Da li će pad eura u odnosu na dolar imati negativan utjecaj na BiH i konvertibilnu marku

Ruski napad na Ukrajinu je unio nemir u svjetsku ekonomiju. Od kraja februara svjedočimo brojnim nestabilnostima cijena, ali i valuta.

Euro je početkom ove sedmice imao rekordni pad u posljednja 22 mjeseca u odnosu na dolar, a s obzirom na to da je konvertibilna marka povezana sa eurom postavlja se pitanje kako će sve utjecati na nas.

Ono što se dešava na istoku Evrope će nas na neki način sigurno pogoditi, kao i ostatak svijeta. Nakon što su se u sukob uključile evropske i američke sankcije, postalo je jasno da će svjetsko tržište pretrpjeti promjene.

U narednom periodu je realno očekivati poskupljenje hrane s obzirom na to da su Rusija i Ukrajina značajni izvoznici iste. Međutim, problemi su za energiju i valute već sada realnost.

U ponedjeljak je euro dosegao najnižu vrijednost u odnosu na dolar u posljednja 22 mjeseca, ali je jutros ponovo porastao. Bez obzira na taj rast, i dalje je na mnogo nižem nivou od prije početka izbijanja rata. S obzirom na to da je konvertibilna marka koju koristimo u BiH povezana sa eurom te se zajedno sa njim i kreće na tržištu, slabljenje eura u odnosu na dolar bi moglo imati i neke implikacije na nas.

Ekonomski stručnjaci naglašavaju da stanovništvo ne treba biti zabrinuto za konvertibilnu marku jer je valutni sistem koji imamo u BiH jedno od najboljih rješenja.

“Vrijednost eura u odnosu na dolar neće imati implikacije prema konvertibilnoj marci”, potvrdio nam je to Damir Bećirović.

Kako pojašnjava, odnos eura i KM je uvijek fiksan, zbog toga pad eura u odnosu na dolar nema utjecaja na KM, ali taj pad ima implikacije na odnos konvertibilne marke na dolar. Ističe da ukoliko dođe do daljeg pada eura, neke stvari u BiH bi ipak mogle poskupiti.

“Poskupit će sve što se uvozi iz SAD-a. Dolar je vezan za naftu, samim tim će porasti cijene transporta robe”, ističe on.

Sreća za BiH je ta što ne uvozi veliki broj robe iz Amerike pa konkretno pad eura u odnosu na dolar ne može u značajnoj mjeri utjecati na nas, no svi problemi koji pogode Evropu, neće zaobići ni Balkan.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.