Connect with us

USK

Dodik komentarisao govor hodže iz Bihaća: To je klasični govor mržnje, RS nije izvršila genocid

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je danas da je govor hodže iz Bihaća Muharema Štulanovića “klasični govor mržnje i da RS nije izvršila genocid niti je genocidna tvorevina”.

“Uvijek je problem kod onih koji mrze i izjavljuju takve gluposti. RS nije izvršila genocid niti je genocidna tvorevina”, rekao je Dodik.

 

Dodik je rekao i da se “Islamska vjerska zajednica do nepodnošljivosti petlja u izborni i politički sistem BiH”.

Dodao je da Islamska vjerska zajednica traži poseban status za sebe iako nisu privilegovani i imaju isti status kao ostale vjerske zajednice u BiH.

“U svakom slučaju mislim da je vrijeme da se s ovim stane i da bude otvorena jedna vrsta dijaloga vjerskih zajednica, odnosno Islamske vjerske zajednice i RS i spreman sam da razgovaram sa njihovim ljudima. Mislim da imamo dobar odnos sa muftijom u Banjoj Luci”, rekao je Dodik.

USK

SDA USK izabrala novo rukovodstvo, Jasmin Musić je novi predsjednik kantonalnog odbora

Kantonalni odbor SDA Unsko-sanskog kantona izabrao je novo rukovodstvo, a na čelu će biti Jasmin Musić.

Osim njega za predsjednika, Mirsad Alićajić i Mersudin Nanić izabrani su za potpredsjednike kantonalnog odbora SDA.

Skupštini je prisustvovao potpredsjednik SDA Mirsad Mujić.

Skupština KO SDA USK dala je danas također jednoglasnu podršku radu Vlade Unsko-sanskog kantona koju predvodi Nijaz Hušić i predloženom budžetu za 2024. godinu, koji će biti razmatran na sjednici Skupštine USK zakazanoj za četvrtak, 7. marta.

Nastavi čitati

USK

Udruženje Krajišnika uputilo inicijativu o uvođenju “dobrovoljno – obaveznog vojnog roka” u BiH

Udruženje Krajišnika u Sarajevu uputilo je inicijativu o uvođenju vojnog roka na području Bosne i Hercegovine. Inicijativu su poslali na adresu Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vlade FBiH te Parlamentarne skupštine FBiH.

Oni navode da upućuju inicijativu uvođenja dobrovoljnog – obaveznog vojnog roka u Bosni i Hercegovini zbog brige o psiho-fizičkoj formi mladih, njihovog zdravlja, ali i odvikavanja od duhana, alkohola te narkotika, piše Klix.

“Svjesni smo da trebaju finansijske pripreme i budžet, materijalno tehnička sredstva i organizacija, pa vas podsjećamo na Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, ali i Zakon o odbrani FBiH, kako bi sve isplanirali i krenuli u realizaciju ove ili naredne godine, jer želimo zdravu omladinu i sposobnu za odbranu države”, navode iz ovog Udruženja.

Udruženje građana Bosanske Krajine u Sarajevu nezvanično postoji od 1991. godine, a zvanično od 8. aprila 1995. godine.

Nastavi čitati

BiH

Obustavljen saobraćaj na graničnim prijelazima od Izačića do Brčkog zbog pada sistema u Hrvatskoj

Saobraćaj je obustavljen na graničnim prelazima od Izačića do Brčkog, zbog pada sistema u Hrvatskoj, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Saobraćaj se na većini puteva u BiH odvija po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima, a u kotlinama magla smanjuje vidljivost mjestimično, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS-a.

Na dionicama u usjecima povećana je opasnost od odrona.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na Koridoru 5C od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj.

Zbog radova na putnom pravcu Rača – Bijeljina u rejonu Balatuna, saobraća se usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja.

Do 12. maja radi izvođenja bušačko-minerskih radova biće privremeno obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionica Trnovo – Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice između 7.00 i 16.00 časova dva puta po pet-sedam minuta.

Radi izvođenja radova bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska – Kostajnica” u mjestu Kostajnica, grad Doboj, biće privremeno obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Doboj – Modriča, u mjestu Kostajnica do 29. marta.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača saobraćaj se odvija jednom trakom, a reguliše ga privremeno postavljena signalizacija. Na mostu je zabranjen saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 12 tona.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje), izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Režim u saobraćaju izmijenjen je iz zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja – Gradiška.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Zbog rušenja tunelske cijevi, tunel broj 58, od ponedjeljka, 4. marta, biće zabranjeno odvijanje saobraćaja za sva vozila na dijelu magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina. Do 29. marta mještani Kalinovika će koristiti regionalni put prema Foči: Dobro Polje – Jažići i Jažići – Jelašica – Miljevina, dok će ostala putnička i teretna vozila do 12 tona biti preusmjeravana na magistralne puteve Foča – Ustikolina – Grebak – Zagor – Delijaš – Trnovo.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj Ljeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

U FBiH magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Bosanski Petrovac – Drvar i Glamoč – Livno.

Na dionici Ključ – Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Nastavi čitati

Najčitanije