Connect with us

BiH

Euro nastavlja pad – je li ugrožena stabilnost konvertibilne marke?

Published

on

Euro nastavlja svoj pad u odnosu na dolar i bilježi svoju maksimalno nisku vrijednost. Vrijednost eura trenutno je gotovo izjednačena s vrijednosti američkog dolara. Iako je stabilnost evropske valute u najtežoj situaciji u posljednjih 20 godina, a standard nezaustavljivo pada, u Hrvatskoj će od naredne godine euro biti službena valuta, dok kuna odlazi u prošlost. Sve to moglo bi utjecati i na stabilnost konvertibilne marke, koja je fiksno vezana za euro, piše Federalna.ba.

Iako je euro ove godine proslavio 20. godišnjicu, razloga za slavlje nema jer evropska valuta nije u najsjajnijem položaju. Trenutno, 1 dolar iznosi 0,99 eura što je najslabija pozicija ikada. Pad vrijednosti eura, upozoravaju stručnjaci, znači i pad vrijednosti konvertibilne marke, koja ima pokriće u eurima. To znači da novac u novčaniku građana sve manje vrijedi. Razloga je više. Rat u Ukrajini i svjetska ekonomska kriza prednjače na listi uzročnika pada vrijednosti ove valute. Dok neki profitiraju, za druge nema pozitivnih vijesti.

“Ratom u Ukrajini samo Amerika finansijski profitira, svi ostali gube, a pogotovo Evropa. Što duže rat bude trajao, to će euro i evropska ekonomija biti sve lošiji. Svaka naša marka je pokrivena eurom, a ECB već 15 godina izdaje euro bez pokrića i samim tim indirektno slabi našu marku”, kaže Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Koliko se rast dolara negativno odražava i slabi konvertibilnu marku, najbolje potvrđuju podaci. Prethodne godine, za 1.000 dolara duga, BiH je morala vratiti 1.590 maraka bez kamata. Danas, za isti iznos, naša zemlja mora vratiti 1.930 maraka, također bez kamata. Ipak, iz Centralne banke BiH, prema ranije proslijeđenim podacima, ističu da je konvertibilna marka stabilna, a monetarna stabilnost osigurana.

Dok životni standard sve više pada, a euro bilježi sve manju vrijednost, Hrvatska je postala 20. zemlja koja se pridružila eurozoni. Od naredne godine, službena valuta u susjednoj zemlji će biti euro, a kuna valuta prošlosti. BiH ne bi trebala osjetiti znatnu razliku i posljedice. Za zabrinutost, kako tvrde stručnjaci, razloga nema.

“Ne očekuje se neki šok izazvan promjenom deviznog kursa u međunarodnoj razmjeni između naše zemlje i Hrvatske. Treba kazati da je desetogodišnji devizni kurs, od 2010. do 2021., između KM i kune relativno stabilan i da će nakon uvođenja eura taj kurs biti dodatno fiksiran”, navodi Jasmin Halebić, profesor na Ekonomskom fakultetu UNZE.

Iako nema razloga za šok, našu zemlju, ipak, neće zaobići brojne posljedice sve manje vrijednosti eura, od kojeg bh. valuta zavisi. Najveći dio vanjskog duga BiH ima upravo u evropskoj valuti. No, povećanje duga ne bi trebalo predstavljati problem, jer se zbog inflacije bilježi rekordno punjenje budžeta.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije