Connect with us

BiH

Dodik opet “ugrožen” u Sarajevu? – Košarac: MUP RS je spreman da ga zaštiti i poduzme sve mjere

Published

on

Predstavnici Republike Srpske decenijama upozoravaju da su u institucije BiH duboko inkorporirane određene radikalne strukture iz FBiH, koje nikada nisu odustale od svojih ratnih ciljeva i vizije unitarne muslimanske države, izjavio je ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Košarac je naglasio da je “predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najbolji čuvar i stub odbrane Srpske i interesa srpskog naroda u BiH” i njegova politika ne odustaje od dejtonskog koncepta BiH, zagovarajući dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te promovišući politiku mira i stabilnosti.

– Kada god je želio da napravi iskorak na bazi unutrašnjeg dogovora, uslijedile su sasvim drugačije reakcije iz FBiH, zasnovane na dodatnoj radikalizaciji prilika, unitarizmu i težnji za centralizacijom institucija BiH, što je apsolutno neprihvatljivo za Srpsku, rekao je Košarac.

On je kazao da “radikalne strukture, koje stanuju u institucijama BiH, u proteklom periodu su po ćoškovima raznih zapadnih ambasada i međunarodnih institucija sa sjedištem u Sarajevu targetovale Dodika kao ključnog krivca za neostvarivanje vlastitih političkih snova o unitarnoj muslimanskoj BiH”, javlja Srna.

– Oni su sa svojim međunarodnim mentorima kreirali politike napada na Dodika i Srpsku. Nisu prezali da javnom linču izlože Dodika i članove njegove porodice. Konstantno u javnosti iznose lažne optužbe, insinuacije i prijetnje, ne libeći se čak ni da otvoreno pokažu mržnju. Pokrenuli su politički montiran proces protiv Dodika pred Sudom BiH i vrše političku represiju, kako bi ga uklonili sa političke scene. Svjesni njihovih prljavih i nečasnih namjera, opravdano pitamo da li je uopšte bezbjedno da predsjednik Dodik dolazi u Sarajevo, istakao je Košarac.

BiH

Zemljotres jačine 4,5 stepeni po Richteru zatresao BiH

Published

on

By

Podrhtavanje tla zabilježeno je danas u poslijepodnevnim satima u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, registrovao je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Prema prvim podacima EMSC zemljotres je imao jačinu od 4,5 stepeni po Richteru s epicentrom 39 kilometara sjeverozapadno od Zenice na dubini od deset kilometara i 29 kilometara sjevernoistočno od Kneževa.

Sve lokacije s kojih je prijavljeno podrhtavanje tla

Zemljotres se osjetio na širem području centralne Bosne, a posebno su ga prema svjedočenjima osjetili građani Tešnja koji ističu da je trajao 20-ak sekundi.

Podrhtavanje su prijavili i građani Travnika, Zenice, Zavidovića, Čelinca, Banja Luke, Gradačca…

Za sada nema informacija o materijalnoj šteti ili povrijeđenima.

Klix

Nastavi čitati

BiH

Hadžifejzović oduševio Vučićeve medije: “Srbija je pokazala kakvu moć ima, a idioti u Sarajevu se pitaju zašto se neko naoružava!” (VIDEO)

Published

on

By

Beogradski tabloid Informer pod izravnom kontrolom Aleksandra Vučića, danas je prenio osvrt Senada Hadžifejzovića, urednika i vlasnika sarajevske Face tevelzizije, o vojnoj vježbi “Zastava 2024” koju je srbijanska vojska održala na vojnom aerodrom u Batajnici, a kojoj je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Informer / Screenshot

Hadžifejzović je kazao da je Srbija pokazala kakvu moć ima, a da su ga idioti u Sarajevu kritikovali kada je prije nekoliko godina u intervjuu pitao Vučića zašto se naoružava.

I onda se idioti ovdje pitaju kakvo je to pitanje što se neko naoružava?”, rekao je urednik televizije Face.

Informer je na naslovnoj strani prenio cijeli osvrt Senada Hadžifejzovića.

Nastavi čitati

BiH

Dodik: OSA BiH spremala moju i Vučićevu likvidaciju

Published

on

By

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je imao podatke da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH planirala njegovu i likvidaciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te da se u Sarajevu tako postupa s onima koji ne dijele političke stavove Bošnjaka.

Dodik je u izjavi za Srnin podkast koji će sutra biti emitovan, rekao da su OBA-u i Osmana Mehmedagića instrumentalizovali do te mjere, da je pripreman operativni plan za likvidaciju njega i Vučića, i drugih ljudi koji smetaju “bošnjačkim interesima”.

Za takve tvrdnje Dodik nije priložio nikakve konkretne dokaze.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije