Connect with us

USK

Brat ubijene Azre Spahić: Izašla je deset minuta ranije, da kaže momku: “Ne moraš me ti voziti kući. Kolegica će me odvesti”

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u sarajevskom naselju Marindvor u Sarajevu oko 23:30 sati, za portal “Avaza” je izjavio da nikad nikome ne bi poželio ovakvu tragediju.
Spahić je bio uzor svojoj sestri, koja je od njega bila mlađa osam godina. Ona je željela postati ljekar, baš kao njen brat.

Stravične okolnosti

– Još smo u šoku, jednostavno zdrav razum ne može prihvatiti da se u tom trenutku toliko slučajnosti desilo, da je radila do devet navečer, da je izašla s kolegicama na kafu, došle su iz različitih gradova da se vide. To su bile njene kolegice, doktorice s fakulteta, i baš ona kaže da izađe deset minuta ranije, da kaže momku: “Ne moraš me ti voziti kući. Kolegica će me odvesti” i kolegica baš parkira auto u toj nekoj sporednoj ulici, gdje baš u tom trenutku, na tom mjestu, gdje je neko tamo proklizao pod djejstvom alkohola… Nevjerovatno, toliki splet okolnosti… Da je neko režirao, nema šanse da bi se sve desilo u tom trenutku… A tek trenuci tuge i bola, to ne može niko osjetiti ko nije doživio – izjavio je Spahić.

Dodao je da su se posljednji put okupili porodično sedam dana pred nesreću, kada su bili na jednoj svadbi u Bihaću. Kaže da je to bio prvi put da je momka povela, prvi susret s njenom porodicom.

– To joj je bio prvi momak. Nije je to zanimalo ranije, nije imala ni vremena. Prije godinu je rekla da nije upoznala stvorenje kakav je njen Nedim, tako divan. Planirali su zajednički život. Prvi put ga je dovela u Bihać, ja sam došao iz Njemačke, gdje živim sa suprugom i dvoje djece, i upoznao sam ga. Toliko se veselila i plesala, ti trenuci će mi zauvijek ostati u sjećanju – kazao je Spahić.

Istakao je da se Azra s momkom Nedimom posljednji put čula deset minuta pred tragediju.

– Rekla je: “Izašla sam, evo idem kući i bilo mi je predivno. Malo sam se opustila nakon posla, nakon 100 pacijenata pregledanih u domu zdravlja do devet navečer.” Uživala je stvarno, nikad u životu nije bila sretnija, svi snovi su joj se polako ostvarivali. Radila je na fakultetu, a, pored toga, svirala je klavir, crtala, nevjerovatno vedra je bila, i to svi kažu. Ovih dana su to potvrdile i radne kolege koje su dolazile. Jednostavno, njena pozitivna energija vladala je gdje god se pojavi i takva je odmalena bila, skromna, pozitivna i vesela. Jednostavno, još ne možemo to pojmiti – kazao je Adnan.

Period odrastanja

Između njih je razlika bila osam godina, stoga su se u mnogo stvari mimoišli u životu.

– Ja sam krenuo u školu, ona se tek rodila. Ja sam u srednju školu krenuo kad je ona u osnovnu. Ja sam u Sarajevo otišao da studiram kad je ona bila četvrti osnovne. Tako da smo uvijek bili u nekom raskoraku. Kad sam ja otišao u Njemačku, ona je otišla u Sarajevo – prepričava nam.

Kad se desila tragedija, Adnan je bio kod prijatelja sa svojom suprugom u Minhenu.

– Oko dva sata poslije ponoći moja supruga je vidjela propušten poziv od Azrinog momka na telefonu… Ja sam obavijestio svoje najbliže, a suprugini roditelji su odmah krenuli iz Konjica u Bihać, u tri ujutro… Mi smo sjeli u auto i krenuli bez ičega, bez pasoša. Savjetovano nam je da krenemo kad svane. Vozio sam sat i po, nisam mogao više izdržati, morao sam nazvati majku, stao sam pored puta i nazvao sam je. Nisam mogao izustiti ni riječ. Pitala me: “Šta je bilo”, rekao sam: “Azru je udario auto”, ona je upitala: “Samo mi reci da je živa.” “Ne mogu, nažalost”, rekao sam joj – ispričao je Spahić.

Istakao je da su njegovi roditelji trenutno kući u Bihaću te da je i on s njima. Ostatak teksta pročitajte ovdje.

USK

Teška saobraćajna nesreća u Bihaću, više osoba povrijeđeno (FOTO)

Sinoć se u Jablanskoj ulici u gradu Bihać dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj su sudjelovali automobil i motocikl.

Nezvanično, dvije osobe su povrijeđene u ovoj nesreći.

Na mjesto nesreće su izašli policija i hitna pomoć kako bi pružili pomoć povrijeđenima i obavili uviđaj.

Više informacija trebalo bi biti dostupno danas.

Nastavi čitati

USK

Izgorjeli pomoćni objekti fabrike u Bihaću, čekaju se rezultati uviđaja (FOTO)

Veliki požar koji je sinoć izbio u hali fabrike “Creativa” u Bihaću lokaliziran je.

Kako je rečeno za portal “Avaza” iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona izgorili su pomoćni objekti.

Gorio pomoćni objekt. Facebook

– Nastradalih nije bilo. Uviđajne radnje su u toku, odnosno pošto je požar bio sinoć kasno, sada će se vršiti uviđajne radnje. Više informacija nemamo. Uviđaj će pokazati šta je bilo – rečeno nam je iz MUP-a USK.

Fabrika “Creativa” se bavi proizvodnjom namještaja.

Nastavi čitati

USK

Otmica, nož pod grlom, ucjena – Horor u Krajini, uz granicu operira grupa migranata afganistanskog porijekla (FOTO)

Migrantska kriza iz naše zemlje prešla je u Hrvatsku, a policija USK-a ima podatke ne samo o oružju kojim migranti raspolažu već i o otmicama koje izvode

Nakon nezapamćene krize iskrcavanja više od deset hiljada migranata na italijanskom otoku Lampedusa, koji su nekoliko puta nadmašili broj lokalnog stanovništva, proteklih sedmica intenzivirala se migrantska kriza i na balkanskoj ruti. Indirektne posljedice trenutno najviše osjete hrvatski građani iz Slunja, Karlovca i okolnih naselja, kao i mještani Unsko-sanskog kantona koji žive uz granicu.

REKETAŠI UBIRU TAKSE

U četvrtak je došlo i do pucnjeva na granici, hrvatska policija koja intenzivno radi na sprečavanju ilegalnih prolazaka pucnjavu pripisuje migrantima koji su sve više nervozni zbog pojačanih mjera koje hrvatska granična policija poduzima. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kaže da se to desilo kada su spriječili ulazak grupe od tridesetak migranata, niko od njegovih policajaca nije ozlijeđen, a slučaj se istražuje.

Migranti poput ovih otmičara ne idu u Evropu da bi se pridružili radničkoj klasi, većina je nekvalifikovana i bez radnih navika

Policija USK-a ima operativna saznanja da uz granicu operira grupa od petnaestak migranata afganistanskog porijekla. Oni reketiraju ostale migrante, svi moraju njima platiti taksu da pređu u Hrvatsku. Desilo se i nekoliko slučajeva da ova grupa izvrši otmice. Oni koji su im uspjeli pobjeći, a sve su prijavili policiji u Bihaću, kažu da otete migrante ova grupa snima sa noževima ispod vrata, pa snimke šalju nazad familijama i od njih iznuđuju novac, piše Oslobodjenje.

Kako je za televiziju USK-a kazao Jusuf Mešić, načelnik krim-sektora policije, postoje saznanja da su migranti naoružani, da imaju minimum dva pištolja i jednu automatsku pušku.

– Grupa se kreće od Izačića do Velike Kladuše, vješto koristeći granični pojas, kazao je Mešić.

Snimak MUP-a USK-a: Nož pod vratom

Iako je migrantska kriza u Bosni i Hercegovini posljednjih godina postala mnogo manje vidljiva, u susjednoj Hrvatskoj trenutno je stanje sa migrantima u eskalaciji. Scene koje se dešavaju oko Karlovca i drugih gradova uz granicu sa BiH, neodoljivo podsjećaju na prizore koje smo proteklih 5-6 godina gledali po Bihaću i Velikoj Kladuši, a jedan period i u Tuzli i Sarajevu.

Krijumčari i dalje zarađuju na njima, uključujući i neke naše državljane. Naime, pripadnici Granične policije BiH 17. septembra ove godine lišili su slobode državljanku Bosne i Hercegovine E. B. (1999) nakon što je otkrivena u krijumčarenju 11 osoba afroazijskog porijekla na području Čajniča. Tužiteljstvu BiH dostavljen je izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, saopšteno je iz GPBiH.

Ipak, aktivnosti domaće policije nisu dovoljne pa kolege iz susjedne Hrvatske vrše pritisak na našu zemlju, zato je zatvoren malogranični prijelaz u USK-u Hadžin Potok, a stvaraju se i gužve kolonama putnika iz BiH na granici. Tome treba dodati i njihovu nervozu zbog velikog pritiska međunarodne zajednice, nevladinog sektora i medija da se prema migrantima postupa potpuno poštujući njihova prava.

Naša granična policija je nedavno odbila prihvatiti oko 150 migranata koje je hrvatska granična policija pokušala da nam vrati iako to ne smije činiti

– Hrvatska plaća ceh Schengena i Evropske unije. Šta mislite da su ostali Bira, Miral i Sedra? Zato naši na granici ne daju povratak migranata u Bihać readmisijom i zato je gužva na granici, prokomentarisao je poznati bihaćki profesor Sej Ramić, koji još drži aktivnom antimigrantsku grupu na društvenim mrežama, s tim da više prate dešavanja u svijetu nego u samom Bihaću.

Ali da su njegove riječi istinite, potvrdili su nam i naši izvori iz aktualne vlasti u BiH. Naime, naša granična policija je nedavno odbila prihvatiti oko 150 migranata koje je hrvatska granična policija pokušala da nam vrati. Hrvati to, naravno, ne smiju činiti, kao što su to ispod tezge radili prije nekoliko godina, van vidokruga EU organizacija za prava osoba u pokretu. A inače bi mogli biti smješteni u PPC Lipa kod Bihaća, gdje svakako ima mjesta.

Takvim postupanjima malo bismo rasteretili susjede.

LJUDSKA PRAVA

No, kada su to naši odbili, uslijedila je kazna, državljani BiH, uključujući dijasporu, cijelo ljeto su bespotrebno maltretirani gužvama na granici. Hrvati bi puštali samo jednu traku, sve čekajući ne bismo li se opametili. A zapravo ni policija u BiH, kao ni u Hrvatskoj, ne smije postupati nepropisno prema migrantima jer smo i mi prošli kroz slične muke koje i sami imaju.

Profesor Sej Ramić i dalje ima antimigrantsku grupu

– Bolja je i gužva na granici nego migrantska kriza u dvorištu, kazat će jedan Bišćanin, a s čime su se složili čak i oni koji su prinuđeni da putuju.

I tako će se Hrvatska i BiH naduravati i dalje sve dok veliki donosioci odluka ne kažu koliko migranata može primiti prostor Evropske unije.

Nastavi čitati

Najčitanije