Connect with us

BiH

Konaković: Prošlo je vrijeme kada je Srbija imala Bakira Izetbegovića, stigla je nova generacija političara

Published

on

Govor ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića na ministarskoj konferenciji zemalja Pokreta nesvrstanih u UN-u izazvao je histeriju u RS i Srbiji

Razlog je taj što je Konaković u kontekstu rata i civilnih žrtava u Gazi govorio o onome što je BiH prošla tokom agresije. On je kazao kako BiH najbolje zna šta su strahote rata i nepravda spomenuvši to da Srbija skriva ratne zločince poput Novaka Đukića koji je odgovoran za masakr na Tuzlanskoj kapiji.

Reagirali su Željka Cvijanović, Ognjen Tadić, ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić i svi su uglavnom isto rekli – Konaković laže i zavađa narode.

Konaković za Raport govori o tome i o drugim aktivnostima koje ima kao ministar u Generalnoj skupštini UN-a.

“Prvo Željka Cvijanović mora ponovo naučiti lekciju da BiH nema zajedničke institucije. Mi imamo institucije BiH. Ja predstavljam jednu od institucija voljom Parlamenta BiH.

Tema na skupu nesvrstanih zemalja bila su ubistva civila u ratnim sukobima. To je bila tema, dakle ima ratnu narav. Mislim da je najbolji primjer inertnost međunarodne zajednice u srcu Evrope, dok je bio genocid nad Bošnjacima, upravo BiH. Mi imamo moralno pravo danas držati moralnu lekciju svima u svijetu, onima koji su danas inertni dok gledamo stradanja u Gazi i Ukrajini. BiH sigurno ima moralno i ljudsko pravo, ali i obavezu šta se desi zbog nečinjenja međunarodne zajednice i svih tih velikih faktora.

U okviru te diskusije podsjetio sam na naša stradanja, na činjenicu da smo imali vezane ruke, ono što je posebno zasmetalo – vidio sam te nervozne reakcije Đurića tokom mog govora, a i po reakcijama sad iz RS – jeste da sam rekao da drže ratne zločince zaštićene od ruke pravde, da je tamo Novak Đukić. Naša obaveza je da promičemo istine o BiH i da budemo spremni na političku realnost koja nas ipak obavezuje da sarađujemo. To što to smeta Željki Cvijanović, mene ne obavezuje”, rekao je Konaković.

Osvrnuo se i na izjavu šefa srbijanske diplomatije koji ga je optužio da širi laži o Srbiji po svijetu.

“Neka nam isporuči Novaka Đukića i pokaže dobru volju. To je prvi korak. Kada se vratim u BiH poslat ću mu presude Haškog suda, ovu o Simatoviću i Stanišiću, u kojoj se vidi direktna veza između režima Slobodana Miloševića – od kojeg se nažalost oni nisu puno odmakli – sa ratnim stradanjima u BiH. Poslat ću dokaze da je Ratko Mladić bio na platnom spisku Srbije, da je unaprijeđen u vojsci Srbije nakon genocida u Srebrenici, i niz drugih dokaza koji pokazuju šta je Srbija zaista radila u Bosni i Hercegovini.

To što su imali Bakira Izetbegovića, koji je mislio da se dodvoravajući Srbiji i uništavajući proces revizije presude protiv Srbije, može graditi bolji odnos sa Srbijom, to je prošlo vrijeme. Mi smo nova generacija političara koja ne vjeruje u to. Da se podilaženjem Vučiću, Đuriću ili bilo kojem autoritetu Srbije, može graditi dobar odnos u regionu. Može samo na faktima i činjenicama za koje Srbija nema hrabrost, a u RS još manje.

Nisam imao vremena, iskoristit ću to u nastavku, da kažem cijelom svijetu, da danas u školskim udžbenicima u RS stoji ime Ratka Mladića i Radovana Karadžića i da Željka Cvijanović uči svoju djecu da je normalno i prirodno ubijati civile, trudne žene i djecu. To ću sigurno uraditi. I neka se priprema oni kojima to smeta”, istakao je Konaković.

On je na marginama Skupštine UN-a imao niz sastanaka sa ministrima iz EU, a slijede i novi sastanci.

“Mi danas imamo otvaranje Generalne skupštine UN-a. Poslušat ćemo obraćanja predsjednika SAD, vjerovatno predsjednika Turske. Ja popodne idem u St. Louis, na sastanak s našom velikom bh. zajednicom.

U prva dva dana imali smo niz bilateralnih sastanaka, važan sastanak sa grupom prijatelja Zapadnog Balkana, imali smo na marginama susreta koji su jako važni. Tu se mnogo toga čuje i sazna.

Drago mi je da ove godine ima jako puno Gaze i da sve više zemalja otvoreno govori o tome. Mi koristimo svaki trenutak da prijateljima prenesemo prava informacije”, naveo je ministar vanjskih poslova.

Pitali smo ga i šta misli o novom sastavu Evropske komisije u kojoj je Slovenija dobila poziciju komesara za proširenje što je za BiH jako pozitivna vijest.

“Nova kompozicija EK izgleda fantastično. Za BiH izgleda odlično. Kaja Kallas koja je za vanjsku politiku i sigurnost nam je garant da sve što ima primjesu malignog ruskog utjecaja neće imati podršku i prostor. Marta Kos (Slovenija) na poziciji za proširenje je sjajna vijest. Nema tu štele, ali bit će boljeg razumijevanja svih procesa i objektivnosti. Ja sam govorio na ovoj grupi prijatelja, kažem sve nam je super sve imamo, ali samo je Dodik problem od kada se u junu vratio iz Moskve. Ponovo sve blokira. Naši EU partneri znaju da sad imamo jedan problem. Nema više priče o tri plemena koja se svađaju, ima samo priče o ruskom utjecaju preko Milorada Dodika koji koči ulazak BiH u EU, zavlači ruku svima nama u džep pa i građanima RS. E to je priča koju puno bolje razumiju u Sloveniji nego u nekim udaljenim baltičkim zemljama”, zaključio je Konaković u izjavi za Raport.

 

BiH

Uskoro bez pečata u pasošima pri ulasku u EU: Građani će sami morati provjeravati koliko mogu ostati

Published

on

By

Kada se od 10. novembra za ulazak u Schengen uspostavi novi sistem ulazaka i izlazaka (EES), na vanjskim granicama šengenskog prostora više neće biti stavljanja pečata u pasoše, ali će, kako navode iz Evropske komisije, građani zemalja na koje se novi propisi budu odnosili dužinu boravka trebati provjeravati online.

Ova pravila odnosit će se na zemlje članice Evropske unije izuzev Kipra i Irske, a propisi će se primjenjivati i na Island, Norvešku i Švicarsku kao članice Schengena.

Nova pravila ulazaka u EU, odnosno Schengen, primjenivat će se na države čiji stanovnici ne trebaju vize za ulazak, a to se odnosi, između ostalog, i na države Zapadnog Balkana, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, ali i državljane Ukrajine, Moldavije, Gruzije…

Provjera dužine boravka

Kako navode iz Evropske komisije, o tome koliko dana se još smije boraviti na teritoriju evropskih država moći će se provjeriti putem EES online alata koji će se moći pronaći na službenim stranicama Evropske unije (trenutno nije dostupno), kao i kada se koristi oprema instalirana na nekim vanjskim granicama.

“Prilikom pregledavanja EES online alata dobit ćete informaciju o tome je li vaš ulazak dopušten (‘OK’ ili ‘not OK’), kao i informaciju o broju dana koje još smijete boraviti na teritoriju europskih zemalja koje koriste EES. Ovu informaciju možete zatražiti i od službenika za kontrolu pasoša na vanjskim granicama”, navode iz Evropske komisije.

Kako bi pojedinac saznao koliko dugo može ostati u evropskoj zemlji koja koristi EES, morat će dostaviti naziv evropske zemlje koja koristi EES koju trenutno posjećuje ili želi posjetiti, kao i putnu ispravu (vrsta i broj te troslovna šifra zemlje koja ju je izdala, npr. ‘CAN’ za Kanadu).

Osim toga, provjera dužine boravka se može uraditi i ovisno o konkretnoj situaciji.

“Ako želite putovati u neku evropsku zemlju koristeći EES u nekom trenutku u budućnosti i želite saznati koliko dugo bi vam bilo dopušteno ostati, morate navesti planirani datum dolaska u tu zemlju ili ako ste već u evropskoj zemlji i koristite EES, morate navesti planirani datum odlaska iz te zemlje. Ili ako želite putovati u neku evropsku zemlju koristeći EES u nekom trenutku u budućnosti i želite provjeriti koliko će vam dana preostati nakon završetka planiranog putovanja, morate navesti i datum dolaska i odlaska iz te zemlje”, navode iz Evropske komisije.

Novi sistem

Novi sistem EES podrazumijevat će i nova pravila koja će biti nametnuta za građane izvan Schengena koji žele ući na to područje, a prethodno im ne treba pribavljanje viza.

Tako će građani, između ostalih, i Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, morati dati lične podatke za prelazak granice.

“Službenici za kontrolu pasoša skenirat će vaše otiske prstiju ili fotografirati vaše lice. Ove informacije bit će zabilježene u digitalnoj datoteci. Vaš pasoš (biometrijski ili nebiometrijski) neće biti ovjeren. Ovaj proces može biti brži ako unaprijed registrirate neke svoje podatke. To možete učiniti pomoću namjenske opreme (“samoposlužni sistem”), ako je dostupna na vašem graničnom prijelazu i/ili mobilne aplikacije – ako je dostupna u zemlji dolaska ili odlaska. U bilo kojem od gore navedenih slučajeva susrest ćete službenika za kontrolu putovnica”, naglašeno je iz Evropske komisije.

Ako je građanin prešao granice evropskih zemalja koristeći EES više puta od početka EES-a, otisci prstiju ili fotografija njegovog lica već će biti snimljeni u EES-u.

Kraći i brži postupak

“Službenici pasoške kontrole provjerit će samo vaše otiske prstiju i fotografiju, što će trajati kraće. U rijetkim slučajevima može biti potrebno ponovno prikupiti i zabilježiti vaše podatke. Ako posjedujete biometrijski pasoš, moći ćete brže ući pomoću samoposlužnog sistema (ako je dostupan na tom graničnom prijelazu).

Ako vaša digitalna datoteka nema nikakvih prepreka za putovanje, obično nećete morati ići preko službenika za kontrolu putovnica”, istaknuto je iz Evropske komisije.

Svi ostali uvjeti za ulazak ili izlazak ostaju na snazi ​​i službenici kontrole pasoša mogu u bilo kojem trenutku poduzeti potrebne mjere, poput ponovnog snimanja slike lica itd.

Nastavi čitati

BiH

Cvijanović se obrušila na Konakovića: Bošnjačka ratna propaganda, zašto nije govorio o zločinima nad Srbima?

Published

on

By

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je “BiH decenijama talac bošnjačkih predstavnika koji uporno privatizuju institucije koje pripadaju svima”.

Na pitanje Srne da prokomentariše obraćanje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića sastanku ministara vanjskih poslova Pokreta nesvrstanih zemalja u New Yorku gdje je “iznio niz neistina o proteklom građanskom ratu u BiH, Cvijanović je rekla da Konaković, kao prvo, nije nikakav predstavnik BiH, kako se lažno predstavio u New Yorku, već da on predstavlja isključivo sebe i u svoje ime iznosi laži na međunarodnim forumima”.

– Njegovi stavovi su produkt bošnjačke ratne propagande i kao takvi ne mogu održavati stavove svih naroda, niti BiH. U BiH se desio tragični građanski rat, u kome su stradali svi narodi, a ne samo jedan. Pričom o agresiji, Konaković pokušava amnestirati zločince iz sopstvenog naroda i minimizirati sve žrtve, osim bošnjačkih, istakla je Cvijanović.

“Ako je predstavnik BiH, a ne samo Bošnjaka”, Cvijanović je upitala “zašto nije govorio o desetinama zločina nad Srbima i Hrvatima koji nikada nisu procesuirani ili o presuđenom ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu koji se, nedostupan organima BiH, slobodno šetka u inostranstvu”.

– Konaković svjesno i u kontinuitetu truje međunacionalni suživot u BiH, kao i odnose sa susjednim zemljama. Kad god neki tipovi spomenu Konakovića u sumnjivoj i problematičnoj prepisci, on posegne za govorom mržnje prema Srbiji i Republici Srpskoj, kazala je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je “sramno što Konaković privatizuje zajedničke institucije i dugoročno narušava odnose u BiH, misleći da će se tako sakriti od nezgodnih pitanja i optužbi na sopstveni račun”.

Nastavi čitati

BiH

Konaković u UN-u: Kao žrtve genocida imamo dužnost zahtijevati od moćnika da zaustave zločine u Gazi

Published

on

By

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na sastanku ministara vanjskih poslova Pokreta nesvrstanih zemalja (NAM), koji je održan na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku, govorio je na temu “Zaštita civila u oružanom sukobu: solidarnost s palestinskim narodom”.

-Većina vas, i na vašu sreću, poznaje ove pojmove samo u teoriji. Ukratko ću vam dati pozadinu stvarnih životnih iskustava koja omogućavaju meni i ostalim predstavnicima moje zemlje Bosne i Hercegovine da zahtijevamo od svijeta da se ponaša bolje i da fraza “nikad više” zaista znači nikad više za bilo koga i bilo gdje, kazao je Konaković.

Potom je podsjetio da su širom Bosne i Hercegovine civili masakrirani i na mnogim mjestima ostavljeni u masovnim grobnicama. Kulminacija godina agresije i genocidnih radnji, istakao je, bila je genocid u Srebrenici.

-Ne samo da nas svijet nije zaštitio, nego je dozvolio da srpske snage ubiju gotovo 8400 civila u gradu koji je bio proglašen kao UN-ova sigurna zona. Napadnuti smo od strane moćno naoružanih srpskih snaga, dok je UN nametnuo embargo na oružje, zabranjujući nam da osiguramo oružje za odbranu naših domova, naših porodica i naše zemlje. Na mnogim mjestima u Bosni i Hercegovini žrtve su prisiljene živjeti rame uz rame s pojedincima koji su ih mučili. Iako je to krivično djelo, veličanje osuđenih ratnih zločinaca je uobičajeno i koriste ga čak i neki izabrani vladini službenici, ustvrdio je šef bh. diplomatije.

Naglasio je da susjedna Srbija pruža utočište osuđenim ratnim zločincima koji su pobjegli iz BiH kako bi izbjegli služenje zatvorskih kazni. Među njima je Novak Đukić, osuđen za ratne zločine nad civilima, konkretno za masakr na tuzlanskoj Kapiji, koji je ubio 71 osobu, prosječne starosti 24 godine. Najmlađa žrtva bio je Sandro Kalesić, dvogodišnja beba koja je preminula od zadobijenih rana u naručju svog oca.

 

-Spisak zločina i užasa kojima je naš narod bio izložen je beskrajan. Međutim, s najvećim ponosom mogu izjaviti da smo uvijek slijedili ratna pravila i međunarodno pravo dok smo se branili od moćno naoružanog neprijatelja. Sami i napušteni od svih, ali nikada nismo opravdali ubistvo nevine osobe, kazao je.

Dodao je, međutim, da uvijek postoje neke ružne iznimke, i “nekolicina boraca s naše strane je ubila civile, ali su čak i tokom rata bili progonjeni i kažnjeni”.

-Svi u Bosni i Hercegovini će vam reći da su ti ljudi sramota. Mi ne veličamo one koji ubijaju djecu, žene, civile. To je naša snaga, a ne slabost. U najtežim vremenima nikada nismo posegnuli za zlom, nikada nismo postali poput onih koji su nas napadali, dok su činili najgore zločine protiv čovječnosti na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, kazao je Konaković.

Stoga, ističe on, danas s punim moralnim integritetom mi, predstavnici ponosne i hrabre Bosne i Hercegovine imamo dužnost zatijevati od onih koji imaju moć da odmah zaustave najbrutalnije klanje djece, žena, staraca, muškaraca i svih civila u Gazi.

-Više od 41 hiljada ljudi je ubijeno. Velika većina njih su žene i djeca. Škole nisu legitimna vojna meta, izbjeglički šatori nisu legitimna vojna meta, tržnice nisu legitimna vojna meta, djeca koja se igraju nisu legitimna vojna meta, bolnice nisu legitimna vojna meta, novinari nisu legitimna vojna meta. Ljudska prava, pravila zakona i međunarodni zakoni trebaju biti isti za sve. Te lekcije su bolno naučene u Srebrenici prije 30 godina, a sada nemojte praviti iste greške, poručio je ministar Konaković u Ujedinjenim narodima.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije