Connect with us

BiH

Efendić: Zamislite da u rukovodstvu Zastupničkog doma FBiH nema Hrvata, pola EU-a bi se diglo

Published

on

Izbor rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, prema mišljenju zastupnika iz Stranke demokratske akcije, nije završena stvar. Smatraju kako je nešto slično učinjeno i 2018. godine, ali da se ta situacija promijenila.

Predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Mirsad Zaimović jučer je prekinuo konstituirajuću sjednicu smatrajući kako se nisu stekli uvjeti za izbor novog rukovodstva i zakazao nastavak za ponedjeljak, međutim po njegovom izlasku iz sale i zastupnika SDA, “Osmorka” i HDZ su održali sastanak i donijeli zaključak o nastavku sjednice na kojoj su izglasali novo rukovodstvo u kojem nema osobe iz reda Bošnjaka.

Za predsjedavajuću je izabrana Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) i dopredsjedavajuće Edinu Gabela (SBiH) i Mladena Boškovića (HDZ).

“Osmorka” se po svaku cijenu želi dokopati vlasti

– Slična priča dogodila se 2018. godine. Imali smo izbor kolege Elvira Karajbića onako naprasno, na isti način i nakon dva-tri mjeseca se priča promijenila. Treba sačekati. Mislim da će nam danas biti puno jasnije u kojem pravcu će sve to ići, kada se izaberu delegati u Dom naroda FBiH. Vidim da se “Osmorka” po svaku cijenu i na svaki način želi dokopati vlasti. I to nije volja građana.

Volja građana je data na izborima i ukazano je najveće povjerenje Stranci demokratske akcije. A ovo što su oni napravili, matematički zbir osam političkih subjekata i poslije toga pokušavaju da izvuku matematičku većinu u Zastupničkom domu i preuzmu vlast, to govori o silovanju demokratije – govori za Faktor Adnan Efendić, zastupnik u Zastupničkm domu FBiH.

Podsjeća kako je tekla jučerašnja konstituirajuća sjednica.

– Zaimović je otvorio sjednicu, vodio je i čovjek je prekinuo sjednicu i rekao kako je nastavak u ponedjeljak. Oni to nisu ispoštovali. Ne mogu da čekaju do ponedjeljka jer njima se žuri. Bilo je bitno da se pošalje poruka da su oni vlast. Da su oni ti koji “liderišu” procesima. To je bila suština poruke. Po meni Zaimović treba i da završi konstituirajuću sjednicu – navodi Efendić i dodaje:

– Zaista mi zvuči nevjerovatno da mi u rukovodstvu Zastupničkog doma, u kojem sjedi više od dvije trećine građana iz reda bošnjačkog naroda, nemamo Bošnjaka. Pa zamislite da se takva situacija desila da u rukovodstvu Zastupničkog doma nemamo Hrvata? Pa ja mislim da bi se pola Evropske unije diglo na inicijativu Hrvatske i naših kolega iz HDZ-a da protestuje, da su majorizirani. A mi sada u rukovodstvu Zastupničkog doma nemamo Bošnjaka. Po meni to ne oslikava volju građana.

Presedan koji pravi HDZ

Naglašava kako se takvo šta nije dogodilo otkako Parlament FBiH funkcionira.

– Evo sada imamo na sceni one koji se zalažu za “legitimno” predstavljanje, a koji su dali sebi za pravo da u rukovodstvu nema nijednog Bošnjaka. Za mene lično i za klub SDA to je nedopustivo – naglasio je Efendić.

 

Dodaje kako se situacija mora iskristalisati.

– Dvodomni je parlament. Odluke se donose u dva doma. Da bismo imali čistu situaciju, mi moramo imati jasnu sliku u oba doma i Domu naroda i Zastupničkom domu i nakon toga možemo imati odluke Parlamenta FBiH koje će biti punovažne i koje će proizvoditi djelovanje.

Iz HDZ-a su ranijih godina zagovarali legitimno predstavljanje, a sada su oni ti koji su podržali da mi nemamo predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu za Zastupničkog doma. To je presedan koji pravi HDZ i mislim da toga trebaju biti svjesni jer im se to može obiti o glavu – poručio je Efendić i dodao:

– Mi ćemo svakako na sve moguće pravne načine štititi demokratiju i zaštitu ljudskih prava i volje građana u parlamentarnoj proceduri i svim drugim procedurama pred nadležnim organima Bosne i Hercegovine.

Podsjeća kako je suština izbora da procese vode oni koji su doblili povjerenje građana.

Sve nametnute izmjene se odnose na FBiH

– Mi takvu situaciju nemamo u Federaciji BiH i ono što je naročito simptomatično što se sve nametnute izmjene odnose samo na Federaciju, a u Republici Srpskoj vi imate rukovodstvo NSRS-a iz reda srpskog naroda, predsjednika iz reda srpskog naroda kao i premijera!? A u FBiH se pokušavaju razni eksperimenti, uvode se ograničenja. Ja ne znam kuda sve ovo vodi, ali ako se nastavi, ovdje će najmanja prava imati Bošnjaci kao većinski narod u FBiH – govori Efendić.

Razgovarali smo i sa zastupnikom Salkom Zildžićem (SDA) u Zastupničkom domu FBiH.

– Nije mi jasno ovo što radi HDZ jer u protekle četiri godine nisu podržavali ovakav način formiranja većine i to u trenutku dok nije završena priča u vezi sa formiranjem Doma naroda FBiH. Pitanje je da li je ovo pritisak da se u Zastupničkom domu kao i prošli put formira hibridna većina na jedan period. Mislim da su sjednicu nastavili bez uporišta u Poslovniku. Zbog svega, smatram da bi njihov izbor rukovodstva trebalo ispitati pred Ustavnim sudom – govori Zildžić.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije