Connect with us

BiH

Dodik ne odustaje: “Nama je stalno nametano da je Srbima glavni grad Sarajevo, a ne Beograd”

Published

on

Nemamo namjeru da se bavimo sukobima i to je jasno Deklaracijom određeno kao naš stav, naveo je Dodik

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić predstavio je danas Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

On je u toku redovne sjednice NSRS naveo kako “odmah mora da poruči da ovaj akt nije usmjeren ni protiv kojeg naroda i države“.

– Srpski narod živi u nekoliko zemalja i na svim kontinentima. Promjenom međunarodne politike, odnosno međunarodnih odnosa stvoreni su uslovi da 8. juna u Beogradu potpišemo Deklaraciju, rekao je Stevandić.

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da je ovo historijski važan dokument koji treba da odredi pravac daljeg razvoja.

– Nama je stalno nametano da je Srbima glavni grad Sarajevo, a ne Beograd. Usvajanjem Deklaracije treba da dignemo saradnju na veći nivo, da napravimo operativne planove za sprovođenje sve i jednog zaključka, tvrdi Dodik.

Preambula Deklaracije govori o prošlosti i onome što se, kako kaže, planira uraditi u budućnosti, te predlaže da se doda da svesrpski sabor čine i drugi narodi “jer bi to bilo fer“.

– Nastavitćemo da obilježavamo dan nastanka RS 9. januara, a uvodi se Dan državnosti Srbije 15. februara,  rekao je Dodik.

On je ocijenio da je Deklaracija “moćan dokument čega mnogi nisu svjesni”.

– Deklaracija crpi moć iz volje srpskog naroda. Ponosan sam na to što piše da imamo pravo da kažemo da smo Srbi, da odbacujemo bilo kakave prefikse poput bosanski Srbi, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je zaključio da Deklaracija nije usmjerena ni protiv jednog naroda niti protiv bilo koje vjeroispovjesti.

– Nemamo namjeru da se bavimo sukobima i to je jasno Deklaracijom određeno kao naš stav, naveo je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović izjavila je da je tekst Deklaracije “pažljivo izbalansiran“.

– Opredijeljeni smo da gradimo mir i da se pridržavamo Dejtonskog sporazuma, rekla je Cijanović.

Ona je dodala da RS i Srbija imaju Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, te da “blagodeti tog teksta nisu namijenjene samo za jedan narod“.

– Dobro je otvoriti se prema okruženju i sve staviti u funkciju za opštu korist. U ovoj deklaraciji ne vidim ništa sporno. Naprotiv, samo može da donese bolje svima, poručila je Cvijanović.

Ona je ubijeđena da će ovaj dokument biti usvojen u NSRS i parlamentu Srbije dominantnom većinom.

BiH

Poznat identitet žene (32) koja je poginula u stravičnoj nesreći u Tuzli

Published

on

By

Stravična saobraćajna nesreća desila se jučer u tuzlanskom naselju Solina, a tom prilikom život je izgubila 32-godišnja motociklistkinja Vanesa Tomić.

Tom prilikom su lakše povrijeđene još dvije osobe, piše Avaz.

– Oko 18:00 sati u naselju Solina, grad Tuzla dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko motorno vozilo Nissan i motocikl Gilera. U ovoj saobraćajnoj nezgodi smrtno je stradala 32-godišnjakinja koja je upravljala motociklom, a čiju smrt je na licu mjesta konstatovao ljekar Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, dok su vozač putničkog motornog vozila (1973) i njegova saputnica zadobili lake tjelesne povrede konstatovane od strane ljekara JZU UKC Tuzla – saopćeno je jučer iz Uprave policije MUP-a TK.

 

Nastavi čitati

BiH

Nedim Sladić donosi detaljnu vremensku prognozu: Kratko, a i jasno – sa svježinom smo završili

Published

on

By

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić putem zvaničnog Facebook profila objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredni period.

“Kratko, a i jasno – sa svježinom smo završili. U sedmici ispred nas (pogotovo od srijede, 10.07) očekujemo izuzetno visoke temperature zraka, kao i pojavu toplih noći. Nedostatak svježine bit će prisutan i danju i noću pa će se ponovo teže spavati. S obzirom na to da najmanje pet dana zaredom srednja dnevna temperatura zraka odstupa za više od 5 °C, ispunjeni su uslovi za drugi toplotni val ovog ljeta”, naveo je.

Potom je dodao:

“Vrijednosti dnevnih temperatura zraka su uglavnom u rasponu od 35 do 41 °C, dakle slično kao i u proteklih 5 do 10 godina. Period će pratiti i sparina. S obzirom na to da Srebrenica pada u ovaj period, nije zgoreg razmotriti više stanica za vodu te obezbjediti Majkama i posjetiocima skloništa od direktnog jakog sunca u najtoplijem dijelu dana s obzirom na to da će nadležna tijela i hidrometeorološki zavodi sigurno izdati niz smjernica vezanih za ovaj toplotni val u narednim danima. Manji pad temperature zraka je moguć oko polovine jula. Jače zahlađenje sada nije izgledno u doglednom periodu. Ko planira godišnji odmor, odlazak na more je i više nego povoljan, naročito ako gledate izbjeći kišu, a temperature mora će uskoro biti u rangu onih koja su tipična za jugoistočnu Aziju (većinom od 26 do 28 °C).”

Nastavi čitati

BiH

U jezeru se utopio 35-godišnji Almedin Jusić, poznat termin dženaze

Published

on

By

Iza Almedina su ostali otac, majka, sestra, supruga i dvoje djece, mnogobrojna rodbina i prijatelji

U tragičnom događaju koju se desio jučer na jezeru Nula kod Vareša život je izgubio Almedin Jusić (35) iz Breze, saznaje portal Avaza.

-U jezeru Nula kod Vareša došlo je do utapanja A. J., rođen 1989. godine, iz mjesta Trtorići, općina Breza. O svemu je obaviješten dežurni tužilac – rekao je Valentić jučer za portal Avaza.

Tijelo nastradalog je izvučeno iz jezera, a policija je obavila uviđaj.

Dženaza Almedinu Jusiću će se klanjati danas u 17:15 sati na mezarju u mjestu Trtorići kod Breze.

Iza Almedina su ostali otac, majka, sestra, supruga i dvoje djece, mnogobrojna rodbina i prijatelji.

Nastavi čitati

Najčitanije