Connect with us

USK

Gradonačelnik Bos. Krupe Halitović svečano otvara dvoranu izgrađenu na državnom poljoprivrednom zemljištu!

Published

on

Grad Bosanska Krupa, kojeg predvodi gradonačelnik Armin Halitović (SDP), i ovog će 17. septembra obilježiti Dan grada. Između ostalog, za 17 sati je zakazano otvaranje nove sportske dvorane.
Piše: Dino Cviko
– Decenijama postoji potreba za odgovarajućim sportskim objektom. Sada smatram da je potreba zadovoljena, ne kao izolirani čin, već kao dio šireg opredjeljenja i priče za budućnost, koja će obogatiti živote naših građana, posebno mladih sportaša, kojih je na pretek u našem gradu! – rekao je ranije gradonačelnik Halitović.
Ono što, ipak, kroz svoje medijske istupe nije spomenuo jesu problemi u vezi sa zemljištem na kojem je dvorana izgrađena, piše Žurnal.
Naime, riječ je o državnom poljoprivrednom zemljištu koje je u vlasništvu države i koje se nalazi u vodnom dobru rijeke Une, potvrđeno je Žurnalu iz Pravobranilaštva BiH!
Dvorana na državnoj poljoprivrednoj zemlji
Kako je moguće da se jedna sportska dvorana izgradi na državnom poljoprivrednom zemljištu? Jasno, preduvjet je bio da se prvo donese rješenje o pretvorbi poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.
To je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona uradilo donošenjem rješenja 26. oktobra 2022. godine, te ubrzo počinju i aktivnosti na izgradnji sportske dvorane. Prethodno je Grad Bosanska Krupa podnio zahtjev za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na riječnoj adi na rijeci Uni i koje predstavlja vodno dobro, ali uz zahtjev nije dostavljen zemljišnoknjižni izvadak, kao jedini validni dokaz da je Grad Bosanska Krupa vlasnik predmetnog poljoprivrednog zemljišta, odgovoreno je Žurnalu iz Pravobranilaštva BiH.
Sve će rezultirati time da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, nakon zahtjeva Pravobranilaštva BiH za preispitivanjem zakonitosti donesenog rješenja, poništilo rješenje kojim se vrši pretvorba poljoprivrednog zemljišta.
– Navedeno Ministarstvo, povodom našeg obraćanja, po službenoj dužnosti dana 17. jula 2024. godine donijelo je Rješenje kojim se poništava naprijed navedeno Rješenje i sve pravne posljedice koje su proistekle iz tog Rješenja, a kojim je prethodno Gradu Bosanska Krupa data poljoprivredna saglasnost za promjenu namjene zemljišta – stoji u odgovori Pravobranilaštva BiH Žurnalu, dalje navodeći:
– Dakle, radi se o državnom poljoprivrednom zemljištu koje je u vlasništvu države i koje se nalazi u vodnom dobru rijeke Une, što je navedeno Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pravilno utvrdilo, ukazujući na izričite zakonske propise o tretmanu tih nekretnina (poljoprivredno zemljište i vodno dobro), što je uostalom razlogom za poništenje rješenja.
Iako je najavljeno svečano otvaranje dvorane, sada su upitne i sve dozvole za izgradnju – od urbanističke saglasnosti do građevinske dozvole – a samim tim je upitno da li je moguće, zakonito, ovu dvoranu dati na korištenje građanima Bosanske Krupe.
Treba reći i to kako Bosanska Krupa ima mogućnost izjaviti žalbu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Prijekat finansirala i Vlada FBiH
Prema dostupnim podacima s Portala javnih nabavki, dvorana se gradila u više faza, provedeno je više tendera i zaključeno je više ugovora. Ukupna cifra do koje je Žurnal došao, a koja je utrošena na izgradnju dvorane, kao i njeno opremanje, te vanjsko uređenje, iznosi više od 3,2 miliona maraka, na šta treba dodati i porez.

Halitović i Nikšić
FOTO: SDP Bosanska Krupa
Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović imao je pomoć i stranačkih kolega s nivoa Federacije. Vlada FBiH, na čelu sa SDP-ovim Nerminom Nikšićem, u novembru prošle godine je na prijedlog resornog ministarstva donijela odluku kojom je za izgradnju i opremanje sportske dvorane Bosanska Krupa namijenjeno 1.400.000 KM. Od ovog iznosa, za troškove izvođenja građevinsko-zanatskih radova izdvojeno je 638.000 KM, za vanjsku kanalizaciju 32.000 KM, za elektroinstalacije 165.000 KM, te za mašinske instalacije 565.000 KM.
Žurnal napominje da do kompletiranja teksta nisu dobili odgovore od Grada Bosanska Krupa, te od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK.

USK

Tragedija u USK: Radnik mijenjao gumu, kamion pao na njega i priklještio ga, preminuo je

Published

on

By

Na lokalitetu površinskog kopa u Naprelju danas se dogodio tragičan događaj kojom prilikom je stradao 56-godišnji radnik K. M., rođen u Hašanima, OpĆina Dubovik.

Kako je kazao Adnan Beganović, portparol MUP-a USK, u ovome trenutku se istražuju uzroci ove nesreće te je formirana uviđajna ekipa koja se nalazi na terenu.

– Tek treba da se obavi uviđaj i da se ustanove sve okolnosti koje su dovele do ove teške nesreće, kazao je Beganović.

Prema informacijama Nezavisnih, radnik je stradao prilikom mijenjanja gume na teškom kamionu. Tom prilikom je vozilo palo na njega i priklještilo ga.

Smrt je konstatovana u Domu zdravlja Sanski Most, gdje je bio prevezen.

Nastavi čitati

USK

Stanić želi potpuno vlasništvo nad Bihaćkom pivovarom, već ponudio kupovinu preostalih dionica

Published

on

By

Iz Sarajevske berze (SASE) su obavijestili da Svjetlan Stanić, vlasnik i predsjednik uprave grupacije “Stanić”, namjerava preuzeti potpuno vlasništvo nad Bihaćkom pivovarom.
Stanić je ovo učinio nakon što je sredinom jula ove godine kupio 50 posto dionica, tj. kontrolni paket dionica Bihaćke pivovare. Sada je ponudio kupovinu više od 1,2 miliona dionica ili 49,8 posto osnovnog kapitala, a ponuđena cijena iznosi 0,86 KM po dionici.Ukoliko svi dioničari prihvate ponudu, Stanić će za preostale dionice ukupno platiti skoro 1,1 milion KM, što je skoro jednako koliko je platio kontrolni paket dionica. Osim Stanića, među deset najvećih dioničara je nekoliko pravnih i fizičkih lica.

Bihaćka pivovara je prošle godine imala prihod od 6,1 milion KM, što je za dva miliona KM manje nego godinu ranije. Prošlogodišnji gubitak joj je iznosio 1,7 miliona KM, a godinu ranije je bio manji za 100.000 KM.

Grupacija “Stanić” je zastupnik nekoliko svjetskih brendova, a dio grupacije je i “Stanić Beverages” koji se bavi proizvodnjom bezalkoholnih pića.

Nastavi čitati

USK

USK – Komunalci stavili kandžu na automobil 79-godišnjaka, on skinuo točak, stavio rezervni i otišao

Published

on

By

U neobičnom incidentu koji se odigrao u ulici Ibrahima Mržljaka u Velikoj Kladuši, 79-godišnjak je uspio izvesti iznenađujući manever nakon što su komunalni radnici stavili lisice na točkove njegovog automobila marke VW Golf zbog nepropisnog parkiranja.

Prema informacijama, komunalni radnici su primijetili nepropisno parkirani automobil i stavili lisice na točkove kako bi onemogućili vozača da ga pomjeri. Međutim, kada su se vratili da provjere situaciju, ostali su u šoku – vozač je uspio skinuti “zaključani točak, postaviti rezervni i napustiti parking.

Ova neobična situacija odmah je prijavljena policiji, koja je pokrenula istragu kako bi utvrdila sve okolnosti događaja. Policijski službenici će provjeriti da li je vozač imao neku vrstu dozvole za ovakvo ponašanje ili je bio pod uticajem nečega.

Incident je izazvao pažnju prolaznika i pokazao koliko nepredvidive situacije mogu nastati u svakodnevnom životu. Policija podsjeća sve vozače na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i pravila parkiranja kako bi se izbjegli slični problemi u budućnosti.

Nastavi čitati

Najčitanije