U mail poruci Haaretzu, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, izjavio je da je “začuđen” izraelskim dopisom koji podržava kontroverzni plan izborne reforme za koji kritičari kažu da bi umanjio politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina u zemlja.

U dopisu koji je procurio, koji je izdala Izraelska ambasada u glavnom gradu Albanije Tirani, koja je također nadležna za Bosnu i Hercegovinu, navodi se da su “spremnost i prijedlozi hrvatske strane, kao što je pokazano tokom pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva dobrodošli.”

Izraelski list dalje u tekstu navodi da “promoviran od strane Ureda visokog predstavnika – institucije koju podržava EU, stvorene nakon ratova na Balkanu 1990-ih da nadgleda civilne aspekte implementacije sporazuma kojim se okončava rat u Bosni – plan bi primjenio lokalnu demografiju na izborima, što bi se moglopretvoriti u dalje učvršćivanje moći etnonacionalističkih partija”.

Pozdravili su ga hrvatski nacionalisti, izazivajući proteste Jevrejske zajednice u BiH.

Trenutni politički sistem u BiH zasniva se na sporazumu o podjeli vlasti između njene tri glavne etničke grupe: Bošnjaka, Srba i Hrvata – aranžman za koji se vjeruje da je isključio više od 100.000 građana iz mogućnosti predstavljanja u najvišim političkim organima.

– Ovo je bio prvi put da Izrael zauzima stav u unutrašnjim bosanskohercegovačkim stvarima, ne pomažući Jevrejsku zajednicu, niti na zahtjev Jevrejske zajednice, već jednu političku stranku u zemlji – napisao je Finci, koji je ranije zatražio promjenu postojećeg sistema pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Fincijevi komentari uslijedili su manje od dan nakon što je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo za Haaretz da je u dopisu Ambasade izražena “podrška za očuvanje prava Jevrejske zajednice u zemlji” i da je dopis “poslan nakon lokalne inicijative za promjenu izbornog zakona i straha da bi implikacije rasprave oko ove promjene mogle naštetiti tim pravima.”

Ministarstvo je odbilo komentarisati Fincijeve navode ili mail koji je navodno napisao izraelski ambasador, a koji je u srijedu objavljen u bh. medijima. U pismu, ambasador Noah Gal Gendler tvrdi da se “prava Jevrejske zajednice u zemlji zloupotrebljavaju za blokiranje suštinskih unutrašnjih procesa u Bosni i Hercegovini”.

– Znamo i veoma cijenimo Fincija i njegov rad za jevrejsku zajednicu i nemamo interesa da odgovorimo na njegove riječi – rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Haaretz-u.

Bosanska ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, bošnjačka političarka jevrejskog porijekla, izjavila je u utorak za Haaretz da je iznenađena izraelskim dopisom.

– Teško je shvatiti kako bi zvanična politika države Izrael mogla biti da pozdravi diskriminaciju Jevreja zbog nemogućnosti obnašanja dužnosti u Bosni i Hercegovini – rekla je ona.

– Potreban je iskren pristup i istinska podrška vlade Izraela kako bi se zaštitila prava jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ne da se hvale onima koji održavaju nejednakost uskraćujući ljudima drugog porijekla, kao što su Jevreji, njihova prava, u Bosni.

Ministrica vanjskih poslova BiH je također ponovila ove stavove u pismu izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova u kojem je tražila pojašnjenje i ustvrdila da je većina bosanskih stranaka protiv predložene reforme.

Činilo se da je ministricina osuda izazvala bijes među bosanskim Hrvatima, a zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić je dezavuirao njene komentare na društvenim mrežama.

– Danas, tokom mog telefonskog razgovora sa izraelskim ambasadorom H. E. gospodinom Noahom Gal Gendlerom, prenio sam da demarš upućen Izraelskoj ambasadi u Albaniji da to nije službeni stav države Bosne i Hercegovine, već poseban stav jedne političke stranke – napisao je Brkić na Twitteru.