Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Kritike na račun Saudijske Arabije: ‘Četvoro mrtvih leže na ulici, a hodočasnici sjede pored njih, jedu i piju’

Published

on

Saudijske vlasti su prvobitno pokušale da naglase da veliki broj žrtava nije neobičan tokom hodočašća. Uostalom, mnogi vjernici su već stari i bolesni kada krenu na hodočašće

Stotine hodočasnika je umrlo tokom ovogodišnjeg hadža – najvjerovatnije zbog ekstremne vrućine. Kritike na račun Saudijske Arabije su sve glasnije.

Hodočasnici posljednji put kruže oko Kabe u velikoj džamiji u Meki. Hadž, tradicionalno hodočašće povodom Kurban-bajrama u Saudijskoj Arabiji, bliži se kraju, piše Deutsche Welle.

„Hvala Bogu, bilo je to divno duhovno iskustvo“, oduševljen je hodočasnik Muhamed iz Pakistana. „Bilo je nevjerovatno vruće, ali na sreću za mene je sve dobro prošlo”, dodaje on.

Muhamed je imao sreće i preživio je vrućinu – stotine drugih hodočasnika nisu. Zbog temperatura koje su dostigle oko 50 stepeni Celzijusa, navodno su umrle stotine hodočasnika, od kojih većina od toplotnog udara, potvrdio je agenciji AFP jedan saudijski diplomata.

AFP: Umrlo preko 900 ljudi

Mnogi rođaci su očajnički tražili po bolnicama nestale hodočasnike i plašili se najgoreg. „Sve (novopotvrđene) smrti takođe su posljedica vrućine“, rekao je arapski diplomata. To znači da ima najmanje 600 smrtnih slučajeva iz Egipta. Takođe je nestalo 800 drugih hodočasnika iz Egipta, piše AFP.

Jordan, Iran, Irak, Tunis, Indonezija i Senegal takođe su prijavili smrtne slučajeve tokom hadža posljednjih dana. Jedan azijski diplomata je takođe govorio o „oko 68“ indijskih hodočasnika koji su umrli. Kako je AFP izračunao na osnovu informacija iz različitih zemalja, tokom hadža ove godine su već umrle 922 osobe. Prošle godine je prijavljeno više od 200 smrtnih slučajeva tokom hodočašća, većina njih iz Indonezije.

Saudijske vlasti su prvobitno pokušale da naglase da veliki broj žrtava nije neobičan tokom hodočašća. Uostalom, mnogi vjernici su već stari i bolesni kada krenu na hodočašće.

Ogromne kritike neadekvatnih bezbjednosnih mjera

„Većina rituala na hadžu se odvija napolju. A od jednog do drugog svetog mjesta morate da pređete prilično velike udaljenosti“, kaže Bara Anver iz novinske agencije AP. Da bi hodočasnici preživjeli ekstremne vrućine, Saudijci su preduzeli razne mjere predostrožnosti: mjesta za rashlađivanje, šatore za medicinsku pomoć, stanice za piće. Hodočasnici su pozivani da potraže hladovinu i da uzimaju dovoljno tečnosti.

Ali da li je sve zaista bilo tako savršeno organizovano kao što saudijske vlasti prikazuju? Video snimci na društvenim mrežama pokazuju suprotno: desetine ljudi leže na zemlji na ulici u Meki, nekoliko izgleda mrtvo ili su u fazi umiranja. Sa njima sjede rođaci a kola hitne pomoći nema na vidiku.

Snimak egipatskog hodočasnika, koji se ne može provjeriti, opisuje situaciju: „Veoma je vruće. Mnogo mrtvih leži na ulici. Nema spasilaca. Ovdje je mrtav čovjek, pored njega je mrtva žena. Još četvoro mrtvih leže na ulici, a hodočasnici sjede pored njih, jedu i piju.”

Prema njegovoj izjavi, spasioci su govorili o još do 900 hitnih slučajeva, a policija je istakla da oni nisu odgovorni. “Situacija je neshvatljiva. Ne mogu da je razumijem”, nastavlja hodočasnik na video snimku.

Oštre kritike saudijskih vlasti. Prema zvaničnim informacijama, do sada je izbrojano najmanje 90 smrtnih slučajeva. Ali broj bi mogao da bude veći.

Broj žrtava tokom hadža je nekoliko puta bio visok

Muslimansko hodočašće, hadž, jedan je od pet stubova islama i svaki zdrav musliman koji može sebi to da priušti treba da ga obavi barem jednom u životu. Period hodočašća je određen islamskim kalendarom i više puta je padao tokom perioda velikih vrućina posljednjih godina. Prema zvaničnim podacima, ove godine je učestvovalo 1,8 miliona vjernika, uključujući 1,6 miliona hodočasnika iz inostranstva.

U proteklih nekoliko decenija stotine smrtnih slučajeva su se desile nekoliko puta, uglavnom zbog velikih gužvi u Meki i Medini.

Prema studiji Saudijske Arabije objavljenoj u maju, vremenski uslovi tokom hadža postaju sve teži kako globalno zagrijavanje raste: prosječna temperatura tokom hodočašća raste za 0,4 stepena svake decenije. Tako će se hodočasnici izlagati „ekstremnoj opasnosti“ tokom hodočašća i narednih godina u ionako vreloj Saudijskoj Arabiji.

Svijet / Zanimljivosti

Trumpov prvi govor nakon atentata: Biden će izazvati treći svjetski rat, samo ja mogu spasiti naciju

Published

on

By

Donald Trump prihvatio je u četvrtak republikansku predsjedničku nominaciju pred oduševljenom publikom na Nacionalnoj konvenciji Republikanaca u Milwaukeeju svom prvom govoru nakon pokušaja atentata.

“Kandidiram se da budem predsjednik cijele Amerike, a ne polovice Amerike, jer nema pobjede u pobjedi za polovicu Amerike”, rekao je, u izrazitoj promjeni tona za tipično ratobornog bivšeg predsjednika.

Trump je opisao i kako je za dlaku preživio pokušaj njegovog ubistva, rekavši oduševljenoj publici da je bio tamo samo “milošću Svemogućeg Boga”.

“Čuo sam glasno zviždanje i osjetio da me nešto jako, jako jako udarilo u desno uho”, rekao je dok mu je uho još uvijek bio prekriven debelim zavojem. “Rekao sam sebi: ‘Opa, što je to bilo? Može biti samo metak.”

Kada je rekao okupljenima da “ne bi trebao biti ovdje”, publika mu je uzvratila: “Da, jesi!” S fotografijama krvavog Trumpa koje se prikazuju na ekranima iza njega, Trump je pohvalio agente Tajne službe koji su požurili uz njega i odali počast poginulom vatrogascu dobrovoljcu, Coreyu Comperatoreu, ljubeći njegovu vatrogasnu kacigu.

Bivši predsjednik imao je neuobičajeno pomirljiv ton u uvodnim trenucima govora, kada je formalno prihvatio predsjedničku nominaciju stranke.

Ali brzo se okrenuo prema uhodanim napadima na Bidenovu administraciju za koju je rekao da “uništava” zemlju. Tvrdio je bez dokaza da su njegove kaznene optužnice dio demokratske zavjere, upozorio da će Biden pokrenuti “Treći svjetski rat” i opisao “invaziju” migranata preko južne granice.

Kao što je činio tijekom cijele svoje političke karijere, Trump je tvrdio da samo on može spasiti sve manju naciju od sigurne propasti.

HINA

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vozač kamiona iz BiH učestvovao u stravičnoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

Published

on

By

Vozač iz Bosne i Hercegovine učestvovao je danas u teškoj nesreći do koje je došlo jučer oko podne na austrijskom putu A2, a u kojoj jedna osoba izgubila život.

Kako prenose austrijski mediji, sve se desilo nedaleko od Griffena, kada je vozaču iz BiH, koji je vozio kamion slovenačkih tablica, eksplodirala lijeva prednja guma. Usljed toga, vozač je izgubio kontrolu nad kamionom, prešao u drugu traku i sudario se sa automobilom koji ga je u tom momentu obilazio.

Automobil je završio između kamiona i betonske zaštitne ograde. Usljed udara i trenja, i prikolica kamiona i automobil su se zapalili. Vozač automobila (65) i njegova supruga (60) su uspjeli da se izvuku iz automobila, ali nije bilo spasa za 90-godišnju punicu vozača, koja je sjedila na zadnjem sjedištu. Ona je na licu mjesta ostala mrtva.

Vozač iz BiH je prošao sa lakšim povredama, a vozač automobila i njegova supruga su hitno helikopterom prebači u bolnice u Gracu i Klagenfurtu.

Inače, o tome kakva je bila vatrena stihija najbolje govori podatak da je poćar gasilo 50 vatrogasaca iz tri vatrogasna društva. Javni tužilac iz Klagenfurta je dao nalog vještaku da započne sa vještačenjem kamiona i automobila kako bi se došlo do uzroka ove teške nesreće, prenose Nezavisne novine.

Ova dionica puta bila je zatvorena sve do sinoć, kada je ponovo puštena u saobraćaj.

Nastavi čitati

Covid-19

Joe Biden pozitivan na koronu u ključnom trenutku kampanje za reizbor

Published

on

By

Predsjednik Joe Biden pozitivan je na Covid-19, remeteći ključni događaj u kampanji koji je trebao osigurati podršku latino glasača u kritičnom trenutku izbora.

Američki predsjednik Joe Biden (81) ima blage simptome Covida-19 i primio je prvu dozu antivirusnog lijeka Paxlovid, prema riječima njegovog doktora.

„Osjećam se dobro“, rekao je Biden, koji je u potpunosti vakcinisan. To je rekao novinarima u srijedu u Las Vegas prije nego se ukrcao u Air Force. On se uputio u svoju rezidenciju u Delaveru. Predsjednik će se tamo samoizolirati u skladu sa smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Biden i njegovi saradnici su u više navrata navodili da je fizički spreman u predizbornoj kampanji kao demonstraciju snage demokratskog kandidata, pokušavajući da uguše rastuću zabrinutost unutar stranke, ali i cijele američke javnosti.

Nejasno je gdje i kada je Biden dobio Covid-19. Ali iznenadna dijagnoza će ga staviti iza zatvorenih vrata u vrijeme kada su demokratski poslanici tražili da ga vide na bini. Biden ima “simptome gornjih disajnih puteva, uključujući rinoreju (curenje iz nosa) i neproduktivan kašalj, uz opću slabost”, navodi se u bilješci njegovog doktora koju je dostavila sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

CDC preporučuje boravak kod kuće sve dok zaražena osoba ne bude bez temperature – bez lijekova za snižavanje temperature – najmanje 24 sata, a simptomi se popravljaju 24 sata kasnije. Zatim preporučuje nošenje maske pet dana nakon toga, piše N1.

Bidenova sposobnost

Što se tiče Bidenovog rasporeda u narednim danima i njegove sposobnosti da ostane angažiran, zvaničnik Bijele kuće rekao je za CNN da je predsjednik ranije imao Covid-19 i da je prošao kroz te zaraženost obavljajući posao preko video linka. Nešto slično treba očekivati ​​u narednim danima, rekao je zvaničnik. Izvor kampanje odvojeno je rekao za CNN da će se Bidenova kampanja prilagoditi i učiniti što je više moguće na daljinu.

Biden je prošlog vikenda bio i u svojoj rezidenciji Rehoboth Beach u Delawareu, pozivajući ključne grupe zakonodavaca, od kojih neki i dalje gaje duboku zabrinutost u vezi njegove održivosti kao kandidata. Atentat na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, čini se, stavio je na pauzu javne pozive Bidenu da se povuče kao pretpostavljeni kandidat stranke. Ali vratili su se kada je Biden ove sedmice ponovo krenuo u kampanju.

Samo nekoliko sati prije nego što je Bijela kuća objavila Bidenovu dijagnozu Covid-19, predstavnik Kalifornije Adam Schiff, kandidat za Senat i bivši predsjedavajući obavještajne službe Predstavničkog doma, postao je najistaknutiji izabrani demokrata koji je javno pozvao predsjednika da odustane od utrke.

Stranka ostaje u fluktuaciji oko puta naprijed usred strahova da, u svjetlu njegovog katastrofalnog učinka u debati prošlog mjeseca, Biden ne može pobijediti Trumpa i rizikuje da sruši demokrate u novembru.

Trump će formalno prihvatiti nominaciju GOP-a za predsjednika na ovosedmičnom Republičkom saboru u Milwaukeeju.

Nastavi čitati

Najčitanije