Bužimljani odbacili navode da idu u Višegrad praviti nerede: Obična srpska propaganda

Nakon zabrinjavajućih poruka, koje su se pojavile na društvenim mrežama, da se u nedjelju u Višegradu navodno spremaju veliki neredi, a da bi na skup Ravnogorskog četničkog pokreta trebala stići i grupa iz Bužima, stiglo je saopćenje nekoliko udruženja iz Bužima koja su demantovala sve navode i poručila da se radi o običnoj propagandi.

Kažu da su proteklih dana mogli čuti i čitati, kako su nazvali, srpsku propagandu da će Bužimljani 13. marta otići na okupljanje četničkog pokreta da bi izazvali nerede.“Mi u Bužimu nemamo informacija da bi bilo ko mogao otići u Višegrad i izazvati incidente koji nam u ovim vremenima nisu potrebni niti će biti podržani od građana Općine Bužim i bivših boraca i starješina 105/505 Vbbr te se protivimo bilo kakvim izazivanju provokacija bilo to u Višegradu, Bužimu ili bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine”, saopćili su.

Pismo bužimljanskih udruženja (Foto: Klix.ba)

Ističu da se herojska 505 Vbbr borila za državu BiH u kojoj će se poštovati zakoni na cijeloj njenoj teritoriji bez diskriminacije bilo koga i da se samo istinom i pravdom može izgrađivati državu BiH, a ne na lažnim propagandama i na kršenju i nepoštivanju Zakona ove države.

“Mi u Bužimu obilježavamo naše pobjede nad neprijateljima na dostojanstven način bez da koga provociramo, a također ne želimo I da nas neko provocira ili daje lažne informacije da ćemo mi Bužimljani negdje doći nekoga provocirati”, naveli su.

Ovo pismo potpisali su predsjednik OO RVI Bužim Ibrahim Duraković, predsjednica OPŠ I PB Bužim Remzija Ćatić, predsjednik UDB OOR 92-95 Bužim Senad Jusić, predsjednik Udruženja 505 Viteška Edham Eminić I predsjednik UDNRP Bužim Safet Isaković.

Podsjetimo, niti jedna sigurnosna služba koju je Klix.ba kontaktirao nije imala nikakva saznanja da u Bosni i Hercegovini postoje bilo kakvi planovi o incidentima ili bilo kojoj vrsti planskog ugrožavanja mira.

Ovogodišnje okupljanje ravnogoraca, kako saznaje Klix.ba planirano je isključivo u kompleksu Draževina, odnosno kod spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Undruljama gdje bi bio služen parastos. O cijelom događaju obaviještena je i policija u Višegradu.

Proteklih godina brojna upozorenja i apeli nadležnima da zabrane sramne četničke povorke Višegradom nisu urodili plodom. Prošle godine vođen je i sudski proces protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta, ali je sud oslobodio Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje na području Višegrada.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *