Dvorana je zanijemila, Olaf Scholz nije vjerovao što čuje: ‘Izrael je počinio 50 holokausta‘

Abas je rekao da je “Izrael počinio 50 masakra na 50 palestinskih lokacija od 1947. godine”

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izazvao je zgražanje u utorak kada je optužio Izrael da je počinio “holokaust” nad Palestincima, a to je rekao na konferenciji za novinare u Berlinu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Abas je rekao da je “Izrael počinio 50 masakra na 50 palestinskih lokacija od 1947. godine”. Zatim je dodao “50 masakra, 50 holokausta”.

Abasove primjedbe bile su odgovor novinaru koji je pitao hoće li se ispričati Izraelu u povodu 50. godišnjice napada palestinskih terorista na izraelske sportaše na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu, pri čemu je ubijeno 10 izraelskih sportaša i trenera te njemački policajac.

Scholz je slušao Abasove izjave s izrazom zabrinutosti i ozlojeđenosti, ali nije odmah odgovorio.

Njegov glasnogovornik Steffen Hebestreit proglasio je konferenciju za novinare završenom odmah nakon Abasova odgovora, koji je prethodno bio najavljen kao posljednje pitanje.

Hebestreit je nakon toga rekao da je Scholz bio ogorčen Abasovim izjavama.

Osobito za nas Nijemce svaka relativizacija holokausta je nepodnošljiva i neprihvatljiva, rekao je kasnije Scholz za njemački tabloid Bild.

Javio se i izraelski premijer Yair Lapid.

“Mahmud Abas na njemačkom tlu optužuje Izrael da je počinio ‘50 holokausta‘, što nije samo moralna sramota, već i monstruozna laž”, tvitao je Lapid.

“Šest milijuna Židova ubijeno je u holokaustu, uključujući milijun i pol židovske djece”, napisao je Lapid dodajući da mu “povijest to nikada neće oprostiti”.

Jutarnji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *