Connect with us

Sukob u Ukrajini

Kruže glasine da je Ramzan Kadirov mrtav, evo šta kažu iz Kremlja

Iz Kremlja su izvijestili da nemaju informacija o trenutačnom stanju čečenskog lidera Ramzana Kadirova nakon što su se pojavile glasine o njegovoj bolesti na društvenim mrežama. Neki su čak objavili nepotvrđene glasine da je Kadirov navodno preminuo.

Na pitanja novinara i telefonske upite o stanju Ramzana Kadirova, njegovi predstavnici nisu pružili informacije. Prema neslužbenim izvorima, Kadirov se nalazi u moskovskoj bolnici nakon neuspješne transplantacije bubrega.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je: “Nemamo informacija o tome. U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može izdati zdravstvene potvrde pa vam nemamo što reći o tome.”

Prošle sedmice, predstavnik ukrajinske tajne službe iznio je tvrdnje da je zdravstveno stanje Ramzana Kadirova “pogoršalo” i da je “ozbiljno”.

Međutim, u nedjelju je sam Kadirov objavio video na svom Telegram kanalu u kojem se smješka i obraća kameri kako bi opovrgnuo širenje glasina o svom zdravstvenom stanju.

Sukob u Ukrajini

Ruski general: Ukrajina je tek početak našeg puta ka apsorbiranju istočne Evrope

U intervjuu s vodećim propagandistom Kremlja Vladimirom Solovjovom, ruski general-pukovnik Andrej Mordvičev indirektno je izjavio da je Ukrajina samo međufaza u pokušaju Rusije da apsorbira Istočnu Europu.

Osim toga, prema njegovim riječima, rat će trajati još dugo, tako da nije potrebno ni na koji način određivati ​​kada će se dogoditi napad na ostale zemlje istočne Evrope.

Mordvičev je to rekao odgovarajući na pitanje Solovjova je li Ukrajina samo posredna karika na putu osvajanja istočne Evrope.

“Naravno, najvjerojatnije”, odgovorio je ruski general u intervjuu koji je prenijela ruska državna televizija Rossiya-1.

“Mislim da ćemo morati potrošiti dosta vremena na to”, rekao je Mordvičev, dodajući da nema smisla postavljati bilo kakav vremenski okvir za potez Rusije.

“Ako govorimo o istočnoj Europi, koju ćemo morati…”, nastavio je ruski general, iako nije dovršio misao, bilo je jasno na šta misli. “Očito će trajati dulje”, dodao je.Nedavno je unaprijeđen

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je u srijedu trojicu ruskih generala, uključujući i komandanta Središnjeg vojnog okruga, general-pukovnika Andreja Mordvičeva.

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) rekli su da se čini da je Putin to učinio kao nagradu za njihovu lojalnost i poslušnost ruskoj komandi, a ne kao nagradu za rezultate na bojnom polju.

Putin je unaprijedio i načelnika Glavne uprave oklopnih postrojbi ruskog ministarstva odbrane Aleksandra Šestakova i komandanta 8. kombinirane armije Južnog vojnog okruga Genadija Alaškina.General pukovnik je opći vojni čin koji se koristi u nekim vojskama kao ekvivalent činu generala u drugim državama. Osim Rusije, ovaj rang koristi i npr. Sjeverna Koreja.

klix

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Pogledajte kako Rusi jure ukrajinski dron: ‘Kakva hrpa nespretnih gubitnika’ (VIDEO)

Odbrambena obavještajna služba Ukrajine (DIU) objavila je video na kojem se vidi kako dva ruska helikoptera i ratni avion jure za ukrajinskim dronom na okupiranom poluotoku Krimu.

DIU navodi da video prikazuje ukrajinsku bespilotnu letjelicu na području iznad rta Tarhankut, a progone je dva borbena helikoptera i avion.

 

 

 

“Naš dron napustio je bojno polje netaknut i sigurno se vratio u bazu uprkos neprekidnoj vatri”, pohvalili su se Ukrajinci.

 

Oni tvrde da njihove bespilotne letjelice sve više prolaze neokrznute ne samo nakon što su se suočile s ruskom protuzračnom odbranom, već i u direktnim sukobima s neprijateljskim avionima, piše Tportal.hr.

DIU navodi da je operater UAV-a komentirao situaciju na sljedeći način: “Kakva hrpa nespretnih gubitnika“.

Nastavi čitati

BiH

Košarac o Komšićevoj i Bećirovićovoj posjeti Ukrajini: “Potvrđuju svoju zadojenost Islamskom deklaracijom”

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac izjavio je da se “privatni pohod Denisa Bećirovića i Željka Komšića u Kijev svodi isključivo na politikanstvo i samopromociju dvojice populista, koji su u vječnoj potrebi da se pokažu kao falsifikatori činjeničnog stanja u BiH”.

– Posebno je gadljivo njihovo pojavljivanje sa obilježjima tzv. Armije RBiH. No, mi smo razumjeli poruku. Želim da vjerujem da će i “dušebrižnici” za BiH razumjeti poruku da u političkom životu i sistemu u BiH i dalje postoje oni koji imaju militantne namjere i stavove. Takve namjere uvijek dolaze iz FBiH – napisao je Košarac na Instagramu.

Komšića i Bećirovića nazvao je “militantnim glavama i falsifikatorima” koji, kako je naveo, “žele da okarakterišu Srpsku kao destabilizirajući faktor i lažno je optužuju za disoluciju”.

– Upravo oni ne odustaju od militantnih i provokativnih ideja, potvrđujući svoju zadojenost Islamskom deklaracijom. Postavlja se pitanje koga Bećirović i Komšić predstavljaju u Ukrajini? Čije interese zastupaju u Kijevu? Kada bi čovjek dobro razmislio, ne bi se moglo reći čak ni da predstavljaju FBiH, a kamoli da predstavljaju BiH i da u ime BiH iznose bilo kakve stavove – objavio je Košarac na Instagramu.

Nastavi čitati

Najčitanije