Connect with us

Magazin

VIDEO Ovaj Lamborghini je prešao preko 480.000 km

Published

on

Index.hr

Cazin

Đula Drini svojim fanovima omogućila da snime duet: Najkreativniji video dobija vrijednu nagradu

Published

on

By

Pjesma „Dečko boli glava“ koju je nedavno objavila finalistkinja „Zvezda Granda„ Đula Drini, osvojila je čitav region i za kratko vrijeme postala hit.

Povodom ovog uspijeha, Đula se oglasila na svom Instagram profilu, gdje je podijelila svoju sreću sa pratiocima i otkrila novu uzbudljivu ideju koju će sprovesti u djelo.

Naime, pjevačica je obavijestila pratioce da je zajedno sa „Grand produkcijom“ organizovala nagradnu igru kako bi podržala talentovane mlade nade.

U okviru nagradne igre Đula Drini poziva sve koji vole da pjevaju da pošalju video u kojem izvode njenu novu pjesmu „Dečko boli glava.“

 

Najkreativniji i najzanimljiviji video biti će nagrađen specijalnim priznanjem, a to će biti snimanje kavera sa Đulom u Grandovom studiju.

– Dragi moji, Grand produkcija i ja smo spremili jedno iznenađenje za vas u vidu nagradne igre. Ko pošalje najzanimljiviji video dok pjeva pjesmu “Dečko boli glava”, osvaja nagradu, a to je snimanje kavera sa mnom u Grandovom studiju. Vaše video snimke slati u DM, a pobjednik će biti objavljen uskoro. Ljubi vas vaša Đula – napisala je ona.

Ova nagradna igra ne samo da slavi muzički uspijeh pjesme, već pruža fantastičnu priliku za mlade talente da pokažu svoj potencijal i ostvare san o snimanju u profesionalnom studiju.

Nastavi čitati

Magazin

Sergeju Trifunoviću oduzet pasoš, policija traži 30 dana zatvora

Published

on

By

Nakon vijesti o hapšenju na graničnom prijelazu Bajakovo pri prelasku iz Srbije u Hrvatsku i privođenju Sergeja Trifunovića na Općinski prekršajni sud u Splitu gdje je održano ročište, Trifunoviću je oduzet pasoš kao mjera opreza.
Kako piše Slobodna Dalmacija, suđenje srbijanskom glumcu se nastavlja sutra.”Trifunović je rekao na sudu da se ne osjeća krivim za što ga se tereti, a u optužnom policijskom prijedlogu mu se stavlja član 5. i član 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, napisali su.

Dalje navode da član 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira glasi: “Ko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se novčanom kaznom od 700 do 4.000 eura ili kaznom zatvora do 30 dana”.

Zbog toga je policija danas od Općinskog prekršajnog suda u Splitu tražila da Trifunoviću odredi zatvorsku kaznu u trajanju od 30 dana.

Predmet istraživanja je Trifunovićeva objava na Instagramu od prošle godine, kada je nakon prošlogodišnjeg hapšenja u Splitu, vrijeđao splitske policajce na svom profilu pri povratku u Srbiju.

“Objavio je tekst neprimjerenog sadržaja kojim je ujedno na grub način omalovažavao policiju i policijske službenike navodeći kako su splitski policajci iznudili više od 1.000 eura”, navode.

Sporni komentar kojeg je Trifunović objavio tada na Instagramu glasio je:

Hvala hrvatskim policajcima na graničnom prelazu Bajakovo, na ljubaznosti i zaista predivnom ophođenju. Njihovim splitskim kolegama, na tri hapšenja u 30 sati, psihofizičkom maltretiranju te iznudi od preko hiljadu i po eura. Nadam se da ćete od tih para sašiti sebi nove, lijepe, crne uniforme po uzoru na Francetićeve i da će vaše majke, na koje se ovom prilikom po****m po članovima 5, 7 i 36, biti konačno zadovoljne svojom primitivnom kopiladi. Znam da vam je žao što niste stigli da mi otvorite Loru u po noći, i pokažete strujomer. Sad, vlaški brabonjci, slobodno raspišite još jednu potjernicu. Ako Plenković i Vučić potpišu ugovor o ekstradiciji, naručite moje d**e poštom. Dotad, vidimo se u Grčkoj. Ako ne, onda u Bleiburgu. Bit ćemo na identičnim stranama kao onomad”, napisao je Trifunović u septembru prošle godine.

Podsjećamo, Trifunović je prošle godine dobio zabranu ulaska u Hrvatsku i zemlje EU na godinu dana koja je trajala do 10. septembra.

Nastavi čitati

Magazin

Revolucionarno otkriće naučnika: Postoji „treće stanje“ između života i smrti, a sad konačno imaju dokaz

Published

on

By

Vraćanje pokojnika u život je stanje između života i smrti koje su naučnici nazvali “treće stanje”. Da li je ovako nešto moguće ili je djelo naučne-fantastike? Nauka ima odgovor.

Nova studija kaže da ‘treće stanje’ zaista postoji u modernoj biologiji. Prema istraživačima, treće stanje je kada ćelije mrtvog organizma nastavljaju da funkcionišu poslije smrti. Zapanjujuće, nakon smrti organizma, njegove ćelije dobijaju nove sposobnosti koje nisu imale u životu, kažu biolozi.

Ako budući eksperimetni sa ćelijama mrtvih životinja – uključujući ćelije ljude – pokažu da je moguće ući u treće stanje, mogli bi da „redefinišu legalnu smrt“.

Novu studiju iz fiziologije vodili su profesor Piter Nobl sa Univerziteta Vašington u Sijetlu i Aleks Požitkov iz Nacionalnog medicinskog centra City of Hope, Duarte California.

„Na život i smrt se tradicionalno gleda kao na suprotnosti“, kažu oni u novom članku za „The Conversation“.

Ali pojava novih višećelijskih oblika života iz ćelija mrtvog organizma uvodi ‘treće stanje’ koje leži izvan tradicionalnih granica života i smrti.

„Određene ćelije – kada im se obezbjede hranljivi sastojci, kiseonik, bioelektričnost ili biohemijski znaci – imaju kapacitet da se transformišu u višećelijske organizme sa novim funkcijama nakon smrti.“

Tim je sproveo pregled nedavnih studija koje su istraživale izuzetnu sposobnost ćelija da opastanu u novim oblicima nakon što je organizam izgubio sve životne funkcije.

Pixabay

Naučnici u SAD 2021. godine otkrili su da ćelije kože mrtvih žaba mogu da se prilagode posudi u laboratoriji, spontano se reorganizujući u višećelijske organizme zvane „ksenoboti“.

Ovi organizmi su pokazali ponašanje izvan svojih prvobitnih bioloških uloga – koristeći svoje ćelije – male strukture nalik dlakama – kako bi se kretale kroz okolinu.

Drugi naučnici su takođe otkrili da se ljudske ćelije pluća mogu samosastaviti u minijaturne višećelijske organizme koji mogu da se pokreću – nazvani „antroboti“.

Ovi antroboti ne samo da mogu da se kreću po svom okruženju, već i da popravljaju sebe i povređene nervne ćelije u blizini.

Tim kaže da su ovo primjeri novih funkcija ćelija koje ne postoje u životu, „pokazujući promjene na načine koji nisu unaprijed određeni“.

Ostaje nejasno kako određene ćelije funkcionišu u trećem stanju nakon smrti organizma, ali jedno potencijalno objašnjenje u stilu Frankenštajna je skriveni sistem ‘električnih kola’ koji reanimiraju ćelije.

‘Ovi kanali i pumpe generišu električne signale koji omogućavaju ćelijama da komuniciraju jedna sa drugom i izvršavaju specifične funkcije kao što su rast i kretanje, oblikujući strukturu organizma koji formiraju.’

Nekoliko faktora može uticati na to da li ćelije imaju ovu sposobnost, uključujući uslove okoline (kao što je temperatura) i izvore energije (da li imaju pristup gorivu i da li mogu da metabolišu).

„Metabolička aktivnost igra važnu ulogu u tome da li ćelije mogu da nastave da prežive i funkcionišu“, dodaje istraživački tim.

Faktori kao što su starost, zdravlje, pol i vrsta vrste takođe „oblikuju postmortem pejzaž“ – drugim riječima, da li mogu postojati u trećem stanju.

Pixabay

Na kraju, istraživanje nagovještava ‘neistražene granice’ koje bi mogle da dovedu životinjske ćelije u treće stanje – iako ostaje da se vidi da li će jednog dana ličiti na ‘Re-Animator’.

„Ovo istraživanje ima potencijal da transformiše regenerativnu medicinu, redefiniše legalnu smrt i pruži uvid u fiziološke granice života, paralelno sa istraživanjima u embriogenezi“, zaključuju autori studije.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije