Connect with us

USK

Bužimljani odbacili navode da idu u Višegrad praviti nerede: Obična srpska propaganda

Nakon zabrinjavajućih poruka, koje su se pojavile na društvenim mrežama, da se u nedjelju u Višegradu navodno spremaju veliki neredi, a da bi na skup Ravnogorskog četničkog pokreta trebala stići i grupa iz Bužima, stiglo je saopćenje nekoliko udruženja iz Bužima koja su demantovala sve navode i poručila da se radi o običnoj propagandi.

Kažu da su proteklih dana mogli čuti i čitati, kako su nazvali, srpsku propagandu da će Bužimljani 13. marta otići na okupljanje četničkog pokreta da bi izazvali nerede.“Mi u Bužimu nemamo informacija da bi bilo ko mogao otići u Višegrad i izazvati incidente koji nam u ovim vremenima nisu potrebni niti će biti podržani od građana Općine Bužim i bivših boraca i starješina 105/505 Vbbr te se protivimo bilo kakvim izazivanju provokacija bilo to u Višegradu, Bužimu ili bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine”, saopćili su.

Pismo bužimljanskih udruženja (Foto: Klix.ba)

Ističu da se herojska 505 Vbbr borila za državu BiH u kojoj će se poštovati zakoni na cijeloj njenoj teritoriji bez diskriminacije bilo koga i da se samo istinom i pravdom može izgrađivati državu BiH, a ne na lažnim propagandama i na kršenju i nepoštivanju Zakona ove države.

“Mi u Bužimu obilježavamo naše pobjede nad neprijateljima na dostojanstven način bez da koga provociramo, a također ne želimo I da nas neko provocira ili daje lažne informacije da ćemo mi Bužimljani negdje doći nekoga provocirati”, naveli su.

Ovo pismo potpisali su predsjednik OO RVI Bužim Ibrahim Duraković, predsjednica OPŠ I PB Bužim Remzija Ćatić, predsjednik UDB OOR 92-95 Bužim Senad Jusić, predsjednik Udruženja 505 Viteška Edham Eminić I predsjednik UDNRP Bužim Safet Isaković.

Podsjetimo, niti jedna sigurnosna služba koju je Klix.ba kontaktirao nije imala nikakva saznanja da u Bosni i Hercegovini postoje bilo kakvi planovi o incidentima ili bilo kojoj vrsti planskog ugrožavanja mira.

Ovogodišnje okupljanje ravnogoraca, kako saznaje Klix.ba planirano je isključivo u kompleksu Draževina, odnosno kod spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Undruljama gdje bi bio služen parastos. O cijelom događaju obaviještena je i policija u Višegradu.

Proteklih godina brojna upozorenja i apeli nadležnima da zabrane sramne četničke povorke Višegradom nisu urodili plodom. Prošle godine vođen je i sudski proces protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta, ali je sud oslobodio Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje na području Višegrada.

klix

USK

SDA USK izabrala novo rukovodstvo, Jasmin Musić je novi predsjednik kantonalnog odbora

Kantonalni odbor SDA Unsko-sanskog kantona izabrao je novo rukovodstvo, a na čelu će biti Jasmin Musić.

Osim njega za predsjednika, Mirsad Alićajić i Mersudin Nanić izabrani su za potpredsjednike kantonalnog odbora SDA.

Skupštini je prisustvovao potpredsjednik SDA Mirsad Mujić.

Skupština KO SDA USK dala je danas također jednoglasnu podršku radu Vlade Unsko-sanskog kantona koju predvodi Nijaz Hušić i predloženom budžetu za 2024. godinu, koji će biti razmatran na sjednici Skupštine USK zakazanoj za četvrtak, 7. marta.

Nastavi čitati

USK

Udruženje Krajišnika uputilo inicijativu o uvođenju “dobrovoljno – obaveznog vojnog roka” u BiH

Udruženje Krajišnika u Sarajevu uputilo je inicijativu o uvođenju vojnog roka na području Bosne i Hercegovine. Inicijativu su poslali na adresu Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vlade FBiH te Parlamentarne skupštine FBiH.

Oni navode da upućuju inicijativu uvođenja dobrovoljnog – obaveznog vojnog roka u Bosni i Hercegovini zbog brige o psiho-fizičkoj formi mladih, njihovog zdravlja, ali i odvikavanja od duhana, alkohola te narkotika, piše Klix.

“Svjesni smo da trebaju finansijske pripreme i budžet, materijalno tehnička sredstva i organizacija, pa vas podsjećamo na Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, ali i Zakon o odbrani FBiH, kako bi sve isplanirali i krenuli u realizaciju ove ili naredne godine, jer želimo zdravu omladinu i sposobnu za odbranu države”, navode iz ovog Udruženja.

Udruženje građana Bosanske Krajine u Sarajevu nezvanično postoji od 1991. godine, a zvanično od 8. aprila 1995. godine.

Nastavi čitati

BiH

Obustavljen saobraćaj na graničnim prijelazima od Izačića do Brčkog zbog pada sistema u Hrvatskoj

Saobraćaj je obustavljen na graničnim prelazima od Izačića do Brčkog, zbog pada sistema u Hrvatskoj, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Saobraćaj se na većini puteva u BiH odvija po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima, a u kotlinama magla smanjuje vidljivost mjestimično, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS-a.

Na dionicama u usjecima povećana je opasnost od odrona.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na Koridoru 5C od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj.

Zbog radova na putnom pravcu Rača – Bijeljina u rejonu Balatuna, saobraća se usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja.

Do 12. maja radi izvođenja bušačko-minerskih radova biće privremeno obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionica Trnovo – Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice između 7.00 i 16.00 časova dva puta po pet-sedam minuta.

Radi izvođenja radova bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska – Kostajnica” u mjestu Kostajnica, grad Doboj, biće privremeno obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Doboj – Modriča, u mjestu Kostajnica do 29. marta.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača saobraćaj se odvija jednom trakom, a reguliše ga privremeno postavljena signalizacija. Na mostu je zabranjen saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 12 tona.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje), izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Režim u saobraćaju izmijenjen je iz zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja – Gradiška.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Zbog rušenja tunelske cijevi, tunel broj 58, od ponedjeljka, 4. marta, biće zabranjeno odvijanje saobraćaja za sva vozila na dijelu magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina. Do 29. marta mještani Kalinovika će koristiti regionalni put prema Foči: Dobro Polje – Jažići i Jažići – Jelašica – Miljevina, dok će ostala putnička i teretna vozila do 12 tona biti preusmjeravana na magistralne puteve Foča – Ustikolina – Grebak – Zagor – Delijaš – Trnovo.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj Ljeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

U FBiH magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Bosanski Petrovac – Drvar i Glamoč – Livno.

Na dionici Ključ – Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Nastavi čitati

Najčitanije