

Sentinel limfni čvor je prvi limfni čvor stražar u tijelu koji prima limfu koja dolazi iz primarnog sijela tumora.

Detekcija sentinel limfnoga čvora je neophodna za određivanje stadijuma bolesti ujedno je i jedan od glavnih faktora koji utječe na donošenja odluke o vrsti terapije i o dužini primjene terapije.

Zahvaljujući stručnom timu patologa Kantonalne bolnice (dr.Mirsad Zornić) analiza limfnog čvora je urađena u vremenu dok je pacijent još na stolu te se na taj način izbjegava potreba za dodatnim operacijama. Kod karcinoma dojke je istovremeno urađena i primarna rekonstrukcija dojke ugradnjom ekspander implantata a kod melanoma rekscizija sa kožnim transplantatom. Anesteziološki tim je vodila dr. Amra Duraković.

Ovo je značajan korak za zdravstvo Unsko-sanskog kantona,a naročito ako se uzme u obzir da smo ove pacijenti ranije slali u kliničke centre van našeg kantona.

Nastavi čitati

USK

Važno upozorenje i za područje USK: Od sutra moguće poplave zbog jakih padavina

Published

on

By

Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je važno upozorenje građanima i institucijama za period: 02.07. do 03.07.2024.

Prognoziran je porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Sane, Drine i Tinje.
Moguće su bujične i urbane poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha, na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča, Drinjača i Tinja.
U naredna dva dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

  • Donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne (na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča),
  • Slivova Sane i Sanice,
  • Slivova Drinjače i Tinje.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unskosanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

“Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez.” naveli su iz Agencije.

“Nadležne službe civilne zaštite treba da upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme oduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava.” upozorili su iz Agencije.

Nastavi čitati

Najčitanije