Connect with us

BiH

Vlast na hotele i restorane lani potrošila skoro 27 miliona KM!

Published

on

Vlast u Bosni i Hercegovini, ili da preciziramo, institucije i javna preduzeća na svim nivoima koji su raspisivali tendere u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, u prošloj godini ukupno je potrošila skoro 27 miliona KM na hotelske i ugostiteljske usluge, otkriva Fokus.

Ove vrste usluga sklopljene su po posebnom režimu javnih nabavki a koje propisuje Ankes II dio B Zakona o javnim nabavkama BiH, te odgovarajući pravilnik.

Izvještaj Agencije

Inače, ukupna vrijednost svih dodijeljenih ugovora putem sistema javnih nabavki u BiH lani je po prvi put premašila pet milijardi KM. Preciznije, riječ je o ukupnom iznosu od 5.060.132.125 KM. Navedeno je to u nacrtu izvještaja Agencije za javne nabavke BiH o sklopljenim ugovorima u 2023. godini.

Usporedbe radi 2022. godine ukupna vrijednosti sklopljenih ugovora u BiH iznosila je 4.410.241.494 KM, a 2021. godine 2.803.956.860 KM.

Vrijednost dodijeljenih ugovora putem direktnog sporazuma u 2023. godini iznosila 152.726.709 KM. Riječ je onajnetransparentnijoj metodi provođenja javnih nabavki. Dakle, ugovorni organi su putem ove metode lani sklopili 131.741 ugovora.

Domaći i strani ponuđači

Ukupna vrijednost svih dodijeljenih ugovora domaćim ponuđačima iznosila je 4.198.750.254 KM, što predstavlja 96,66 % ukupne vrijednosti svih dodijeljenih ugovora dok se iznos od 144.907.855,40 KM odnosi na strane ponuđače ili 3,34 % od ukupne vrijednosti svih dodijeljenih ugovora, piše Fokus.

Vrijednost dodijeljenih ugovora grupi ponuđača iznosila je 601.625.930,55
KM, odnosno 11,89 % ukupne vrijednosti svih dodijeljenih ugovora.

BiH

Počela digitalizacija usluga BH Telecoma: Šalteri postaju prošlost

Published

on

By

Saradnjom između BH Telecoma i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA) započela je digitalizacija usluga BH Telecoma, a nadležni su objasnili šta će to značiti za korisnike usluga ove kompanije.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto (NS) je naglasio da će to značiti da će te usluge biti potpuno digitalizirane te je ukazao na to da BH Telecom može pomoći u digitalizaciji usluga općinskih i gradskih administracija.

“Jedna općina ne može platiti inžinjera, kakve ima BH Telecom”, konstatirao je Forto.Direktor IDEEA-e Almir Badnjević je ukazao da će digitalizacija usluga BH Telecoma biti omogućena uvođenjem zaštićenog kvalifikovanog potpisa, kojeg će moći dobiti svaki korisnik usluga.

Najavio je da se radi i na tome da se na ovaj način digitaliziraju usluge dvije banke, što će značiti i to da će se preko interneta moći podnositi zahtjeve za kredit, kao i na tome da građani u svakom trenutku imaju pristup podacima koji su potrebni prilikom izvršavanja administrativnih usluga.

Direktor BH Telecoma Amel Kovačević je ukazao da će se digitalizacijom ubrzati njihove usluge i da će na ovaj način ostvariti uštede u poslovanju. Naglasio je da će digitalizacija biti fazna – prvo će se primijeniti na internetsku trgovinu (web shop), zatim na mobilnu aplikaciju “Moj BH Telecom”, a zatim i na šalterima.

“Sve usluge na web shopu, gdje god treba potpisati ugovor, kao što je npr. ugovor za kupovinu mobitela, taj ugovor će se potpisivati digitalno, što znači da više nećete morati ići na šaltere BH Telecoma”, objasnio je Kovačević.

Ukazao je da je korištenje zaštićenog kvalifikovanog potpisa već moguće u BH Telecomu te da će biti potrebno određeno vrijeme da se digitaliziraju sve usluge. Nije mogao precizirati koliko tačno će to trajati.

klix

Nastavi čitati

BiH

Bh. ambasador u Srbiji: Većina država u UN-u vidi BiH kao prijetnju i opasnost od terorizma

Published

on

By

Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji, kritikovao je diplomatske aktivnosti naše zemlje u New Yorku. Pored toga, iskoristio je priliku da spomene BiH u kontekstu terorizma

– Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ne može da naruši ugled Srbije svojim govorom u Generalnoj skupštini UN u New Yorku jer za to nema kapacitet, izjavio je ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

Vranješ je kazao da je “ugled Srbije manifestovan kada je u Generalnoj skupštini UN bila rezolucija o Srebrenici i kada je veći broj zemalja i članica bio na strani Srbije i srpskog naroda”.

– Ni Bećirović niti Konaković nemaju nikakav kapacitet da mogu da naruše ugled Srbije, rekao je Vranješ za Televiziju Kurir.

Prema njegovim riječima, “oni takozvanom političkom mitomanijom bošnjačke političke elite pokušavaju da svoje mitove, koje su izgradili u Sarajevu, prenesu na globalni plan, ali je to potpuno bezuspješno”.

– Imajte na umu da većina sale u Generalnoj skupštini UN danas BiH poimuje kao državu koja je prijetnja i opasnost po terorizmu u svijetu, a ne država koja može da narušava ugled bilo kome. Tako da ne treba niko u Srbiji da bude zabrinut da li je ovakvim izjavama mogao da bude narušen ugled, rekao je Vranješ.

Smatra i da “Bećirović u UN ne govori ni u ime Predsjedništva BiH, ni u ime BiH”.

– Usudio bih se reći ni u ime kompletnog bošnjačkog naroda, jer njegova partija ne stoji tako dobro, rekao je Vranješ komentarišući Bećirovićevo izlaganje u UN u kojem je iznio niz optužbi na račun rukovodstava RS i Srbije.

On je dodao da “oni često često vrše zloupotrebu kompletnog sistema koji bi trebalo da bude zasnovan na konsenzusu, na bazi dogovora tri konstitutivna naroda i tek onda kada se usklade i usaglase stavovi sva tri konstitutivna naroda, odnosno političkih predstavnika, onda to postaje nekakav zvaničan stav BiH”.

– Ovako, to je privatan stav Bećirovića, Konakovića u nekim njihovim fiktivnim iluzornim ratovima koje vode u svojim glavama protiv Srbije, srpskog naroda, Republike Srpske. Ne treba to nikako doživljavati kao stav BiH već treba osuđivati na način kako to zlopupotrebljavaju, zaključio je Vranješ.

Vrašnješ smatra da su time “odnosi Beograda i Sarajeva, odnosno Banje Luke i Sarajeva ovim dodatno opterećeni, podsjetivši da je Bećirović koristio platformu UN, kao što je radio i Konaković”.

– Oni koriste trenutnu platformu UN i sve ovo što se dešavalo u New Yorku za potpuno unutrašnje stvari. Njih interesuje kako da poprave rejting na ovim izborima, kampanja im je u toku, a po svemu sudeći oni će da ostvare veliki poraz 6. oktobra, smatra Vranješ.

On je kazao da su “oni iskoristili priliku kako da napadnu Srbiju, objasnivši da je to za njih kao nekakva sigurna igra, politička igra, kako da kod svoje javnosti izazovu nekakav efekat da su neki veliki borci protiv srpskih mitova, srpskih politika, srpskih takozvanih prijetnji, kako to kažu”.

Nastavi čitati

BiH

Tragedija u BiH: 36-godišnjak poginuo prilikom sječe šume

Published

on

By

Na planini Vran, lokalitet Lise, u subotu je tokom sječe šume smrtno stradao 36-godišnjak iz Orašca, općina Prozor, doznaje se u ponedjeljak u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako je navedeno, u subotu oko 19,15 sati, patrola policije PS Prozor-Rama došla je do saznanja da je na planini Vran, lokalitet Lise, pri sječi šume smrtno stradao I.K. (1988.) iz Orašca, općina Prozor.

U Domu zdravlja Prozor patrola je zatekla beživotno tijelo I.K., gdje je dežurni liječnik konstatirao smrt.

 

Prilikom sječe u šumi su s nastradalim bile supruga i majka.

O događaju je upoznat nadležni tužitelj, a tokom sljedećeg jutra izvršen je uviđaj na navedenom lokalitetu, dodaju iz MUP-a.

Nastavi čitati

Najčitanije