Connect with us

BiH

Hadžidedić: “Ovo je uvod u ‘balvan revoluciju’, Schmidt i Dodik rade na razbijanju BiH. Beograd i Zagreb će nametati pravila”

Published

on

Profesor Zlatko Hadžidedić, član Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u programu Face TV iznio je niz zabrinjavajućih teza, nakon protesta na međuentitetskoj liniji.

Cvijanović je upravu; protesti su bili generalna proba. Htjeli su vidjeti kako će reagovati policija, EUFOR, građani… Ovo je generalna proba za balvan-revoluciju. Nisam siguran je li Dodik odlučan u tome da izvede ljude na liniju. Imamo jasnu sliku od izbora da se podržava raspad BiH od strane Velike Britanije i SAD-a. Schmidt je dao podršku. Donio je odluke koje su protivne Daytonu. Schmidt ruši Dayton. Dodik i Schmidt prave predstavu za javnost. Iza zavjese je sve drugačije. Imaju koordinaciju. Sve je međusobno povezano. Tako su nas uveli u rat ‘92.. Schmidt je došao sa namjerama da stvori treći entitet i razvali državne institucije”, upozorio je Hadžidedić.

“Od ’92. do danas imamo ideje o raspadu Bosne i Hercegovine! U SAD-u su bili izričiti da se granice ne smiju dirati. Kako je Biden došao – ni to nije tako. Koordinirani su sa Britanijom; guraju BiH u pravcu raspada. To su planovi trideset godina. Bilo je ideja da se stvori država za Bošnjake. BiH se tretira kao anomalija zbog multietničkog sastava. BiH u očima Zapada tretirana je kao posljednji ostatak Otomanske Imperije. Nemamo bosansku naciju. Našli smo se u situaciji u kojoj smo anomalija koju treba otkloniti. Tu nema ništa šokantno. To je konstantno mišljenje. Schmidt je marioneta u rukama britanskih i američkih ambasada. Imamo razvaljivanje institucija”, rekao je Hadžidedić

Situacija je ozbiljna. Planovi iz 19. stoljeća se privode kraju. Dolaze na svoju realizaciju. U institucijama imamo ljude koji su spremni prodati državu. Građani imaju način da se odupru. Zavladala klima ‘šta ima veze; nek propadne država, samo nek nas puste na miru‘. Kad propadne država – tek tad nas neće pustiti na miru. Ovo je kritičan trenutak u historiji BiH. Ukoliko se sada ne djeluje, šanse nisu velike. Dovoljno je samo da se inscenira incident; ne mora ni da se dogodi – može se samo u medijima plasirati. Došlo bi do pravljenja granice između entiteta. Stvorila bi se zamrznuta linija ograničenja. Srbija i Hrvatska bi dobile zeleno svjetlo da uđu na teritoriju BiH i zauzmu kontrolu. Dodik će napraviti sljedeći korak; niko mu se neće suprostaviti. Sada se nije pojavio na protestima, a naredni put se može pojaviti. Zašto spominju EUFOR ako ga ne planiraju koristiti? Uspjeli su skuhati žabu do te mjere, da kažu: ‘Nek se zemlja podijeli, samo nek ovo prestane'”, objašnjava Hadžidedić

Ako se zemlja podijeli, tek će sve početi Bit ćemo lišeni svojih prava. Beograd i Zagreb će nametati pravila. Bošnjačka vlast je saučesnik rušenja države. Ima ih u Trojci koji su zalutali! SDA sa SNSD-om i HDZ-om razarala institucije. Trojka nastavila ubrzanim tempom. Oni su tu da zajedno sa SNSD-om i HDZ-om razvale državu. Dodik bi mogao da odgovara pred institucijama BiH kada bi one djelovale. Doći će ili do ratnog sukoba ili do rasporeda EUFOR-ovih trupa na liniji razgraničenja. Ako država nestane, šta imamo od zakona? EU je stavila do znanja da ne želi BiH. Možemo sve uraditi – Evropa nas neće”, poručio je Hadžidedić

“Zamazali su nam oči da ne vidimo kuda sve ide. Evropa neće BiH na mapi. Trebamo pokazati da imamo alternativne puteve. Drugačije se neće ništa postići. Dayton nije u skladu sa ustavima ostalih zemalja na svijetu. Mora se vratiti suverenitet koji pripada građanima. Nigdje na svijetu nema da se o sudskim presudama raspravlja. Jedino se kod nas mora postići konsenzus. Kršimo temeljni pravni princip. Pravosuđe mora biti odvojeno od izvršne i zakonodavne vlasti. Njihov posao nije da pregovaraju. Murphy je sramota za SAD. Izvrnuo je sve pravne principe. Svi bi trebali da reaguju, ali institucije su uništene. Ne može se puno očekivati”, kazao je Hadžidedić

“Zaslužujemo li da imamo državu ako nismo spremni da se za nju borimo? Jesmo li rođeni kao podanici, da očekujemo pomoć od nekog drugog? Onda nam i ne treba država – nismo građani. Trebamo se riješiti vlasti koja ne radi u našem interesu. Doći ćemo do tačke nakon koje nema povratka. Kada se ostane bez države, svi mogu da primjenjuju aršine. Kada vas okupiraju i nametnu stranu vlast, pretvarate se u koloniju, radite za tuđe interese. Ako se ne izborimo da država opstane, nalazimo se na putu bez povratka”, kazao je Hadžidedić.

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije