Rekao je da RS nije iznenađena presudom Evropskog suda.

– Predložit ću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uvjeta BiH. Ovo je pravno nedopustiva i politički spekulantska odluka, sistemski razarajuća za BiH. Predlažem da NSRS predloži organima BiH da odbace ovakvu odluku kao ništavnu i to ćemo učiniti, što se tiče nas, odmah na sjednici Doma naroda PS BiH – istakao je Dodik na press konferenciji u Banjoj Luci, prenosi RTRS.

Naveo je da je cilj presude Evropskog suda obračun sa konstitutivnošću naroda i odbacivanje i urušavanje elementa Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma, koji je osnovni konstitutivni akt.

Rekao je da ova presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.

– Stvari koje podrivaju BiH doprinijele su takvom nečemu. Mislim da nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja – istakao je Dodik.

Kazao je da presuda izlazi izvan okvira Evropske konvencije i trajno dijeli BiH.

– BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Јugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švicarska – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske takođe je naveo da će pokušati odbraniti konstitutivnost naroda u BIH zajedno sa predstavnicima hrvatskog naroda.

“Predložićemo da zajedno sa Hrvatskim narodnim saborom izradimo koncept odbrane konstitutivnosti naroda. Sad se vidjelo ko ruši a ko brani Dejton. Svako potezanje ove priče BiH će još više udaljiti od EU“, istakao je Dodik.