Connect with us

Cazin

Nestao Alan Račić iz Cazina, porodica moli za pomoć

Published

on

Porodica Račić iz Cazina obraća se javnosti s hitnim apelom za pomoć u pronalasku Alana Račića.

Alan se nije javljao svojoj porodici već duže vrijeme, a trenutno se ne zna gdje se nalazi niti šta se desilo s njim.

Posljednje informacije ukazuju da je Alan boravio i radio u Ljubljani, ali od tada mu se gubi svaki trag. Ova situacija je izazvala duboku zabrinutost i tugu među članovima njegove porodice, koji su očajni i moli za pomoć svih koji bi mogli imati bilo kakvu informaciju o njegovom trenutnom boravištu.

Porodica Račić poziva sve prijatelje, poznanike i sve one koji bi mogli prepoznati Alana ili imaju informacije o njegovom kretanju, da podijele ovu objavu i pomognu u njegovom pronalasku. Svaka informacija, ma koliko mala bila, može biti od velike pomoći u ovoj teškoj situaciji.

Ako imate bilo kakve informacije o Alanu Račiću, molimo vas da se direktno javite njegovom ocu, Jasminu Račiću.

Zahvaljujemo se svima na podršci i pomoći u ovoj teškoj situaciji. Vaša pomoć može biti ključna za ponovno spajanje porodice i donijeti im toliku potrebnu nadu i mir.

Cazin

Eldar Kajtazović iz Cazina novi je golman RK Bosna

Published

on

By

Eldar Kajtazović, mladi golman iz Cazina, potpisao je ugovor sa Sarajevskom Bosnom, najtrofejnijim klubom u Bosni i Hercegovini i članom Premijer lige.

Ovaj talentirani igrač dospio je u centar pažnje svojim impresivnim nastupima, što mu je otvorilo vrata u redove sarajevskog giganta.

Nastavi čitati

BiH

Grad Cazin među nerazvijenim: Ovo su najrazvijenije općine u FBiH

Published

on

By

Najrazvijenija općina u Federaciji BiH je Centar Sarajevo, a najnerazvijenija općina su Dobretići.

Zanimljivo je da je izvan Kantona Sarajevo najrazvijenija općina Doboj-Jug, koja koja ispred Mostara, Tuzle, Tešnja, Širokog Brijega itd, piše BiznisInfo.ba.

Riječ je o dokumentu koji je izradio Federalni zavod za programiranje razvoja a u kojem su općine i gradovi u FBiH rangirani po razvijenosti.

Za izradu indeksa razvijenosti kantona i jedinica lokalne samouprave u Federaciji koriste se sljedeći indikatori: prihodi od poreza na dohodak po stanovniku; stepen zaposlenosti; kretanje stanovništva; udio starog stanovništva u ukupnom stanovništvu te stepen obrazovanja radne snage.

Indeks razvijenosti ukazuje da je klaster visoko razvijenih jedinica lokalne samouprave (JLS) vezan za glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo.

Grupu I po indeksu razvijenosti čine Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Vogošća.

Grupu II čine većinom JLS koje su glavni gradovi kantona, tj. Grad Mostar, Grad Tuzla, Grad Široki Brijeg, Grad Goražde i Grad Bihać. Zatim općine Doboj-Jug, Čitluk, Tešanj, Hadžići i Ilijaš su takođe u ovoj grupi.

U grupu III spadaju Grad Zenica, Vitez, Grude, Grad Visoko, Banovići, Grad Gračanica, Neum, Kreševo, Posušje, Grad Lukavac, Grad Živinice, Kiseljak, Usora, Jablanica, Kakanj, Grad Gradačac, Travnik, Grad Ljubuški, Novi Travnik, Grad Konjic, Doboj-Istok, Bugojno, Grad Čapljina, Kupres, Žepče, Grad Srebrenik, Breza, Maglaj, Busovača, Grad Livno i Fojnica.

U grupu IV (nerazvijene općine) spadaju Olovo, Jajce, Donji Vakuf, Grad Orašje, Grad Zavidovići, Vareš, Grad Stolac, Kalesija, Tomislavgrad, Grad Bosanska Krupa, Grad Cazin, Gornji Vakuf-Uskoplje, Odžak, Sanski Most, Prozor, Bosanski Petrovac, Kladanj i Velika Kladuša.

U V grupu (izrazito nerazvijene općine) spadaju Ravno, Domaljevac-Šamac, Drvar, Ključ, Bužim, Glamoč, Foča, Čelić, Pale, Teočak, Sapna, Bosansko Grahovo i Dobretići.

Kredibilni rezultati

Inače, svrha dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine 2023.” je da se sagledaju osnovni društveno-ekonomski pokazatelji razvoja u jedinicama lokalne samouprave (JLS) FBiH te da se rangiraju lokalne zajednice i kantoni prema nivou razvijenosti.

Izračun indeksa razvijenosti je najvažniji dio ovog dokumenta. Indeks je kompozitni pokazatelj, koji služi kao aproksimacija nivoa razvijenosti JLS ili kantona i izrađuje se u skladu s Uredbom o izradi indeksa razvijenosti u FBiH, a na temelju Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH.

Indeks omogućava poređenje različitih administrativnih jedinica, ukazuje na (ne)ujednačenost regionalnog razvoja i osnov je za praćenje razvoja JLS i kantona, kao dinamičke kategorije tokom vremena i u međusobnoj usporedbi.

Federalni zavod za programiranje razvoja proveo je Anketu JLS 2024, s ciljem unaprjeđenja analize socioekonomskih pokazatelja po gradovima/općinama. Upitnik za Anketu je dizajniran na način da obezbijedi kredibilne rezultate, koji će ukazati na mogućnosti poboljšanja uvjeta života građana i poslovnog ambijenta.

Podaci su prikupljani tokom maja 2024. godine i to kroz online upitnik i telefonske konsultacije. Od 79 općina/gradova u FBiH, u predviđenom roku odgovori su dostavljeni od 66 (84 posto) JLS.

Nastavi čitati

Cazin

Cazin će dobiti novu fabriku: Investicija od 8.000.000 maraka i 50 radnih mjesta

Published

on

By

Revolante je nova fabrika u cazinskoj poslovnoj zoni “Ratkovac” i to je investicija ukupne vrijednosti  osam miliona maraka.

Informaciju je objavio gradonačelnik Cazina i predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević.

 

“Ovih dana potpisali smo ugovor o kupoprodaji nekretnine vrijedan 110.400 konvertibilnih maraka, a posebno me raduje i ohrabruje činjenica da je riječ o domaćem investitoru, povratniku iz dijaspore.

 

Nova fabrika će proizvoditi najsavremenije madrace i za ukupan asortiman već je osiguran izvoz s obzirom da se investitor već duže vrijeme vrlo uspješno bavi ovom djelatnošću.

 

Novih 50 radnih mjesta u tvorničkim postrojenjima površine 5.000 m2 svakako su od najvećeg značaja i ono što najviše raduje.

Inače, “Revolante” je sedma fabrika po redu u našoj Poslovnoj zoni koja se popunjava zaista značajnim i perspektivnim proizvodnim pogonima domaćih i stranih investitora”, naveo je Ogrešević.

“Revolante” je nova fabrika u cazinskoj poslovnoj zoni “Ratkovac” i to je investicija ukupne vrijednosti 8 miliona…

Posted byNermin Ogresevicon Wednesday, September 18, 2024

Nastavi čitati

Najčitanije