Connect with us

BiH

Adžović: Ni povodom 4. godišnjice njegove smrti niko se nije sjetio akademika Muhameda Filipovića – Sram vas bilo!

Published

on

Šute akademije i akademici (stvarni i samozvani), šute univerzitetski profesori, intelektualci, pisci, njegov Filozofski fakultet, institucije. Ponovo, niko nije našao za shodno da se sjeti čovjeka koji je ovoj zemlji ostavio neprocjenjivo blago

Piše: Ruždija ADŽOVIĆ
Navršile su se četiri godine od kako nas je napustio akademik Muhamed Filipović. I ove godine dočekala nas je “bučna” šutnja onih koji bi se trebalo sjetiti čovjeka koji je decenijama nosio zublju slobodne misli i ostavio iza sebe djela koja su odavno uklesana u vječnost.
Šute akademije i akademici (stvarni i samozvani), šute univerzitetski profesori, intelektualci, pisci, njegov Filozofski fakultet, institucije. Ponovo, niko nije našao za shodno da se sjeti čovjeka koji je ovoj zemlji ostavio neprocjenjivo blago.

A sjetimo se hvalospjeva o profesoru Filipoviću onog dana kada je zauvijek napustio ovaj svijet. Sjetimo se jeftinih žalopojki i floskula kakve su, nakon vijesti o njegovoj smrti, s neodoljivom lakoćom izgovarali pojedini kreatori naših sudbina, oni koji nisu učinili ama baš ništa da omoguće mirnu i dostojanstvenu starost našem najvećem intelektualcu i jednoj od najznačajnijih ličnosti u cjelokupnoj historiji Bosne i Hercegovine. Još me boli jeftina patetika onih koji su iz svojih udobnih fotelja i kabineta “oplakivali” profesora Filipovića.
Njegov neukrotivi duh, oštroumnost, “đavolje razuđena inteligencije” (kako je govorio profesor Novak Kilibarda), britak jezik, napristajanje na kompromise, profesoru Filipoviću donijeli su mnoge nevolje kroz život. On nije, poput mnogih intelektualaca, pristao živjeti u blagodetima šutnje i netalasanja.
Svojim aristokratskim stavom i držanjem, lucidnom retorikom i nepredvidljivošću javnih poteza, profesor Filipović uvijek je bio u žarištu polemičkih borbi svih profila, bile one ideološke, političke, intelektualne ili čak potpuno privatne.
Takvu sudbinu čovjeka koji je pokrenuo najznačajnije procese u Bosni i Hercegovini, davno je „prorekao“ njegov profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Vladimir Filipović, koji je mlađanom kolegi jednom kazao:

– Slušajte, Filipoviću, vi ste takav čovjek da svojim izgledom, stavom, ponašanjem, svojim govorom i znanjem kupujete sebi neprijatelje”.
Ove riječi profesora Vladimira Filipovića su, čini se, odgovor na sve ono što se izdešavalo Muhamedu Filipoviću tokom njegovog dugovječnog života. Njegova neprikosnovena dominacija u intelektualnoj areni boljela je mnoge. Napadali su ga u svim sistemima i svakoj vlasti bio je “trn u oku”, upravo zbog toga što nije trpio ideološke i bilo kakve okove.
Najbolje je značaj profesora Filipovića i odnos našeg društva prema njemu opisao akademik i pjesnik Abdulah Sidran:
– Svaki funkcioner u ovoj zemlji ima po pet-šest kancelarija u kojoj sjede neki savjetnici. Zašto to nije profesor Muhamed Filipović u posljednjih dvadeset godina? Slagao se ti s njim ili ne slagao, on je “muzej na dvije noge”. Ono što ima u njegovoj glavi nema u hiljadu drugih glava. I kad on ode mi smo izgubili neizmjerno mnogo podataka, sjećanja i pameti. To nisu razumne stvari – kazao je Sidran.

Počinje li svijet od nas, ili bh. društvo nije izgradilo sebe da bi prepoznalo vrijednosti profesora, naučnika i filozofa Muhameda Filipovića?
U mojoj knjizi “TUNJO – razgovori s Muhamdom Filipovićem”, profesor, između ostalog, kaže: „U svojoj zemlji možeš postati značajan tek kad umreš. Ne mogu ti oprostiti što si značajan…“
Profesor Filipović je licemjerstvu i licemjerima, pred kraj svog života, uputio poruku koja će u njihovim ušima još dugo bolno da “zvoni” – i neka zvoni. Tada je kazao šta bi, kada bi to mogao, rekao ljudima na svojoj komemoraciji:

– Ja bih njima rekao, kad bih mogao ustati i pojaviti se: “Gospodo, zakasnili ste, zakasnili! Ja sam davno umro, samo ćete morati živjeti s onim što sam ja mislio. Budite uvjereni da će ono što sam ja mislio – živjeti”,
Profesor Muhamed Filipović je 26. februara 2020. godine otišao kao pobjednik – prav, stamen i uzdignute glave, onako kako je živio cijeli svoj život.
Zahvalan sam mu što me pustio u svoj život, što mi je omogućio da svoje ime zauvijek vežem uz njegovo, što mi je ukazao povjerenje da o njemu napišem knjigu na koju sam neizmjerno ponosan. Bila mi je čast poznavati profesora Muhameda Filipovića  i sarađivati s njim.
P.S. Uzgred, da se i to zna: niko od pomenutih u tekstu nije se udostojio, povodom nijedne godišnjice smrti ili, pak, rođenja profesora Muhameda Filipovića, da, nedajbože, organizira promociju promociju moje knjige “TUNJO”, jedine napisane knjige o njemu, i, makar na taj način, ožive sjećanje na ovog velikog čovjeka.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije