Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Njemačko državljanstvo neće dobiti oni koji objavljuju: “Od rijeke do mora” ili “Izrael ubica djece”

Published

on

Pojedinci koji su na društvenim mrežama objavljivali slogan “Od rijeke do mora” neće dobiti njemačko državljanstvo, prema odredbama novog zakona o državljanstvu, kako su naveli njemački kanal NDR (Sjevernonjemački radio i televizija) i Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova ove sedmice.

Osobe koje su zaposlene u Njemačkoj mogu raditi na dobijanju državljanstva nakon pet godina, u odnosu na osam godina koliko je ranije bilo potrebno prema zakonu. Iako je zakon stupio na snagu 27. juna ove godine, uvjeti su postroženi, posebno kada se radi o “rasizmu, antisemitizmu ili bilo kojem drugom obliku mržnje prema ljudima, koji isključuju mogućnost naturalizacije,” prema Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke.

Jedan od uslova za državljanstvo, klauzula 10.1.1.1.3.1, odnosi se na “posebnu historijsku odgovornost Njemačke za nacističku nepravdu i njene posljedice, posebno za zaštitu jevrejskog života.”

Ova klauzula nalaže da osoba koja krši pravnu obavezu Njemačke prema zaštiti Židova ne može biti podobna za državljanstvo.

To uključuje negiranje činjenice ili opsega genocida nad Jevrejima u Evropi od strane nacističke Njemačke (Holokaust) i optuživanje Jevreja ili države Izrael za izmišljanje ili preuveličavanje Holokausta.

Također su uključene izjave poput “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna,” “Idemo bombardovati Tel Aviv,” “Smrt Izraelu” i “Izrael, ubica djece.”

Korištenje mapa na kojima je teritorij države Izrael zamijenjen bojama palestinske zastave također se smatra kršenjem zakona.

“Neuskladivo s njemačkim zakonom”

Ovo može biti osnova za isključenje iz dobijanja državljanstva, jer se, prema NDR-u, smatra da osobe nisu usklađene s opredjeljenjem prema njemačkom ustavu ako krše posebnu historijsku odgovornost Njemačke prema židovskom životu.

Ova odredba uključuje lajkanje, dijeljenje ili komentarisanje takvih slogana na društvenim mrežama.

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da se, kada se takvi slogani izgovaraju, treba uzeti u obzir kontekst u kojem su izrečeni. Na primjer, ako se “izjave poput ‘Od rijeke do mora’ podudaraju s eksplicitnim pozivom na nasilne akcije protiv države Izrael,” to treba biti predmet preispitivanja u intervjuu za državljanstvo.

Iako je NDR naveo da njemačke pokrajine imaju autonomiju u vezi s naturalizacijom pod njihovom nadležnošću, glasnogovornik je objasnio da je “praksa posljednjih godina pokazala, međutim, da se pokrajine vode uputstvima Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, tako da se pravne regulative o zakonu o državljanstvu primjenjuju jednolično.”

U martu je objavljeno da će test za njemačko državljanstvo sada uključivati pitanja o Holokaustu, judaizmu i Izraelu, kako bi se filtrirali ljudi s antisemitskim stavovima, prema izvještaju Der Spiegela.

“Ako ne dijelite naše vrijednosti, ne možete dobiti njemački pasoš. Povukli smo kristalno jasnu crvenu liniju ovdje,” izjavila je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser za Der Spiegel.

Udar na slobodu govora?

“Antisemitizam, rasizam i drugi oblici preziranja ljudskosti isključuju mogućnost naturalizacije.”

U augustu je demonstrant koji je skandirao “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna” na skupu u Berlinu kažnjen sa 600 eura od strane njemačkog suda.

Ova odluka njemačkih vlasti, iako razumljiva u kontekstu historijske odgovornosti prema židovskoj zajednici i potrebi za zaštitom od antisemitizma, otvara pitanje o granicama slobode izražavanja. Slogan “Od rijeke do mora” mnogi Palestinci i njihovi simpatizeri doživljavaju kao izraz težnje za slobodom i okončanjem izraelske okupacije, a ne nužno kao poziv na nasilje ili uništenje Izraela.

Ukoliko se ovakav način izražavanja automatski povezuje s antisemitskim stavovima, može se dogoditi da se legitiman politički stav pretvori u razlog za uskraćivanje građanskih prava.

Klix

Svijet / Zanimljivosti

Otac Novaka Đokovića: “Kosovo je Srbima isto što su muslimanima Mekka i Medina”

Published

on

By

Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića, otkrio je da će Novak kada završi svoju profesionalnu karijeru živjeti sa porodicom u svojoj Srbiji.

U emisiji “Maša i…” na Sputnjiku Srđan je govorio o brojnim temama. Između ostalog, govorio je o Novakovom odrastanju i planovima koje ima kada završi svoju karijeru.

Srđan je otkrio da će Nole kada završi karijeru ostati da živi u Srbiji.

“Moja djeca su se rodila ovdje i Novak će, kad završi svoju tenisku karijeru živeti u svojom gradu, Beogradu u svojoj zemlji Srbiji. Mislim da nema većeg zadovoljstva, ponosa i uspjeha od toga da tvoje dijete pronosi slavu svog naroda i svoje zemlje svuda u svijetu. Nema veće sreće. Naša majka je Srbija, mi smo Srbi, živimo u svojoj zemlji Srbiji, ponosni smo na to što smo Srbi. Nikada nismo radili ništa protiv drugoga, svi su radili nešto protiv nas, ali mi smo ostali čudosno stameni. Ostali smo na svojoj grudi, koliko nas ima. Nadam se da će nas biti više u budućnosti”, rekao je Srđan.

Poput njegovog sina, i on je otvorio dušu o “teškim danima” kada je NATO bombardovao Srbiju…

“Svaki njegov odlazak na te male turnire do 12, 14, 16 godina po Evropi i svijetu su bili veliki problem, jer je on morao zajedno sa svojim pratiocima i svojim ocem da traži vizu u raznim zemljama da bi odlazio tamo. Nije bilo lako biti Srbin u tom zapadnom svijetu koji nas je u stvari i bombardovao i uradio to što je uradio, a mi za vrijeme bombardovanja nismo otišli iz naše zemlje. Mi smo dva i po mjeseca sa djecom, sa Novakom koji je 99. godine imao 12 godina, Markom koji je imao osam i Đorđem koji je imao četiri godine, ostali u svojoj zemlji i gradu i skrivali se po bunkerima. Jedno vrijeme, a onda se više nismo ni skrivali nego su oni trenirali na teniskom klubu Partizan. Sve vrijeme dok su avioni letjeli iznad grada i bombardovali. To je bilo stvarno jedno užasno vrijeme i u tom užasnom vremenu on je stasavao i čini mi se da ga je sva ta situacija koja se dešavala sa svim tim odvratnim stvarima i očvrsnula i pokazala mu da on jednostavno mora da se bori mnogo više od ostalih da bi postao to što je i postao”, smatra Srđan.

Trijumfom na Olimpijskim igrama u Parizu Novak je zaokružio priču i dokazao da je najbolji sportista svih vremena, smatra tata Srđan i otkriva da će slavni teniser imati svoj muzej u prijestonici Srbije.

“Što se mene tiče, on je zaokružio tu sportsku priču, igraće na još nekoliko turnira, ali mislim da je pokazao da je najbolji sportista svijeta svih vremena. Brzo će se raditi i njegov muzej u Beogradu, pored muzeja Nikole Tesle, koji je najveći naučnik svijeta svih vremena i to je sjajna stvar i mislim da će to još više učvrstiti snagu i vjeru Srbije i srpskog naroda u svoj narod i u svoju zemlju i da se ne stidimo ničega i da budemo ponosi zbog toga što smo Srbi”, rekao je Srđan Đoković.

Govorio je i o Kosovu, te ponovio svoje poznate stavove.

“Kosovo je srce Srbije, to nije floskula, to je istina jer mi smo bez Kosova prašina, prazan prostor, mi jednostavno ne postojimo. Kao što je za Jevreje Jerusalim ili za muslimane Meka i Medina ili za katoličanstvo Vatikan – za nas je Kosovo i Metohija. Mi bez Kosova i Metohije ne postojimo. Nikada se Kosovo neće priznati kao otuđeni dio od Srbije. Kosovo će uvijek biti u našim tijelima i našim srcima, ne treba priznati Kosovo i pustiti budućim generacijama da se izbore za poštovanje i za neuništavanje srpskih svetinja gdje se god budu nalazile, a naročito se to dešava na Kosovu, a u stvari su na Kosovu te najstarije naše svetinje i odatle smo svi potekli kao Srbi i krenuli smo po svijetu da živimo i radimo”, poručio je Srđan Đoković.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Izrael udario na centar Bejruta, sprema se kopnena invazija na Liban

Published

on

By

Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) u Libanonu objavila je da su tri njena člana ubijena u zračnom udaru na Bejrut u ranim jutarnjim satima. Udar u blizini mosta Cola, glavnog križanja u gradu, prvi je put da je u sadašnjem ratu pogođena lokacija unutar granica glavnog grada Libana. To je ujedno prvi udar na centar Bejruta od rata 2006. godine.

Naoružana grupa je rekla da su ubijeni Mohammed Abed Al-Al, član njenog političkog biroa i šef vojno-sigurnosnog odjela, Imad Odeh, član njenog vojnog odjela i vojnog zapovjedništva u Libanonu, i Abdul Rahman Abed Al-Al.

PFLP je obećao da će “nastaviti put borbe i otpora sve dok okupacija ne bude izbrisana bez obzira na to koliko dugo to traje i koliko su velike žrtve.”

Izraelska vojska rekla je za CNN da “istražuje incident”.

Walla: Izrael sprema kopnenu invaziju na Libanon

Izraelski portal Walla javlja da iako odluka još nije donesena na političkoj razini, Izraelska vojska (IDF) dovršava “značajne operacije” u sklopu pripreme za kopneni upad u južni Libanon.

Sigurnosni dužnosnici rekli su da postoji konsenzus u vrhu IDF-a i na političkom nivou da je kopnena invazija samo pitanje vremena. “Cilj kopnenih manevara je uništavanje ciljeva, ali i projiciranje moći Izraela i IDF-a na Bliski istok, a naročito na Hezbolah”, rekao je.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Senad je heroj dana u Njemačkoj: Spašavao djecu iz zapaljene zgrade

Published

on

By

Senad Šutković iz Rožaja nedavno je postao heroj nakon što je učestvovao u akciji spašavanja djece iz požara u stambenom objektu u njemačkom gradu Essenu.

Tokom posjete kao turist, zatekao se u blizini zgrade kada je izbio incident izazvan jednim Sirijcem koji je podmetnuo požar.

Prethodno je izazvao vatru i na jednoj kući, a potom sa svojim kombijem udario u nekoliko prodavnica, prijeteći prolaznicima mačetom. Prema informacijama njemačkih medija, u ovom tragičnom događaju povrijeđeno je 31 osoba, uključujući dvoje djece koja su i dalje u kritičnom stanju.

“Primijetio sam dim i vatru, a zatim sam ugledao stubište koje me odvelo do prozora. Razbio sam ga i ušao unutra. Čuo sam vrištanje djece, njihovu paniku. Uspio sam da spasim nekoliko njih, a zatim sam se popio na posljednji sprat i sa jednim drugim Sirijcem izbavio još djece”, ispričao je Šutković.

On je naglasio da je bio prvi koji je stigao do djece i da je rizikovao vlastiti život kako bi im pomogao. Njegov hrabri čin pokazuje snagu ljudske solidarnosti u trenucima najveće opasnosti.

Nastavi čitati

Najčitanije