Connect with us

Magazin

Prirodni antibiotik: Napitak za manje od jednog eura koji bismo trebali piti svaki dan

Published

on

Kefir je prirodni “antibiotik” prepun dobrih bakterija koje imaju blagotvoran učinak na organizam, od poboljšavanja probave do ublažavanja intolerancije na hranu, alergija i jačanja imuniteta. Taj cijenjeni napitak smanjuje rizik od upalnih procesa u tijelu i detoksicira te potiče mršavljenje. Koristi se protiv gastritisa i čira na želucu, visokog tlaka, kao i jetrenih tegoba; poboljšava općenito stanje organizma.

Popis dobrobiti doista je pozamašan jer je zdrava crijevna flora zasigurno barem polovica zdravlja. No nije svaki kefir jednak; industrijski proizveden napitak koji pronalazimo u trgovinama nema koktel sastojaka koji bi učinkovito utjecao na zdravlje. Iako je dobra alternativa nezdravim pićima, kupovni kefir ne može se usporediti s domaćim.

Kako se pravi kefir?

Da biste napravili domaći kefir, trebat će vam starter, odnosno mekana zrnca koja se hrane i razmnožavaju u mlijeku – i nemaju rok trajanja. Kefirna zrnca ne mogu se kupiti u trgovini, najčešće „kruže“ među vlasnicima koji lako odvoje dio i proslijede ga dalje.

Na internetskim stranicama možete pronaći one koji će vam ih poslati poštom, najčešće u malo mlijeka. Ako ste dobili zaleđena zrnca, potrebno je nekoliko dana da se vrate u formu i aktiviraju. Stavite ih u staklenku s mlijekom, a nju poklopite, ali je nemojte zatvoriti.

Ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Tijekom ljeta kad su temperature više i 12 sati može biti dovoljno. Zrnca potom procijedite i prvi kefir bacite te ponovite postupak još dva puta. Kad dobijete kremasti i lagano pjenasti napitak, starter se oporavio.

Žlicu zrnaca stavite u staklenku i dolijte oko 3 dl hladnog mlijeka. To može biti kravlje, kozje ili koje god vam najbolje odgovara – slobodno eksperimentirajte. Prema iskustvima, najukusniji je kefir od neobranog mlijeka. Vrijeme stajanja zrnaca u mlijeku možete i prilagoditi ukusu jer napitak s vremenom postaje kiseliji.

Odvoji li se sirutka, neka vas to ne brine, promiješajte napitak i procijedite ga kroz cjedilo nešto širih rupa. Zrnca prebacite u čistu staklenku, prelijte novim mlijekom, a kefir spremite u hladnjak i čuvajte ga nekoliko dana.

Kad narastu i udvostruče se, zrnca možete zamrznuti u plastičnoj vrećici. To možete učiniti tako da ih pomiješate s malo mlijeka ili isperete u hladnoj vodi, lagano posušite papirom pa čvrsto zatvorite u vrećici da nema zraka i zamrznite. Zrnca možete i proslijediti dalje.

Ako prvi put pijete domaći kefir, nemojte pretjerivati s količinama jer se mijenja crijevna flora pa dopustite tijelu da se navikne. Za početak uzmite pola male šalice kako biste provjerili kako reagira organizam te postupno povećavajte dozu.

Oni koji ga uzimaju u terapijske svrhe piju do litre dnevno, najbolje ujutro na prazan želudac ili prije spavanja. Zrenjem se količina laktoze smanjuje na minimum pa ga piju i oni koji imaju slabu toleranciju na mlijeko.

Uz ponešto strpljenja i pažnje kefirna zrnca traju vječno. Entuzijasti ih nose na putovanja, pa neka u svom CV-ju imaju i tisuće kilometara. Neki ih ostavljaju prijateljima da se za njih brinu, a mogu se i zamrznuti.

Magazin

Pojavila se nova varijanta covida: Ovo su četiri glavna simptoma

Published

on

By

Ljudi su počeli obolijevati od nove varijante covida, a znanstvenici smatraju da bi ona uskoro mogla postati dominantna.

Nova varijanta nazvana je XEC, identificirana je u Njemačkoj u junu, a nakon toga se pojavila u Velikoj Britaniji, SAD-u, Danskoj i još nekoliko drugih zemalja, piše BBC.

Ustanovljeno je da XEC ima neke nove mutacije koje bi ovoj varijanti mogle pomoći u širenju ove jeseni, iako stručnjaci smatraju da bi cjepiva i dalje trebala pomoći u sprječavanju težih slučajeva.

Profesor Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku na Sveučilišnom koledžu u Londonu, rekao je da bi XEC mogla postati dominantna podvarijanta tijekom zime.

Četiri najčešća simptoma

Simptomi koje imaju oboljeli od varijante XEC slični su onim simptomima koji se javljaju kod prehlade i gripe, kao i ranije, a četiri su najčešća: visoka temperatura, bolovi, umor i kašalj ili upala grla.

Većina pacijenata osjećalo se bolje nekoliko tjedana nakon što su se zarazili, ali oporavak može potrajati duže. Analitičar koji analizira podatke o covidu, Mike Honey, ističe da je došlo do snažnog rasta broja oboljelih od varijante XEC u Danskoj i Njemačkoj.

Istovremeno, provodi se manje rutinskih testiranja nego ranije, pa je teže saznati koliko je covid doista prisutan. Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) kaže da je normalno da virusi mutiraju i mijenjaju se.

N1

Nastavi čitati

Magazin

Dokad ćemo piti kafu u kafićima: Cijene diljem svijeta se penju u nebo, razloga je više

Published

on

By

Cijene kafe u Sarajevu prije samo par godina kretale su se od jedne do tri KM, no danas kafa košta od 2 do 4 KM, a na Baščaršiji ide i do 6 maraka. Također, u Londonu i New Yorku šoljica kafe košta oko 12 KM…

A, kako upozoravaju stručnjaci, cijene kafe mogle bi opet porasti i to drastično.

Cijena neprženih zrna kave trenutno je na historijsko visokom nivou, istaknula je tržišna analitičarka Judy Ganes. Za to su prema stručnjacima krivi loš prinos usjeva, tržišne silnice ali i činjenica da su zalihe iscrpljene.

Godine 2021. veliki mraz uništio je usjeve kafe u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču zrna arabice – onih koje se obično koriste u kavi koju pripremaju u kafićima. Ovaj manjak zrna značio je da su se kupci okrenuli zemljama poput Vijetnama, primarnog proizvođača zrna Robusta, koje se obično koriste u instant mješavinama. Ali tamošnji poljoprivrednici su se suočili s najgorom sušom u regiji u gotovo desetljeću.

Klimatske promjene utječu na razvoj biljaka kave, kaže Will Firth, konzultant za kafu iz Ho Chi Minh Cityja, što zauzvrat utječe na prinose zrna. A onda su se vijetnamski farmeri okrenuli smrdljivom, žutom voću – durianu. Ovo voće, koje je zabranjeno u javnom prijevozu u Tajlandu, Japanu, Singapuru i Hong Kongu zbog mirisa, pokazalo se popularnim u Kini. I vijetnamski farmeri zamjenjuju svoje usjeve kafe durianom kako bi zaradili na ovom tržištu u nastajanju.

Vijetnamski tržišni udio duriana u kineskom tržištu gotovo se udvostručio između 2023. i 2024., a neki procjenjuju da je usjev pet puta unosniji od kafe. Dok su Kinu preplavili durianom, izvoz kave Robusta pao je 50 posto u junu u usporedbi s junom prošle godine, a zalihe su sada “skoro potrošene”, prema Međunarodnoj organizaciji za kafu.

Izvoznici kafe iz Kolumbije, Etiopije, Perua i Ugande povećali su proizvodnju, ali to nije bilo dovoljno da zadovolji rastuću globalnu potražnju za kafom Robusta i Arabica, zbog čega su cijene tih zrna dosegle gotovo rekordne nivoa. Veletrgovac Paul Armstrong u razgovoru za BBC, navodi Zagreb.info, predviđa da bi cijene kafe u Ujedinjenom Kraljevstvu mogle porasti iznad 12 KM po šoljici zbog ovih tržišnih poremećaja.

Armstrong, vlasnik pržionice Carrara Coffee Roasters, već je povećao cijene zbog rastućih troškova, a kafići koje opskrbljuje uskoro će morati odlučiti hoće li te troškove prenijeti na potrošače. Iako cijene zrna čine samo mali dio ukupne cijene kafe, inflacija općenito podiže cijene. No, stručnjaci vjeruju da je kafa visoke kvalitete sada bolja vrijednost s obzirom na porast cijena zrna niže kvalitete.

Nadolazeći urod u Brazilu mogao bi pomoći u smanjenju cijena ako kiše dođu na vrijeme. Međutim, dugoročno, klimatske promjene predstavljaju ozbiljan izazov za industriju kafe, s predviđanjem da bi do 2050. područja pogodna za uzgoj kave mogla pasti za 50 posto. Jedna od mogućih mjera je uvođenje “zelene premije”, poreza na kafu koji bi pomogao poljoprivrednicima u održivim praksama.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Cazin

Đula Drini svojim fanovima omogućila da snime duet: Najkreativniji video dobija vrijednu nagradu

Published

on

By

Pjesma „Dečko boli glava“ koju je nedavno objavila finalistkinja „Zvezda Granda„ Đula Drini, osvojila je čitav region i za kratko vrijeme postala hit.

Povodom ovog uspijeha, Đula se oglasila na svom Instagram profilu, gdje je podijelila svoju sreću sa pratiocima i otkrila novu uzbudljivu ideju koju će sprovesti u djelo.

Naime, pjevačica je obavijestila pratioce da je zajedno sa „Grand produkcijom“ organizovala nagradnu igru kako bi podržala talentovane mlade nade.

U okviru nagradne igre Đula Drini poziva sve koji vole da pjevaju da pošalju video u kojem izvode njenu novu pjesmu „Dečko boli glava.“

 

Najkreativniji i najzanimljiviji video biti će nagrađen specijalnim priznanjem, a to će biti snimanje kavera sa Đulom u Grandovom studiju.

– Dragi moji, Grand produkcija i ja smo spremili jedno iznenađenje za vas u vidu nagradne igre. Ko pošalje najzanimljiviji video dok pjeva pjesmu “Dečko boli glava”, osvaja nagradu, a to je snimanje kavera sa mnom u Grandovom studiju. Vaše video snimke slati u DM, a pobjednik će biti objavljen uskoro. Ljubi vas vaša Đula – napisala je ona.

Ova nagradna igra ne samo da slavi muzički uspijeh pjesme, već pruža fantastičnu priliku za mlade talente da pokažu svoj potencijal i ostvare san o snimanju u profesionalnom studiju.

Nastavi čitati

Najčitanije