Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Avioni gađali prijestolnicu: U Izraelskom napadu na Damask ubijena i poznata sirijska novinarka

Published

on

Sirijska državna novinska agencija izvijestila je o nekoliko zračnih napada koje je navodno izveo Izrael na Damask, gdje je poginula novinarka sirijske televizije Safaa Ahmed i još dva civila.

Prema agenciji SANA, sirijske zračne odbrane su se suprotstavile izraelskim zračnim napadima koji su odnijeli tri civilna života i ranili devet osoba, kao i izazvali značajnu materijalnu štetu.

Ovaj napad se dogodio nakon što je Izrael najavio početak kopnene operacije u Libanu, koja je uključivala dodatna bombardiranja glavnog grada, Bejruta, i palestinskog izbjegličkog kampa Ein el-Hilweh.

“Izraelski neprijatelj izveo je zračni napad vojnim avionima koji su letjeli iz pravca okupiranog sirijskog Golana, ciljajući nekoliko lokacija u gradu Damasku”, prema informacijama vojnog izvora za agenciju SANA.

Sirijska zračna odbrana odgovorila je projektilima i dronovima, koji su oborili “većinu” napada, ali nisu mogli spriječiti smrt tri civila.

Među poginulima u jednom od tih napada, koji je pogodio blizu Generalne korporacije za telekomunikacije, je i poznata novinarka Syrian TV, državnog kanala, Safaa Ahmed, prema izvještajima njenih kolega.

Napad još uvijek nije potvrdio nijedan službeni izvor iz Izraela niti snage odbrane.

Izraelska vojska je u ranim satima utorka započela kopnenu “ograničenu, lokaliziranu i specifičnu” akciju na jugu Libana, ranije je potvrdila izraelska vojska (IDF) u saopćenju.”Prije nekoliko sati, Izraelske odbrambene snage (IDF) započele su ograničene, lokalizirane i selektivne kopnene upade, zasnovane na tačnim informacijama, protiv ciljeva i terorističke infrastrukture Hezbolaha na jugu Libana”, objavili su u saopćenju.

Radi se o dugo očekivanoj akciji koja se provodi, bez daljih detalja, “u selima blizu granice”, koja, prema izraelskim snagama, “predstavljaju neposrednu prijetnju za izraelske zajednice na sjeveru Izraela”.

Svijet / Zanimljivosti

Ne dozvoli da tvoja briga na društvenim mrežama bude ko te prati ili ne prati!

Published

on

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Vrijednosti naše vjere nastoje uzeti u obzir osjećanja ljudi, muslimana i nemuslimana, predanih vjernika i griješnika. Podstičući na čuvanje osjećanja, Uzvišeni Allah, objavio je: ”Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi: – jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj.” (El-Isra, 53.)

– Ljepota jutra nije u izlasku Sunca, već u zahvaljivanju Uzvišenom Allahu što nam je dao još jedan dan da Mu zahvaljujemo i ibadet činimo.

– Srca su grane koje se ”povijaju” na bilo koju riječ, pa neka tvoje riječi budu povjetarac koji miluje i rashlađuje, a ne olujni vjetar koji lomi.

– Što si kulturniji i ljepšeg ahlaka, to će biti prijatnije razgovarati s tobom, i više te srca prihvataju, a umovi poštuju. Kultura i lijep ahlak ne zahtijevaju formalno obrazovanje, to je priča o duši koja je izabrala visine i čistoću, umjesto prizemnosti i prostote.

– Praznine duše ne mogu se ispuniti lažima i krivotvorenim stvarima, ma koliko izgledale impozantno i raskošno, već se one ispunjavaju istinitim stvarima, ma koliko bile jednostavne.

– Uprkos jednostavnosti iskrenih postupaka, oni stvaraju dubok osećaj u srcu koji se ne može dostići ni najvećim komplimentima i podilaženjima.

– Ne razmjenjuj mržnju mržnjom ni sa kim. Postidi ga dobrotom i on će biti između dvije stvari: ili će te sačuvati svog zla, ili će se posramiti i pretvoriti u prijatelja.

– Ne dozvoli da tvoja briga na društvenim mrežama bude ko te prati ili ne prati, umjesto toga, pobrini se da ono što objavljuješ bude od koristi ljudima. Jer, najvažnije je Allahovo zadovoljstvo, i za to ćeš biti pitan na Sudnjem danu.

U trenutku neslaganja sa nekim koga voliš, nema ničeg boljeg i korisnijeg od šutnje. Jer, ako tada progovoriš, ili ćeš povrijediti ili ćeš biti povrijeđen, a oboje je jednako gorko.

saff.ba

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Otac Novaka Đokovića: “Kosovo je Srbima isto što su muslimanima Mekka i Medina”

Published

on

By

Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića, otkrio je da će Novak kada završi svoju profesionalnu karijeru živjeti sa porodicom u svojoj Srbiji.

U emisiji “Maša i…” na Sputnjiku Srđan je govorio o brojnim temama. Između ostalog, govorio je o Novakovom odrastanju i planovima koje ima kada završi svoju karijeru.

Srđan je otkrio da će Nole kada završi karijeru ostati da živi u Srbiji.

“Moja djeca su se rodila ovdje i Novak će, kad završi svoju tenisku karijeru živeti u svojom gradu, Beogradu u svojoj zemlji Srbiji. Mislim da nema većeg zadovoljstva, ponosa i uspjeha od toga da tvoje dijete pronosi slavu svog naroda i svoje zemlje svuda u svijetu. Nema veće sreće. Naša majka je Srbija, mi smo Srbi, živimo u svojoj zemlji Srbiji, ponosni smo na to što smo Srbi. Nikada nismo radili ništa protiv drugoga, svi su radili nešto protiv nas, ali mi smo ostali čudosno stameni. Ostali smo na svojoj grudi, koliko nas ima. Nadam se da će nas biti više u budućnosti”, rekao je Srđan.

Poput njegovog sina, i on je otvorio dušu o “teškim danima” kada je NATO bombardovao Srbiju…

“Svaki njegov odlazak na te male turnire do 12, 14, 16 godina po Evropi i svijetu su bili veliki problem, jer je on morao zajedno sa svojim pratiocima i svojim ocem da traži vizu u raznim zemljama da bi odlazio tamo. Nije bilo lako biti Srbin u tom zapadnom svijetu koji nas je u stvari i bombardovao i uradio to što je uradio, a mi za vrijeme bombardovanja nismo otišli iz naše zemlje. Mi smo dva i po mjeseca sa djecom, sa Novakom koji je 99. godine imao 12 godina, Markom koji je imao osam i Đorđem koji je imao četiri godine, ostali u svojoj zemlji i gradu i skrivali se po bunkerima. Jedno vrijeme, a onda se više nismo ni skrivali nego su oni trenirali na teniskom klubu Partizan. Sve vrijeme dok su avioni letjeli iznad grada i bombardovali. To je bilo stvarno jedno užasno vrijeme i u tom užasnom vremenu on je stasavao i čini mi se da ga je sva ta situacija koja se dešavala sa svim tim odvratnim stvarima i očvrsnula i pokazala mu da on jednostavno mora da se bori mnogo više od ostalih da bi postao to što je i postao”, smatra Srđan.

Trijumfom na Olimpijskim igrama u Parizu Novak je zaokružio priču i dokazao da je najbolji sportista svih vremena, smatra tata Srđan i otkriva da će slavni teniser imati svoj muzej u prijestonici Srbije.

“Što se mene tiče, on je zaokružio tu sportsku priču, igraće na još nekoliko turnira, ali mislim da je pokazao da je najbolji sportista svijeta svih vremena. Brzo će se raditi i njegov muzej u Beogradu, pored muzeja Nikole Tesle, koji je najveći naučnik svijeta svih vremena i to je sjajna stvar i mislim da će to još više učvrstiti snagu i vjeru Srbije i srpskog naroda u svoj narod i u svoju zemlju i da se ne stidimo ničega i da budemo ponosi zbog toga što smo Srbi”, rekao je Srđan Đoković.

Govorio je i o Kosovu, te ponovio svoje poznate stavove.

“Kosovo je srce Srbije, to nije floskula, to je istina jer mi smo bez Kosova prašina, prazan prostor, mi jednostavno ne postojimo. Kao što je za Jevreje Jerusalim ili za muslimane Meka i Medina ili za katoličanstvo Vatikan – za nas je Kosovo i Metohija. Mi bez Kosova i Metohije ne postojimo. Nikada se Kosovo neće priznati kao otuđeni dio od Srbije. Kosovo će uvijek biti u našim tijelima i našim srcima, ne treba priznati Kosovo i pustiti budućim generacijama da se izbore za poštovanje i za neuništavanje srpskih svetinja gdje se god budu nalazile, a naročito se to dešava na Kosovu, a u stvari su na Kosovu te najstarije naše svetinje i odatle smo svi potekli kao Srbi i krenuli smo po svijetu da živimo i radimo”, poručio je Srđan Đoković.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Njemačko državljanstvo neće dobiti oni koji objavljuju: “Od rijeke do mora” ili “Izrael ubica djece”

Published

on

By

Pojedinci koji su na društvenim mrežama objavljivali slogan “Od rijeke do mora” neće dobiti njemačko državljanstvo, prema odredbama novog zakona o državljanstvu, kako su naveli njemački kanal NDR (Sjevernonjemački radio i televizija) i Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova ove sedmice.

Osobe koje su zaposlene u Njemačkoj mogu raditi na dobijanju državljanstva nakon pet godina, u odnosu na osam godina koliko je ranije bilo potrebno prema zakonu. Iako je zakon stupio na snagu 27. juna ove godine, uvjeti su postroženi, posebno kada se radi o “rasizmu, antisemitizmu ili bilo kojem drugom obliku mržnje prema ljudima, koji isključuju mogućnost naturalizacije,” prema Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke.

Jedan od uslova za državljanstvo, klauzula 10.1.1.1.3.1, odnosi se na “posebnu historijsku odgovornost Njemačke za nacističku nepravdu i njene posljedice, posebno za zaštitu jevrejskog života.”

Ova klauzula nalaže da osoba koja krši pravnu obavezu Njemačke prema zaštiti Židova ne može biti podobna za državljanstvo.

To uključuje negiranje činjenice ili opsega genocida nad Jevrejima u Evropi od strane nacističke Njemačke (Holokaust) i optuživanje Jevreja ili države Izrael za izmišljanje ili preuveličavanje Holokausta.

Također su uključene izjave poput “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna,” “Idemo bombardovati Tel Aviv,” “Smrt Izraelu” i “Izrael, ubica djece.”

Korištenje mapa na kojima je teritorij države Izrael zamijenjen bojama palestinske zastave također se smatra kršenjem zakona.

“Neuskladivo s njemačkim zakonom”

Ovo može biti osnova za isključenje iz dobijanja državljanstva, jer se, prema NDR-u, smatra da osobe nisu usklađene s opredjeljenjem prema njemačkom ustavu ako krše posebnu historijsku odgovornost Njemačke prema židovskom životu.

Ova odredba uključuje lajkanje, dijeljenje ili komentarisanje takvih slogana na društvenim mrežama.

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da se, kada se takvi slogani izgovaraju, treba uzeti u obzir kontekst u kojem su izrečeni. Na primjer, ako se “izjave poput ‘Od rijeke do mora’ podudaraju s eksplicitnim pozivom na nasilne akcije protiv države Izrael,” to treba biti predmet preispitivanja u intervjuu za državljanstvo.

Iako je NDR naveo da njemačke pokrajine imaju autonomiju u vezi s naturalizacijom pod njihovom nadležnošću, glasnogovornik je objasnio da je “praksa posljednjih godina pokazala, međutim, da se pokrajine vode uputstvima Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, tako da se pravne regulative o zakonu o državljanstvu primjenjuju jednolično.”

U martu je objavljeno da će test za njemačko državljanstvo sada uključivati pitanja o Holokaustu, judaizmu i Izraelu, kako bi se filtrirali ljudi s antisemitskim stavovima, prema izvještaju Der Spiegela.

“Ako ne dijelite naše vrijednosti, ne možete dobiti njemački pasoš. Povukli smo kristalno jasnu crvenu liniju ovdje,” izjavila je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser za Der Spiegel.

Udar na slobodu govora?

“Antisemitizam, rasizam i drugi oblici preziranja ljudskosti isključuju mogućnost naturalizacije.”

U augustu je demonstrant koji je skandirao “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna” na skupu u Berlinu kažnjen sa 600 eura od strane njemačkog suda.

Ova odluka njemačkih vlasti, iako razumljiva u kontekstu historijske odgovornosti prema židovskoj zajednici i potrebi za zaštitom od antisemitizma, otvara pitanje o granicama slobode izražavanja. Slogan “Od rijeke do mora” mnogi Palestinci i njihovi simpatizeri doživljavaju kao izraz težnje za slobodom i okončanjem izraelske okupacije, a ne nužno kao poziv na nasilje ili uništenje Izraela.

Ukoliko se ovakav način izražavanja automatski povezuje s antisemitskim stavovima, može se dogoditi da se legitiman politički stav pretvori u razlog za uskraćivanje građanskih prava.

Klix

Nastavi čitati

Najčitanije