Connect with us

USK

Općinsko vijeće Sanski Most izbilo sebi milione KM iz budžeta

Published

on

Općinsko vijeće Sanski Most odbilo je na svojoj posljednjoj sjednici dati saglasnost kojom bi se koncesija za eksploataciju mrkog uglja na širem području sela Kamengrad prenijela s kompanije ‘Lager’ iz Posušja na drugu kompaniju ‘Lager Mining’.

Lager iz Posušja je osnovao novu firmu Lager Mining, te su se prošle godine obratili Ministarstvu privrede USK sa zahtjevom za prijenos prava koncesije na novoosnovano sestrinsko privredno društvo, čija bi osnovna djelatnost bila vezana za rudarstvo, odnosno iskop uglja.

Nekoliko je razloga zbog kojih je Lager odlučio osnovati novu firmu i na nju prenijeti koncesiju

U obrazloženju koje su uputili Ministarstvu privrede USK naveli su da ‘Lager’ u svom poslovanju ima širok spektar djelatnosti, među kojima su, između ostalog, i realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, ali da evropske i svjetske banke izbjegavaju finansirati rudnike uglja i društva koja u svojoj djelatnosti imaju poslove s ugljem.

Drugi razlog je taj što su željeli udovoljiti lokalnoj zajednici, dakle Općini Sanski Most. Novosnovana firma Lager Mining imala bi sjedište u Sanskom Mostu pa bi to značilo da će i PDV i druge poreze plaćati u ovoj općini. S obzriom na obim posla u rudniku Kamengrad i izvrsno poslovanje, Općini bi se vraćali milioni KM od uplaćenih poreza. Trenutno ti porezi idu u Posušje gdje je sjedište Lagera.

Predstavnici kompanije ‘Lager’, kako je Raport i ranije objavljivao, ističu kako su ispunili i ispoštovali sve zakonske uvjete vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole. Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili na desetine miliona maraka, te generirali otvaranje oko 600 radnih mjesta, što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist.

Inače, prema zakonu i ugovoru o koncesiji, Lager ima pravo da prenese koncesiona prava na drugu firmu, ali pod istim uvjetima.

No, očito je Općinsko vijeće, predvođeno SDA-om, odlučilo ne obazirati se na to te zbog predizborne kampanje pokušavaju omesti jedan od najvažnijih poslovnih poduhvata u ovoj Sanskom Mostu. I ti potezom su sebi izbili milione iz budžeta.

USK

Iz Bihaća u Srebrenicu krenuli 20. biciklistički i 15. supermaraton: “Naša zadaća je da se sjećamo”

Published

on

By

S centralnog trga u Bihaću u ponedjeljak, 8. jula, krenuo je jubilarni, 20. biciklistički maraton Bihać – Srebrenica pod motom Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi.

Na trodnevni put dug skoro 500 km krenulo je 316 biciklista iz BiH, regije i Evrope. Uz članove porodica, prijatelje i građane, bicikliste su ispratili predstavnici vlasti USK i Grada Bihaća. Među učesnicima je i Elvedin Sedić, bihaćki gradonačelnik.

“Dvadeset godina, šta god da čovjek radi, nije malo. Kontinuitet ovog maratona zaslužuje svako poštovanje i siguran sam da se na ovaj način, ne samo Bišćani i Krajišnici, nego i ljudi širom regiona i Evrope, osjećaju isto. Ipak oni odvajaju svoje vrijeme i godišnje odmore kako bi vozili maraton Bihać – Srebrenica želeći na taj način iskazati svoju solidarnost sa Srebreničanima, odati dužno poštovanje i počast svim ubijenim u genocidu jula 1995. godin”, kazao je gradonačelnik Sedić.

“Klub ekstremnih sportova „Limit“ punih 20 godina okuplja bicikliste s istom idejom – da pošaljemo poruku mira i želje da se nikad više nikom ne ponovi Srebrenica i da se ne zaborave žrtve genocida. Ovaj maraton sada već voze i po tri generacije porodica što znači da smo uspjeli u svome naumu da učimo nove generacije kulturi sjećanja. Najmlađi učesnik ima 12 godina, a najstariji 76. Ovo nije samo vožnja biciklom nego je to mnogo više. Maraton je sjećanje, poštovanje, mir i život. Vjerujem će karavana, usprkos najavljenim visokom temperaturama, uspješno okončati svoju misiju”, riječi su Ermina Lipovića, organizatora maratona.

 

Nedugo nakon biciklista, na put za Srebrenicu krenulo je 16 maratonaca koji će u naredna tri dana trčati etapni supermaraton. Prema riječima organizatora Semira Šabića iz bosanskokrupskog AK  “Svjetlost”, na ovaj način još jednom će odati počast ubijenima u genocidu, ali i poslati poruku da se ovakva stravična nedjela i zločini nikad i nikom više ne smiju ponoviti.

“Trčimo kroz 19 gradova.  Nadam se da će svi maratonci uspjeti istrčati rutu i da ćemo do Srebrenice stići uz što manje uvreda i pogrdnih riječi koje nas prate svake godine. Jednog dana, kad više ne bude dženaza i ukopa, želimo da naši nasljednici nastave trčati i tako prenositi istinu i čuvati sjećanje na Srebrenicu”, kazao je Šabić.

Dolazak biciklista, superamaratonaca, motorista i učesnika Marša mira u Potočare planiran je 10. jula. Oni će zajedno s hiljdama drugih posjetilaca 11. jula klanjati dženazu i prisustvovati ukopu 14 identificiranih žrtava genocida.

Nastavi čitati

USK

Krupljanka Elvira osuđena jer je od pacijentice u Hitnoj pomoći ukrala više od 7.000 KM

Published

on

By

Općinski sud u Bosanskoj Krupi donio je presudu kojom je Elvira Čolić, koja je otuđila novac iz Hitne pomoći od pacijentice, osuđena na uslovnu kaznu.

Općinski sud u Bosanskoj Krupi donio je nepravosnažnu presudu kojom je Elviri Čolić (33) iz Bosanske Krupe izrekao uslovnu kaznu u trajanju od šest mjeseci s rokom provjeravanja od jedne godine jer je iskorištavanjem bespomoćnosti i naročito teškog stanja ukrala novac drugoj osobi i time počinila krivično djelo teške krađe.

Nakon provedene istrage, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo optužnicu i optužilo Elviru Čolić da je dana 28. novembra 2023. godine u Bosanskoj Krupi, nakon što je u Hitnu službu ZU “Dom zdravlja” Bosanska Krupa dovezeno lice povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi te nakon što mu je pružena prva pomoć, kao radnica na održavanju higijene u ovoj ustanovi, po nalogu medicinske sestre pokupila garderobu oštećenog pa, iako svjesna bespomoćnosti i teškog stanja oštećenog koji je povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, iz džepova hlača i novčanika oštećenog uzela novac.

Ona je time izvršila krađu u iznosu od ukupno 7.173,00 KM i 5,00 eura.

Cijeneći sve okolnosti slučaja, kao i činjenicu da je optužena nadoknadila štetu oštećenom, sud je smatrao da se svrha kažnjavanja u vidu generalne i specijalne prevencije može postići izrečenom sankcijom, odnosno uslovnom kaznom.

Predmetna presuda još nije stekla svojstvo pravosnažnosti, saopćeno je.

klix

Nastavi čitati

USK

Par iz Bosanske Krupe osam godina prikupljao novac za liječenje sina koji nije bolestan, osuđeni su

Published

on

By

Općinski sud u Bosanskoj Krupi izrekao je presudu protiv para koji je prikupljao pomoć za fiktivno liječenje malodobnog sina.

Općinski sud u Bosanskoj Krupi nepravosnažno je osudio vanbračne supružnike Elvisa Sadrija (32) i Fahretu Bećirević (27) iz Bosanske Krupe jer su lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu veći broj osoba da vrše uplate na ime humanitarne pomoći za liječenje njihovog malodobnog sina.

Njihovom sinu uopšte nije bilo potrebnu liječenje i oni su na taj način skupili i u svoju korist potrošili 138.300,97 KM. Na navedeni način vanbračni supružnici su počinili krivično djelo prevare.

Sud je prvooptuženom Sadrija Elvisu izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci te mu istovremeno uz njegov pristanak kaznu zatvora zamijenio radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 70 radnih dana. Drugooptuženoj Bećirević Fahreti izrečena je uvjetna osuda u trajanju od šest mjeseci zatvora s rokom provjeravanja od dvije godine.

Sud je po prijedlogu Tužilaštva izrekao mjeru kojom se optuženima oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 138.300,97 KM.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u postupku dokazalo da su vanbračni supružnici ovu prevaru izvršili u periodu od 01.01.2015. godine do 14.02.2023. godine služeći se društvenim mrežama te da je na takav način na njihove privatne transakcijske račune izvršeno ukupno 2.398 uplata fizičkih i pravnih lica.

Predmetna presuda još nije stekla svojstvo pravosnažnosti, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Nastavi čitati

Najčitanije