Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

Published

on

Petočlana grupa razbila stakla na kombiju i počela da puca, mladić je zajedno sa ženom spavao u kombiju, ona je uspjela da pobjegne

Osumnjičeni za ubistvo Džonija Sulejmanovića (18), nastanjenog u Torinu, a porijeklom iz Bosne i Hercegovine, uhapšeni su nakon višemjesečne potrage, saopćila je italijanska policija.

Istražni sudija Ileana Ramundo rekla je da je riječ o činu osvete, a trojica uhapšenih su već sprovedeni u istražni zatvor.

Kako prenose italijanski mediji, uhapšeni su Roberto Ahmetović (33), njegov brat Jagovar Ahmetović (38) i Rubino Sulejmanović (38). Navodno, njih petorica su učestovovala u napadu, ali preostala dvojica još nisu uhapšena.

Sve se desilo u noći između 26. i 27. aprila kada je ova petočlana grupa došla, razbila stakla na kombiju Fiat Ducato i počela da puca. Džoni Sulejmanović je zajedno sa ženom spavao u kombiju. Ona je uspjela da pobjegne, a tri hica su Sulejmanovića pogodila u vitalne organe usljed čega je on preminuo na mjestu događaja.

Prema rekonstrukciji događaja, do ubistva je došlo nakon svađe koja se desila nekoliko sati prije. Predvodnik osvete bio je Roberto Ahmetović, kojeg je samo par sati ranije Sulejmanović pretukao na ulici. Njihov fizićki obračun je snimljen na nadzornim kamerama.

Nakon par sati, Ahmetović okuplja ljude i kreće u osvetu. Kako prenose italijanski mediji, riječ je o ubistvu sa predumišljajem jer je sama upotreba vatrenog oružja predstavljala jasnu namjeru.

Prije nego su napustili mjesto zločina, osumnjičeni su uzeli zlatni nakit i 4.000 eura (skoro 8.000 KM) koje je Sulejmanović držao u kombiju. Od suštinske važnosti za otkrivanje osumnjičenih bilo je svjedočenje Sulejmanovićeve žene koja je prepoznala napadače, kao i snimci nadzornih kamera, prenose Nezavisne.

Svijet / Zanimljivosti

Biden opet zbunio javnost izjavama: “Ponosan sam što sam služio kao prva crna žena”

Published

on

By

Američki predsjednik Joe Biden ponovno je postao žrtva vlastitih grešaka, nakon što je napravio neugodnu grešku dok je govorio na radiju.

Svaki Bidenov potez sada je pod lupom nakon predsjednikovog katastrofalnog nastupa u prošlosedmičnoj debati s Donaldom Trumpom, koju je moderirao CNN, piše SkyNews.

Tokom debate, Biden je djelovao umorno, govorio je promuklim glasom i borio se da izgovori koherentne rečenice te večeri zbog čega su mnogi pozvali 81-godišnjaka da se povuče iz izborne utrke.

U četvrtak se Biden pridružio filadelfijskoj radijskoj stanici WURD, gdje se činilo da je sam sebe pomiješao s potpredsjednicom Kamalom Harris, kao i svoj mandat potpredsjednika tokom predsjedavanja bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Usput, ponosan sam što sam, kao što sam rekao, prva potpredsjednica, prva crnkinja… koja je služila s crnim predsjednikom“, rekao je.

Do greške je došlo nakon što je ranije u četvrtak slučajno nazvao svog predsjedničkog rivala Donalda Trumpa “jednim od naših kolega” tokom obraćanja vojnim porodicama na travnjaku Bijele kuće.

Bijela kuća djelovala je nepokolebljivo u odbrani prvog osamdesetogodišnjeg predsjednika, a sekretarica za štampu Karine Jean-Pierre morala je u nekoliko navrata stati u njegovu odbranu.

“On je oštar kao i uvijek, kao što sam ga poznavala u svom angažmanu, u mom iskustvu s njim”, rekla je novinarima u srijedu.

Biden je sam priznao da nije bio u najboljoj formi tokom večernje debate, otkrivši ranije ove sedmice da je “skoro zaspao” tokom glavnog događaja.

Također je priznao da je njegova izvedba ispod nivoa kada je o tome razgovarao s lokalnom radijskom emisijom.

“Imao sam lošu noć”, rekao je Biden Earlu Ingramu, domaćinu Waukesha, Wisconsin postaje WAUK.

“Činjenica je da sam zeznuo stvar. Pogriješio sam. Naučio sam od svog oca kad te obore, samo se digni. Nisam imao dobru debatu. To je 90 minuta na pozornici. Pogledajte što sam napravio u 3,5 godine”, dodao je.

N1

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Državljani BiH koji žive u Njemačkoj će moći imati dvojno državljanstvo

Published

on

By

Zahvaljujući novom zakonu koji je stupio na snagu u Njemačkoj, državljani BiH koji žive u Njemačkoj i stekli su uslove za dobijanje njemačkog državljanstva, više se neće morati odricati bh. državljanstva.

Veliki dio onih koji su se do sada odricali bh. državljanstva to su činili jer je to bio jedini način da dobiju njemačko. Nakon što BiH i Njemačka potpišu novi sporazum, to više neće biti praksa i bivši državljani BiH će moći vratiti i to državljanstvo.

 

Iz debate u Bundestagu koja je vođena povodom usvajanja ovog zakona, u praksi će se desiti da će građani BiH koji budu podnijeli zahtjev u skladu s novim zakonom morati čekati više od godinu dana da postupak bude riješen. Kako je objašnjeno, do sada je procedura trajala oko godinu dana, ali se usvajanjem ovog zakona očekuje povećan priliv novih zahtjeva, što će značajno usporiti cijeli proces.

To bi moglo dati vremena BiH da pokrene proceduru potpisivanja sporazuma s Njemačkom jer BiH bi trebalo da bude u interesu da ne gubi svoje državljane usljed birokratskih procedura.

 

U Kabinetu Denisa Zvizdića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, rekli su za Nezsavisne da je on predsjedavajućem Nebojši Radmanoviću podnio poslaničku inicijativu da se inicira da se ovaj postupak obavi. Prema ovom dokumentu koji su nam proslijedili, Zvizdić traži da ovo tijelo od Ministarstva civilnih poslova BiH zatraži da pokrene proceduru zaključivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke. Naime, on se poziva na odredbu Ustava BiH po kojoj državljani BiH mogu imati državljanstvo druge države pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između dvije zemlje. Zvizdić ističe da je zbog dosadašnjih odredaba u njemačkim zakonima 30.000 bh. državljana moralo da se odrekne bh. državljanstva.

“Član 14. Zakona o državljanstvu BiH propisuje olakšani prijem u državljanstvo bivšim bh. državljanima pa u slučaju zaključivanja ovog sporazuma ponovni prijem u državljanstvo BiH ne bi bio uslovljen odricanjem od državljanstva SR Njemačke”, piše Zvizdić u inicijativi Radmanoviću.

U Bundestagu ističu da, u principu, Njemačka neće imati ništa protiv da bh. državljani koji su se odrekli svog državljanstva pokrenu postupak da ga ponovo dobiju.

“Da li možete dobiti svoje staro državljanstvo kojeg ste se morali odreći zavisit će od pravnog postupka zemlje vašeg porijekla. Prema njemačkom pravu, od 27. juna 2024. godine kada je novi zakon stupio na snagu pravno gledano ništa više ne stoji na putu tome”, kažu oni.

Na stranici jedne njemačke pravne kancelarije ističu da ako su državljani treće zemlje podnijeli zahtjev za njemačko državljanstvo i pokrenuli postupak istupanja iz državljanstva matične zemlje prije stupanja na snagu ovog zakona neće morati sprovoditi novi postupak, a neće im biti potreban dokaz o istupu iz matičnog državljanstva.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Velika potraga u Njemačkoj: 13-godišnja Senada nestala u Münchenu

Published

on

By

Njena porodica je putem društvenih mreža podijelila poziv za pomoć u pronalasku, a policija poziva sve one koji mogu dati relevantne informacije da im se jave

Trinaestogodišnjakinja iz Münchena vodi se kao nestala od subote (29. juna) od 11 sati sati. Zadnji put je viđena u zoni Stare botaničke bašte u München-u. Mediji prenose da su već obavljene opsežne pretrage, koje nažalost još nisu dale nikakve dodatne tragove o tome gdje se 13-godišnja T. Senada nalazi.

Njena porodica je putem društvenih mreža podijelila poziv za pomoć u pronalasku. Prema njihovim navodima, djevojčica je “vjerovatno bila u kontaktu s dvojicom muškaraca afganistanskog porijekla”.

Ko je vidio 13-godišnjakinju poslije 11 sati od subote, 29. juna 2024? Ko je bi mogao dati druge informacije koje bi mnogle dovesti do nestale djevojčice? Mole se svi koji mogu dati relevantne podatke da kontaktiraju sjedište policije u Münchenu na 089/2910-0 ili bilo koju drugu policijsku stanicu.

Navedeno je da je prezimo poznato policiji. U opisu nestale Senade stoji je visoka 163 cm, ima smeđu kosu do ramena, a u vrijeme nestanka na sebi je nosila zelene hlače, crni top i bijele patike.

Nastavi čitati

Najčitanije