Connect with us

Magazin

Ilda Humić na more odvela troje djece, četvrto ostavila kod kuće: ‘Svakako se tog mora ne bi ni sjećao’

Published

on

Bosanskohercegovačka influenserica Ilda Humić izazvala je brojne kritike na društvenim mrežama, nakon što je otkrila da je na more povela troje, od svoje četvero djece.

Naime, kako je pokušala objasniti u svojim Instagram storyjima za njenog trogodišnjeg sina nije bilo mjesta u automobilu, a navela je i neke druge razloge – “dijete skida pelene, teško se brinuti za svo četvero djece i svakako se tog mora ne bi ni sjećao”.

Ovaj njen potez izazvao je lavinu reakcija na društvenim mrežama-

“Ovoj ženi je patetika drugo ime. Prvo tužna priča kako se roditelji trude da uspiju, a onda ‘dva i dva su četiri’, Isak je ostao”, glasi jedan od komentara na X -u.

“Odbacila si jedno svoje dijete zbog mora, ostavila ga da se kupa u žabokrečini, i još se hvališ time, tako da to sve što si rekla možeš samo reći svom odrazu u ogledalu”, još jedan je od komentara, a mnogi su primijetili da u automobilu koji Ilda i njena porodica koriste ima mjesta za šesteročlanu porodicu.

Ilda je ubrzo nakon komentara zgranutih korisnika Tvitera, objavila video u kojem vrijeđa sve oni koji su krtikovali.

Međutim, ima i onih koji su na njenoj strani.

Kažu kako to što je napravila nije strašno, nije dijete ostavila sa strancima. Ističu neki i da poznaju mnoge porodice sa više djece koje na more ne vode odjednom više od dvoje, da je to zapravo česta pojava, ali da se o tome ne govori toliko.

Podsjećamo, ovu influensericu iz Kalesije na Instagramu prati više od 300. 000 ljudi, a pokrenula je i vlastiti modni brend koji je predstavila prošle godine u Milanu.

Magazin

Janjetina za četiri osobe, zajedno sa pićem i krompirom iznosi 120 KM

Published

on

By

Jablanica je zasigurno poznata po mnogo čemu. Ipak, mnogima je prva asocijacija specijalitet po kojem je ovaj grad prepoznatljiv ne samo u cijeloj Bosni i Hercegovini, nego i šire.

Janjetina je često neizostavna u proputovanju ovim dijelom BiH, no nisu je zaobišla neumoljiva poskupljenja u prethodnim godinama. Provjerili smo kakva je situacija sada piše N1.

Putovali smo kroz Jablanicu i njenu šarmantnu okolinu, isprobali domaće kolače i ostale poslastice, uživali u gostoprimstvu mještana, no, poseban bi izazov bio proći ovim krajem a odoliti specijalitetu po kojem je čuven.

O okusu i potražnji moglo bi se pisati uvijek, no u proteklim godinama uveliko se pisalo i o naglom porastu cijena jablaničke janjetine.

U periodu prije širenja koronavirusa cijena kilograma iznosila je 30 KM, nakon okončanja pandemije, u 2022. godini skočila je na 40 KM, da bi porasla i do 60 KM u prethodnoj godini.

U jeku sezone u 2024. godini, zaustavili smo se pokraj jednog od najpoznatijih ugostiteljskih objekata koji nude ovaj specijalitet – jednog od njih desetak na području općine Jablanica i provjerili aktuelnu ponudu.

Cijene se kod nas u ovoj godini nisu mijenjale, iako nam se desilo blago poskupljenje. Poslom smo prezadovoljni, a na njega gledamo i dugoročno, te moramo razmišljati i o domaćem stanovništvu. Nije fer dizati cijene u sezoni. Kod nas je sad kila janjetine 60 KM, ručak za četiri osobe, zajedno sa pićem i, recimo, krompirom, je nekih 120 KM. Ne planiramo mijenjati cijene, osim ako na tržištu nešto ne eskalira”, govori nam Samir Đelmo, ispred jednog od jablaničkih restorana.

Interes ne opada, a ne opada ni kvalitet, tvrdi nam on, dok napominje da je svim gostima na raspolaganju i mogućnost da posmatraju šta im se to od mesa siječe i vaga, te da izraze svoje želje – bez obzira da li će jesti u restoranu ili izvan njega. Načinu pripreme prisustvovali smo i mi.

Stranci kao najzadovoljniji gosti

O interesu, ističe nam Đelmo, govori i činjenica da ih, u prosjeku, ljudi dnevno pozivaju barem nekoliko puta kako bi upitali za cijene.

Domaći gosti su tradicionalno znatiželjni i odani specijalitetu, no stranci su oni najzadovoljniji gosti, dodaje nam.

“Sitnice ih raduju i zadovoljavaju, poput susretljivosti i tome da im izađete u susret. Najčešći strani gosti su Arapi, ima tu i Azijata, nedavno su tu bili Kinezi koje je oduševio način pripreme mesa”, rekao nam je.

Dok strance ne zamaraju cijene, to uglavnom nije slučaj sa domaćim gostima, pa treba naglasiti da se jedna porcija janjetine kreće oko 22 KM, salate od tri do 10 KM, različite vrste priloga variraju od jedne do pet KM, a pića koštaju koliko i, otprilike, u ostatku zemlje, pa ćete tako za kafu ili sokove dati oko tri KM.

Nastavi čitati

Magazin

‘Crna smrt’ se vratila i prestravila stručnjake: Bolest koja je ubila 75 miliona ljudi registrovana u Americi

Published

on

By

U Coloradu, tačnije okrugu Pueblo, oko 200 kilometara južno od Denvera, prijavljen je novi slučaj kuge kod čovjeka.

Zasad američke zdravstvene vlasti nisu objavile kakvo je stanje pacijenta, niti kako se zarazio, ali upozoravaju da je riječ o potencijalno smrtonosnoj bolesti koju prenose glodavci i buhe, a u srednjem vijeku usmrtila je milione ljudi.

Prema podacima epidemioloških službi u SAD-u je u 20 godina od kuge umrlo šesnaest ljudi, a posljednja žrtva zabilježena je lani u jugozapadnom Coloradu.

Istina, kuga je kod ljudi vrlo rijetka, kažu u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a godišnje se zabilježi prosječno sedam slučajeva zaraze. Svjetska zdravstvena organizacija godišnje (SZO) bilježi 1000 do 2000 slučajeva kuge, uglavnom u ruralnim područjima Afrike, Azije, Južne Amerike i SAD-a. Simptomi uključuju iznenadnu pojavu groznice i zimice, jaku glavobolju, bolove u mišićima, mučninu, povraćanje i otečene limfne čvorove.

Bakterija kuge obično se prenosi s glodavaca i buha na ljude ugrizom, dodirivanjem ili deranjem kože zaraženih životinja. Također, može se prenijeti na ljude ako udišu kapljice sline zaražene osobe ili životinje.

“Savjetujemo građanima da zaštite sebe i svoje ljubimce od kuge”, rekla je službenica zdravstvenog odjela Puebla Alicia Solis.

Zato zdravstveni službenici preporučuju stanovnicima da domove zaštite od glodavaca i izbjegavaju kontakt s mrtvim životinjama.

Naprimjer, kućne ljubimce treba redovito tretirati protiv buha i držati ih u zatvorenim prostorijama ili na povodcu. Također, infekcije buhama kod kućnih ljubimaca treba odmah liječiti i odvesti ih veterinaru ako se razbole.

Procjenjuje se da je sredinom 14. stoljeća kuga, ili crna smrt, usmrtila 25 milijuna ljudi u Europi. Dugo se vjerovalo da su je prenijeli štakori, sve dok izvještaj 2018., sa sveučilišta u Oslu i Ferrari, nije pokazalo da su uši i buhe ponajviše odgovorne za širenje bolesti kod ljudi.

Bolest može zahvatiti ljude svih dobi, ali otprilike polovica slučajeva uključuje pacijente u dobi od 12 do 45 godina, tvrde u CDC-u. Ako se ne liječi, kuga ima stopu smrtnosti od 30 do 60 posto, ali te crne brojke padaju na manje od pet posto ako se bolest rano otkrije i liječi antibioticima.

Nastavi čitati

Magazin

Profesor Dupanović iz Bihaća: Uprkos šundu i konzumerizmu uspijevamo poticati ljubav djece prema umjetnosti i muzici

Published

on

By

Almir Dupanović (46), profesor Umjetničke škole “Nusret Keskin – Braco“ u Bihaću, ističe kako je najveći izazov u radu s djecom usmjeriti ih ka pravoj umjetnosti u svijetu preplavljenom šundom.

Nakon završetka Osnovne škole AVNOJ i Srednje muzičke škole koju je pohađao tokom rata u Bihaću, Dupanović je nastavio svoje obrazovanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Tokom svoje dvadesetogodišnje karijere, predavao je predmete “Solfeđo” i “Horsko pjevanje” te podučavao sviranje klavira i harmonike.

“Najveći izazov u radu je kako usmjeriti djecu koja su danas bombardirana ogromnom količinom šunda. Problem je što se toj djeci taj šund predstavlja kao nešto potpuno normalno, a da je bilo kakav vid umjetnosti staromodan, potpuno najzanimljiv i samim time apsolutno nije vrijedan njihove pažnje”, kaže Dupanović za Fenu.

Jedan od najvećih uspjeha Umjetničke škole “Nusret Keskin-Braco” je organizacija i održavanje područnih odjeljenja u svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona.

“U ova teška vremena, uspijevamo okupiti veliki broj djece i poticati njihovu ljubav prema umjetnosti i muzici”, ističe Dupanović.

Dodaje kako svako dijete ima svoj poseban način motivacije za rad i učenje, a samim tim je uslovljeno i napredovanje učenika kako u muzici tako i u svim ostalim segmentima njihovog razvoja.

Dupanović je tokom svoje karijere ostvario brojne uspjehe, kako osobne, tako i sa svojim učenicima. Njegovi učenici su redovno nastupali solo na klaviru i harmonici, kao i sa školskim horovima područnog odjeljenja Ključ i centralne škole u Bihaću.

“Među najvažnijim dostignućima istakao bih članstvo u radnoj grupi Federalnog aktiva za predmet solfeđo, gdje sam bio jedini predstavnik iz USK-a. Radna grupa je imala zadatak da osmisli propozicije za prvo federalno takmičenje iz solfeđa, što je bio historijski događaj”, kaže on.

Za svoj rad u Komisiji dobio je certifikat od Federalnog aktiva i zahvalnicu od Ministarstva kulture i  obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Vjeruje da umjetnost i muzika uprkos šundu i konzumerizmu, imaju perspektivu.

“Umjetnost nije ništa staromodno ili nezanimljivo. Umjetnost, a pogotovo muzika je nešto što pomjera granice kako našeg uma tako i našeg društva. Vjerujem i vidim kroz svoje i učenike svojih kolega i kolegica, kroz svoj i njihov rad, da umjetnost i muzika imaju svijetlu budućnost i u našem kantonu, ali i u našoj lijepoj BiH”, naglasio je.

Kroz svoje predano zalaganje i rad s učenicima, Dupanović nastavlja da potiče mlade generacije na ljubav prema umjetnosti i muzici, čime doprinosi očuvanju kulturnog naslijeđa i razvoja kreativnosti.

FENA

Nastavi čitati

Najčitanije