Connect with us

Cazin

Iako bez hipodroma, nastavlja se tradicija konjičkog sporta u Cazinu

Published

on

Cazin je uvijek imao dobre klupske konje i konjički sport za koji se nikada nije žalilo izdvojiti koliko je potrebno novaca kako bi se odnijela pobjeda. Tako je i sad, a u prilog tome govori i činjenica da je nabavka ova dva grla finansirana od članova i simpatizera kluba

Tradicija konjičkog sporta u Cazinu datira još iz vremena bivše države, kada je ovaj krajiški grad imao i vlastiti hipodrom. Radili su neko vrijeme po okončanju agresije na BiH i onda je uslijedila pauza koja je prekinuta u decembru prošle godine, kada je osnovan novi Konjički klub Cazin.

Klub je zvanično počeo s radom u januaru ove godine i za početak su kupili jednog konja, od konjičkog kluba Jedinstvo iz Bihaća štalu na hipodromu “Bakšaiške bare“ u Bihaću, a ovih dana su nabavili još dva mlada grla i već planiraju u narednoj godini izaći na takmičenje.

-Imamo trenera koji će početkom iduće godine započeti s aktivnim radom ovdje na hipodromu u Bihaću. Ova dva grla što smo sad kupili su engleski galoperi, kupljena u Devilu na obali Francuske u La Manšu. Visoko su kvalitetna i skupo plaćena, ali sve zavisi kakve ćemo sreće biti – kaže predsjednik novoosnovanog Konjičkog kluba Cazin Suad Toromanović.

Cazin je uvijek imao dobre klupske konje i konjički sport za koji se nikada nije žalilo izdvojiti koliko je potrebno novaca kako bi se odnijela pobjeda. Tako je i sad, a u prilog tome govori i činjenica da je nabavka ova dva grla finansirana od članova i simpatizera kluba.

-Radi se o inicijativi ljubitelja ovog sporta. Pomogla nam je i Vlada Unsko-sanskog kantona, ali je projekt realiziran uglavnom u privatnoj režiji putem sredstava sakupljenih od članskih karti i donacija. Nemamo hipodrom i pokušavamo to organizovati u Cazinu. Možda neki manji teren, ali nastojimo da se većina toga događa ovdje na ovom hipodromu u Bihaću – kaže Toromanović

Autor: Fena

Cazin

Tučnjava u centru Cazina, policija lišila slobode jednu osobu (VIDEO)

Published

on

By

U centru Cazina sinoć je došlo do incidenta koji je rezultirao policijskom intervencijom i hapšenjem jedne osobe.

Prema dostupnim informacijama, tučnjava je izbila u večernjim satima.

Policija je brzo reagovala i stigla na mjesto događaja kako bi smirila situaciju i spriječila daljnje eskalacije.

Jedna osoba je lišena slobode.

 

Nastavi čitati

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

Cazin

Saobraćajna nesreća u Cazinu, prilikom pada s motocikla povrijeđen 19-godišnji mladić

Published

on

By

U ulici Generala Izeta Nanića u Cazinu dogodila se saobraćajna nesreća prilikom koje je povrijeđena jedna osoba.

Kako saznajemo, 19-godišnji mladić je povrijeđen prilikom pada s motocikla, javlja Dijasporainfo.

Navodno je 19-godišnjak motociklom udario u zadnji branik drugog, zaustavljenog, vozila i tom prilikom pao s motocikla i zadobio povrede glave.

Isti je prvezen u Dom zdravlja, a potom u Kantonalnu bolnicu gdje su mu konstantovane lakše tjelesne povrede.

Nastavi čitati

Najčitanije