Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Jordan aktivno učestvovao u obaranju iranskih raketa, korišteni i avioni

Published

on

Jordanska uprava za javnu sigurnost kaže da je njena protuzračna odbrana presrela projektile i bespilotne letjelice dok je Iran napadao Izrael.

“Jordanske kraljevske zračne snage i sistemi protuzračne odbrane odgovorili su na brojne projektile i bespilotne letjelice koje su ušle u jordanski zračni prostor”, stoji u saopćenju.

Iran je ispalio oko 180 balističkih projektila na Izrael usred pojačanih tenzija između dva regionalna rivala.

Islamska revolucionarna garda (IRGC) saopćila je da je napad bio odgovor na atentate na lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, lidera Hezbolaha Hassana Nasrallaha i komandanta IRGC-a Abbasa Nilforoshana.

Haniyeh je ubijen u napadu u Teheranu u julu, dok su Nasrallah i Nilforoshan ubijeni u zračnom napadu u libanskoj prijestolnici Bejrutu prošle sedmice.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je Iran napravio “veliku grešku” s ovim raketnim napadom i da će “platiti za to.”

Iranski ministar vanjskih poslova, Abbas Araghchi, upozorio je da će Iran dati “još žešći odgovor” ako Izrael uzvrati za nedavni raketni napad na njegovu teritoriju.

Klix

Svijet / Zanimljivosti

Grlić-Radman: Svaku priliku koristimo da istaknemo važnost izmjene Izbornog zakona BiH

Published

on

By

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske, obratio se medijima nakon jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova država Zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika u okviru Berlinskog procesa.

On je istakao da je na Zapadnom Balkanu, u proteklih 10 godina, učinjen vidljiv napredak.

– Usprkos mnogim krizama, ne samo na prostoru Zapadnog Balkana, nego i u cijelom svijetu, ruskoj agresiji na Ukrajinu te krizi na Bliskom istoku, važno je istaknuti da sve zemlje Zapadnog Balkana žele članstvo u Evropskoj uniji, rekao je Grlić-Radman.

Poručio je da Hrvatska koristi svaku priliku da u kontekstu proširenja EU istakne važnost promjene Izbornog zakona u BiH.

– Uvijek naglašavamo važnost izmjene Izbornog zakona koji će omogućiti Hrvatima da biraju legitimne predstavnike u svim najvažnijim predstavničkim tijelima, a prije svega u Predsjedništvu. To je jedno pitanje koje se mora riješiti, kazao je.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Iranska vojska videom poslala poruku Izraelu: “Zaustavite ih ako možete”

Published

on

By

Iranska vojska objavila je video u kojem tvrde da njihovi brojni projektili, koje su sinoć lansirali na Izrael, probijaju izraelsku protivzračnu odbranu.

U videozapisu koji su objavili na zvaničnom nalogu iranske vojske, može se vidjeti desetine hipersoničnih projektila koji udaraju u zemlju i eksplodiraju.

U opisu videa stoji: “Ovo su naši hipersonični projektili, zaustavite ih ako možete.”

Još uvijek ima vrlo malo informacija o razmjerama štete koju je prouzrokovao iranski raketni napad na Izrael.Prema podacima izraelske vlade, Iran je u utorak ispalio više od 180 balističkih raketa, uključujući i hipersonične projektile Fattah, čija je maksimalna brzina procijenjena na 16.000 kilometara na sat.

Klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Skrivila nesreću u kojoj su poginuli brat (21) i sestra (19) i dobila četiri godine zatvora

Published

on

By

Albanska državljanka Klevisa Ymeri danas je pred Općinskim sudom u Dubrovniku osuđena na kaznu zatvora od četiri godine zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti saobraćaja, odnosno izazivanja saobraćajne nesreće u cestovnom prometu.

Radi se o nepravomoćnoj presudi. Istovremeno joj je produžen i istražni zatvor.

Riječ je o teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sredinom aprila na području Ratac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj su živote izgubili brat i sestra, Stjepan (21) i Katarina (19) Đerek, piše Index.

Albanka je uhapšena čim je izašla iz dubrovačke bolnice, otad je u istražnom zatvoru.

Bilo je govora kako bi se Ymeri mogla pustiti iz pritvora da se brani sa slobode zbog čega je porodica poginulih organizirala dva protesta pred zgradom suda. Brat poginulih Viktor Đerek tada je kazao kako ih je strah od mogućnosti bijega.

Advokat koji zastupa porodicu poginulih kazao je kako je porodica nezadovoljna presudom.

Nastavi čitati

Najčitanije