Connect with us

Magazin

Bh. umjetnik ilustracijom odao počast ubijenoj Azri Spahić: Ko god zaplače član je mog plemena

Bh. umjetnik Midhat Kapetanović ilustracijom je odao počast Azri Spahić, koju je Armin Berberović u petak navečer ubio automobilom.

Kapetanovićev opis ilustracije koju je objavio prenosimo u cijelosti:

Kažu da je bitno kojem plemenu pripadaš u ovom poganom vremenu. Da vam kažem nešto o svom. Moje pleme jede sirnicu i gricka košpice, ali uvijek nudi bujrum drugima. Moje pleme voli mlade doktorice, a razbija k'o gajbu nepotističke bebe i guzonjine sinove. Moje pleme prodaje cigle i Vijećnicu levatima, ali prvi trče u požare, zemljotrese i poplave.

Moje pleme je izgradilo javne česme u svakoj sarajevskoj mahali, tako da nijedan putnik ne bude žedan. Moje pleme tuče dilere i lopove, ali nosi staroj nani ceker od pijace do kuće. Moje pleme navija za Želju, a sahranjivali su najmilije uz stadion Koševo.

Moje pleme navija za Sarajevo, a oslobađali su Grbavicu. Moje pleme je odbranilo Sarajevo u ratu. Zbog mog plemena, limuzine političara i ostalih kriminalaca su blindirane.

Ko god trči prema Zagrebu kad zemljotres udara, prema Beogradu kada narod uzdignute glave prkosi i zaplače kad god se na sarajevski asfalt suzama zaljevena ruža položi je član mog plemena. Oni su sarajevska jalija.

Podsjećamo, građani Sarajeva jučer su pokrenuli peticiju kako bi se aktivirale mjere na suzbijanju nedopustivog kriminalnog ponašanja, a Samira Nuhanović, koja je pokrenula peticiju, poručila je da ne možemo svi uraditi sve, ali svako može uraditi nešto. Peticiju možete potpisati ovdje.

klix

Magazin

VIDEO Pogledajte kako Ducati i Lamborghini komuniciraju i izbjegavaju nesreće

Index.hr
Nastavi čitati

Cazin

Neobična i lijepa vijest: Banane rodile u Cazinu (FOTO)

Na prostoru općine Cazin, konkretno na Ostrošcu, zabilježeno je iznenađujuće i lijepo dešavanje – uspješan uzgoj banana. Ova vijest svakodnevno donosi nove, neobične i ohrabrujuće priče iz tog područja.

Očito je da klimatske promjene nisu utjecale samo na Sanski Most, već i na općinu Cazin, gdje se sada mogu uspješno uzgajati različite, do nedavno nezamislive sorte voća i povrća.

Nastavi čitati

Magazin

(VIDEO) Samovozeći autobus krenuo na prve vožnje u Europi

OVAJ autobus nekonvencionalnog izgleda je najava uvođenja samovozećeg javnog prijevoza.

Tvrtka Aurrigo već godinama radi na sustavima autonomnog upravljanja. Sada, nakon višegodišnjeg razvoja, predstavlja prototip samovozećeg autobusa kao dio projekta razvoj autonomnog električnog vozila koji sufinancira Europska Unija.

Ime mu je Auto-Shuttle, a upravo je počeo s testiranjem na ograničenim lokacijama u Češkoj Republici i Velikoj Britaniji. U prvoj fazi će imati operatera za upravljačem kao osiguranje ako se pojavi kakva greška. U bliskoj budućnosti vozit će i bez fizički prisutnog operatera u autobusu, ali uz konstantno prisutan bežični nadzor spreman da u svakoj nepredviđenoj situaciji preuzme kontrolu nad vozilom, piše Index.hr.

Tvrtka se nada da će uspjeti razviti tehnologiju za potpuno autonomno upravljanje koje bi se potom moglo primijeniti u javnom prijevozu. Zasad ovi autobusi prometuju na ograničenim lokacijama u Brnu i Pragu u Češkoj te Milton Keynesu u Velikoj Britaniji.

Auto-Shuttle se oslanja na tehnologiju LiDAR-a u kombinaciji s kamerama, a tehnologiju je u potpunosti razvila tvrtka Aurrigo. Autobuse pokreće elektromotor snage 30 KS, voze brzinom do 20 km/h, a doseg je 120 km. Nastao na osnovi prvotno razvijenog vozila za četiri osobe, ima kapacitet deset putnika. Trenutno u Pragu voze praškim sajmenim prostorom Výstaviště Praha.

Nastavi čitati

Najčitanije