Connect with us

BiH

Dolar jača, euro pod pritiskom – a šta se dešava sa konvertibilnom markom? (VIDEO)

Published

on

Stabilnost bh. valute nikada nije bila upitna, još od osnivanja, 1998. godine, ističu stručnjaci. Ipak, zbog ekonomske krize u svijetu i geostrateških dešavanja, dugogodišnja stabilnost mogla bi biti uzdrmana

Više od 20 godina, konvertibilna marka predstavlja monetarnu stabilnost u Bosni i Hercegovini. Ipak, ekonomska kriza u svijetu i inflacija izazvana ratom u Ukrajini ugrožavaju vrijednost i stabilnost svake valute, pa tako i naše. Pad eura, uz sve više jačanje dolara, dodatni su pritisak jer, kako upozoravaju stručnjaci, svaki pad eura znači i pad marke, javlja Federalna televizija.

Konvertibilna marka jedina je marka koja i danas živi. Stabilnost bh. valute nikada nije bila upitna, još od osnivanja, 1998. godine, ističu stručnjaci. Ipak, zbog ekonomske krize u svijetu i geostrateških dešavanja, dugogodišnja stabilnost mogla bi biti uzdrmana. Dok dolar jača, euro je pod sve većim pritiskom, što predstavlja dodatni problem.

“Što se tiče konvertibilne marke, ona je stabilna iz razloga što nam naša monetarna politike to i omogućava. Euro je naša sidro valuta – kako se bude euro mijenjao, tako će i konvertibilna marka”, objašnjava ekonomski stručnjak Goran Miraščić.

Slabljenje eura u odnosu na dolar jeste razlog za zabrinutost. Ipak, inflacija uzrokovana ratom u Ukrajini predstavlja znatno veći problem, upozorava Miraščić: “Ono što je veći izazov jeste izazov inflacije. Ono što se trenutno dešava u EU jeste da su sve oči uprte u mjere koje će poduzeti Evropska centralna banka”.

Dok čekamo na preduzmanje mjera, inflacija sve više raste. Za to vrijeme stabilnost i vrijednost velikog broja valuta opada. Konveribilna marka povezana je sa eurom i zavisi od njegovog kretanja na tržištu. To je svrstava u najgoru poziciju jer ovisi o drugima.

“Sve su te valute povezane, s tim što smo mi u još goroj situaciji jer smo vezani za neku valutu. Jačanje dolara je situacija koju Amerika ima ratom u Ukrajini. Ona samo profitira, tim ratom u Ukrajini Evropa gubi. Tih 8-10% inflacije, koliko se predviđa, za toliko će imati manju vrijednost KM krajem godine”, navodi Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Visoka inflacija najveća je prijetnja po konvertibilnu marku i njenu vrijednost. Valuta je stabilna, ali mjesta za zabrinutost ipak ima. Razloga je više.

“U prvom redu je inflacija, geostrateška dešavanja kroz agresiju Rusije na Ukrajinu. Upitan je cjelokupan lanac svih proizvoda i naravno je da to utječe na rast cijena”, kazao je Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Inflacija prijeti da dugoročno prouzroči probleme na finansijskom tržištu. Utjecaj svjetskih ekomskih sila na finansijski sektor Bosne i Hercegovine je neupitan. Svaka novčanica konvertibilne marke ima pokriće u eurima. Finansijska stabilnost uz konstantni rast depozita cilj je svake razvijene zemlje. Bosna i Hercegovina trenutno se ne može pohvaliti tim odlikama.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije