Connect with us

BiH

Vlada Federacije BiH proglasila Dan žalosti zbog katastrofalnih poplava

Published

on

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je za sutra Dan žalosti u ovom entitetu zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile pet općina u BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Ova odluka stigla je nakon što je Vijeće ministara BiH, zbog sramotne odluke ministara iz Republike Srpske, nije proglasilo Dan žalosti na nivou cijele države.

Dan žalosti je proglašen i u RS-u, odlukom vlade ovog entiteta, također za 8. oktobar.

Podsjetimo, katastrofalne poplave pogodile su pet općina u Bosni i Hercegovini. Riječ je o općinama Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic i Fojnica.

U ovim poplavama, kao i klizištima koji su nastali poslije ove prirodne nepogode, poginulo je najmanje 20 osoba. Za nestalim i dalje traje potraga.

BiH

Sramotan potez ministara iz RS-a: Nisu glasali za proglašenje Dana žalosti zbog poplava u BiH

Published

on

By

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici nije proglasilo Dan žalosti zbog poplava i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni u kojima je život izgubila najmanje 21 osoba, potvrđeno je za Klix.ba.

Prema informacijama do kojih smo došli, Dan žalosti nije proglašen zbog toga što za ovaj prijedlog nisu glasali ministri iz entiteta Republika Srpska.

Podsjetimo, Republika Srpska je proglasila dan žalosti u tom entitetu utorak, 8. oktobar, ali nisu željeli da to bude državna odluka. To znači da će sada entitet Federacija BiH morati posebno proglasiti dan žalosti.

Podsjetimo, mjesta koja su pogođena poplavama izgledaju neprepoznatljivo, dok spasioci već četvrti dan tragaju za osobama koje se i dalje vode kao nestale u Jablanici i Konjicu.

Osim građana Bosne i Hercegovine koji su jako brzo skupili pomoć za sugrađane u vidu kreveta, hrane, vode i hrane – pomoć je stigla i od susjednih zemalja te brojnih poznatih ličnosti. Brojni volonteri su na ovim mjestima te vrše čišćenje i isporuku pomoći.

Ministarstvo sigurnosti BiH je putem Mehanizma Civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju poplava u BiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je ranije stanje elementarne nepogode zbog poplava, bujica, klizišta i odrona.

Najteže su pogođene općine Jablanica i Konjic, a poplavljeni su i Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Vareš.

Magistralna cesta od Jablanice do Mostara je urušena u rijeku Neretvu pa se od Sarajeva do Mostara može ići samo alternativnim putevima.

U mjesto Komadonovo vrelo u rijeku Neretvu se urušilo pedesetak metara magistralne ceste dok su urušene i ceste od Jablanice prema gradu Prozor-Rama.

Klix

Nastavi čitati

BiH

Stravičan zločin u Tuzli: Majka čekićem ubila kćerku, ostavila dva oproštajna pisma!

Published

on

By

Policijskoj stanici PS Centar jutros oko 01:15 sati prijavljeno je od muške osobe (64) iz Tuzle, da je u svojoj porodičnoj kući u Tuzli, zatekao beživotno tijelo svoje kćerke (31).

 

Potvrdili navode

Po navedenoj prijavi postupili su policijski službenici PS Centar/ PU Tuzla koji su izašli na lice mjesta i potvrdili navode prijave, o čemu je odmah obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz MUP-a TK.

– Tokom uviđaja je utvrđeno da je žena imala povredu u predjelu potiljka glave. Danas će biti izdata naredba za obdukciju tijela kako bi se utvrdili tačni uzroci smrti –  kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

 

Avaz” nezvanično saznaje da je riječ o stravičnom zločinu, koji je, prema prvim pokazateljima, najvjerovatnije počinila majka 31 -godišnjakinje. Na licu mjesta istražioci su pronašli njena dva oproštajna pisma, ali i predmet kojim je, vjeruju istražioci počinjen zločin. Saznajemo da se radi o čekiću.

Majka nije pronađena

 

U kući, u kojoj je živjela s kćerkom, nije pronađena majka i za njom od jutros traje policijska potraga. Sve raspoložive jedinice MUP TK su na ovoj lokaciji – Tušnju.

Djevojka koja je ubijena, kako nam je rečeno, bila je teški bolesnik.

Nastavi čitati

BiH

VIDEO Izetbegović: Schmidt će se obojiti šahovnicom, Zapad će ukloniti Dodika!

Published

on

By

Gost Vijesti.ba podcasta je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

Razgovor sa Izetbegovićem smo snimali u četvrtak u poslijepodnevnim satima, s planiranim emitovanjem u petak. Uslijed katastrofalnih bujičnih poplava koje su pogodile BiH, na Izetbegovićev zahtjev intervju je odgođen za emitovanje nakon izbora.

Hoće li Dodik biti osuđen; Šta Plenković nagovara Schmidta i šta mu je nudio visoki predstavnik; ko je “izdao” i kako su njega i Čovića odvajali u posebne sobe u Neumu; Stižu li dronovi iz Turske i jesu li za “ne daj Bože”; Poziv Trojki na zajednički stav … neke su od tema razgovora.

Izetbegović je prije nekoliko godina bio na udaru dijela javnosti, pod optužbom da zvecka oružjem, a sve zbog riječi “Za ne daj Bože”, no sada sa susjedi ubrzano naoružavaju. “Treba da nas zabrinjava. Malo ko nabavlja oružje, a da se ne osjeti jačim, da s tim nešto ne pokuša. Na kraju krajeva efektiraće se to na njihovom političkom stavu, gardu, tretiraće nas kao slabije. To se mora pratiti”, navodi Izetbegović.

Razgovarali smo i o putu ka NATO-u, a Izetbegović otkriva zašto misli da političke prilike mogu dovesti do toga da BIH “preko noći postane članica”.

Svjedočimo li početku procesa u kojem će Zapad ukloniti blokade sa NATO puta, pa i samog Dodika.

“Svašta su mu tolerisali, a mali je prag bio u odnosu na SDA. Čović je drsko zaustavljao EU put i udruživao se s Dodikom, pomogli su mu na naše oči”, kaže Izetbegović.

Izetbegović je govorio i o EU putu te Planu rasta.

“Brisel je potvrdio stavove SDA”, kaže Izetbegović i komentariše tvrdnje Trojke po ovom pitanju te im upućuje poziv da se zajednički postave u odnosu na Dodika.

Izetbegović odgovara na optužbe da “Bošnjake svađa sa Zapadom i Amerikom”.

Ekskluzivno otkriva detalje iz Neuma, odvođenje njega i Čovića u “posebne sobe”, vršenje pritisaka …

“Dreka je bila da ću ja nešto izdati. Radili su to oni koji to u sebi nose, mislili su da sam kao oni”, kaže Izetbegović.

Izetbegović daje svoje viđenje načina na koji je formirana vlast u FBiH, šoku koji je dezavuisanjem Ustava priredio Schmidt, ali i odgovara na tvrdnje da je SDP u ranijim mandatima davao potpis za formiranje Vlasti kada je bio u prilici blokirati.

Predsjednik SDA otkriva i šta mu je nudio Christian Schmidt.

“Rekao sam mu da se nemamo namjeru miješati i preporučio sam mu da ne ide u Strazbur. Već je obojen sa izmjenama Ustava koje su rađene u dogovoru s Plenkovićem, vjerovatno ga Plenković nagovara na rušenje presude Kovačević. Ako to uradi, definitivno će se obojiti šahovnicom”, kaže Izetbegović.

Govorio je i o odnosima sa probosanskim strankama, Trojkom, ali i radu vlasti na federalnom nivou.

Izetbegović je iznenađen da je obustavljena istraga protiv njega, a otkrio je i šta očekuje od procesa Dodiku.

“Mislim da je iza procesa konačno stala međunarodna zajednica. Pretpostavljam da će proces ići u tom smjeru da bude osuđen”, kaže Izetbegović.

Govorio je i o očekivanjima od lokalnih izbora, sudaru s Trojkom.

Emitujemo i ovaj dio intervjua u kojem se mogu vidjeti predviđanja predsjednika SDA iznesena dva dana uoči izbora. Cijeli intervju u videu ispod…

Izetbegović je u Turskoj posjetio i fabriku dronova te za Vijesti otkrio ekskluzivne detalje iz posjete ovoj kompaniji.

“Do nas je. Od transfera tehnologija do cijene dronova, sve je otvoreno”, poručuje Izetbegović.

 

(Vijesti.ba)

Nastavi čitati

Najčitanije