Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

“Zadovoljstvo biti u tom društvu” – Vučić na ručak s Erdoganom doveo i Dodika

Published

on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, a na svečani ručak nakon protokolarnih obaveza pozvao je i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

Dodik je na društvenim mrežama je napisao da mu je “zadovoljstvo biti u tom društvu”.

“Zadovoljstvo je biti u društvu dva predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića. Erdogan je veliki državnik jednog velikog naroda i jedne velike države kao što je Turska”, napisao je Dodik.

Dodik je istakao da su razgovarali o “izuzetnoj saradnji, kao i o međusobnim odnosima i skorom susretu.”

Podsjećamo, Erdogan je danas stigao u službenu posjetu Srbiji.

Svijet / Zanimljivosti

Šokantan govor njemačke ministrice: Izrael može gađati civilne ciljeve u Gazi ako ih Hamas zlorabi

Published

on

By

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, prilikom govora u njemačkom parlamentu, rekla je kako Izrael ima pravo gađati civilne ciljeve ako se iza njih “skrivaju Hamasovi teroristi”.

Šefica diplomatije je šokantno opravdala izraelske napade na civile i civilnu infrastrukturu navodeći kako “civilna mjesta također mogu izgubiti svoj zaštićeni status ako ga teroristi zloupotrebljavaju”

“Samoodbrana ne znači samo napad na teroriste, već i njihovo uništavanje. Kada se Hamasovi teroristi skrivaju iza ljudi, iza škola, ulazimo u vrlo teška pitanja. Ali nećemo se ustručavati. Zato sam jasno dala do znanja UN-u da civilna mjesta također mogu izgubiti svoj zaštićeni status ako ga teroristi zloupotrebljavaju. To je stajalište Njemačke i to je ono što nama znači sigurnost Izraela”, skandalozna je izjava Baerbock.

Izrael od početka rata u Gazi tvrdi kako ne cilja namjerno civile, već da Hamas koristi bolnice, skloništa i škole za pripremu novih akcija poput one 7. oktobra, a u godinu dana u Gazi su ubili više od 40 hiljada ljudi, većinom žena i djece, prenosi Index.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Objavljeni snimci snažnog zemljotresa koji je pogodio Tursku, pogledajte reakcije građana

Published

on

By

Snažan zemljotres magnitude 6,0 po Richteru pogodio je jutros istočnu Tursku, a na društvenim mrežama dijele se snimci koji prikazuju koliko ozbiljno je izgledalo.

Na snimkama se vidi kako je u jednoj kancelariji, iz koje čovjek bježi nakon početka zemljotresa, padaju predmeti kao što su monitor ili ram za sliku.

Objavljeni su i snimci koji prikazuju kako se lusteri ljuljaju usljed podrhtavanja tla. Također se prikazuju i ulice jednog od gradova koji su bili pogođeni, a u kojem je stanovništvo izašlo iz svojih domova.

Do zemljotres je došlo na dubini od 9 kilometra, a još nisu poznati razmjeri ovog podrhtavanja. Građani javljaju putem EMSC-a da se jako osjetilo.

Jak potres osjetio se u istočnoj Anadoliji, jugoistočnoj Anadoliji i središnjoj Anadoliji. Potres se osjetio u Diyarbakıru i Elazıgu.

Nekoliko se korisnika javilo iz Sirije, navodeći kako su i oni, na 300-tinjak kilometara udaljenosti, osjetili potres.

Za sada još uvijek nema informacija o nekoj većoj materijalnoj šteti ili o ljudskim žrtvama.
Klix
Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Haos na prvoj liniji: Snimak borbi IDF-a i Hezbolaha u Libanu otkriva ranjivost izraelskih snaga

Published

on

By

Video koji prikazuje borbu između izraelskih vojnika (IDF) i boraca Hezbolaha negdje u Libanu pruža rijedak uvid u stvarnost sukoba na prvoj liniji.

Snimak, iz perspektive IDF-ovog vojnika, pokazuje dezorijentaciju među izraelskim snagama, dok se suočavaju s mnogo ozbiljnijim protivnikom nego što je Hamas. Jedan izraelski vojnik je ranjen tokom sukoba, a haos i konfuzija dodatno naglašavaju teške uslove na terenu.

Iz snimka se može vidjeti da su izraelski vojnici često nesigurni u procjeni pravca iz kojeg dolazi vatra, što dodatno otežava koordinaciju.

Borci Hezbolaha, poznati po svojoj vojnoj vještini i dobroj opremljenosti, pokazali su se kao mnogo zahtjevniji protivnici, koristeći taktičku prednost i znanje o terenu kako bi iscrpili izraelske snage.Uprkos naporima da se održi kontrola i neutralizira Hezbolah, video jasno pokazuje koliko je izazovno upravljati situacijom na prvoj liniji i suočiti se s protivnikom čija borbena strategija daleko nadmašuje one s kojima se IDF obično susreće u sukobima s Hamasom.

Klix

Nastavi čitati

Najčitanije