Connect with us

Magazin

Loše vijesti za ljubitelje pečenja: Kilogram janjetine dostigao rekordan iznos

Published

on

Jablanica je već decenijama prava oaza za ljubitelje pečenja, ali njegova cijena je dostigla nevjerovatnu cifru te je sada za građane porcija janjetine pravi luksuz.

Jablanica je omiljena destinacija za opuštanje putnicima prema Mostaru ili Jadranskom moru kada je vrijeme godišnjih odmora.

 

Loše vijesti za sve ljubitelje mesa je da cijena janjetine nevjerovatno raste iz dana u dan te da je postala ‘pravo zlato’.

 

Za kilogram janjetine u poznatom jablaničkom restoranu “Kovačević” ćete morati izdvojiti 65 KM što pokazuje da je došlo do poskupljenja.

 

Restoran Maksumić, koji se također nalazi u Jablanici, nije podigao cijenu pečenja te ćete za kilogram morati izdvojiti, kao i ranije, 60 KM.

 

Posebno nas je iznenadila visoka cijena poznatog hercegovačkog restorana “Udovice” koji se nalazi između Mostara i Čitluka, u mjestu Sretnice.

 

U njemu kilogram janjetine košta čak 75 KM, što je jedna od najviših cijena u Bosni i Hercegovini.

Potrebno je napomenuti da čak u Hrvatskoj kilogram janjetine rijetko košta više od 35 eura (oko 70 KM).

 

Nakon Hercegovine odlučili smo provjeriti kakva je gastronomska situacija u Sarajevu.

pet najpoznatijih restorana u glavnom gradu BiH, koji su popularni po dobroj janjetini, cijena kilograma pečenja košta od 55 do 65 maraka.

Savjet za pripremanje janjetine na ražnju

Janje pečeno na ražnju je neizbježno za vjerske i međunarodne blagdane, razna veselja i proslave.

Svaki kraj ima svoje tajne oko načina pripreme, upotrebe začina, samog pečenja, ali je za sve zajedničko da se koriste mlade životinje jer je njihovo meso sočnije i mekše.

Zaklano janje, koje je obrađeno i izvađene mu iznutrice, postavlja se na ražanj. Učvrstimo ga pomoću namjenskih vilica, šipki. Na središnjem dijelu trupa se kralježnica veže za ražanj da ne pada. Uklone se donji dijelovi nogica i na njima se naprave poprečni rezovi. Iskoristit ćemo ih za zatvaranje trbušne šupljine.

Zadnje noge se žicom privežu za ražanj. Prvo se žica provuče između tetiva i obavi vezanje, a zatim se obje noge dodatno privežu žicom.

Foto:Thinkstock: Ilustracija

Količina soli ovisi o težini janjca i kreće se oko dva posto. Sol se dobro utrlja u unutrašnjost i izvana po površini. Za unutrašnjost je obično dovoljno jedna do dvije šake soli, a ostatak se utroši za utrljavanje s vanjske strane.

Ovako pripremljeno janje se ostavi preko noći na hladno mjesto i peče sljedećeg dana. Ukoliko ga spremate istog dana, trebate znati da je svježe zaklana životinja toplija i brže će se ispeći.

Obično pečenje traje oko 2 do maksimalno 4 sata, ovisno o težini janjeta, temperature pečenja i koliko smo primakli ražanj vatri i žaru. Vatru zaštite od vjetra, jer on raznosi toplinu.

Ostatak savjeta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba

Magazin

Stišavate muziku kad parkirate ili vozite nepoznatim kvartom? Znanost ima objašnjenje

Published

on

By

ČESTO stišavate glazbu dok parkirate ili vozite kroz nepoznato područje? Ako vam je ovo ponašanje poznato, niste sami, a postoji znanstveno objašnjenje za to što radimo.

Razlog zbog kojeg tražimo tišinu u situacijama koje zahtijevaju veću koncentraciju (parkiranje, pronalaženje puta, vožnja po kiši…) nalazi se u mozgu.

Mozak, kao glavni upravitelj našeg kognitivnog sustava, raspolaže ograničenim resursima za obradu osjetilnih podataka, što dovodi do toga da u situacijama koje zahtijevaju visok stupanj koncentracije preferiramo tišinu.

Razlozi za gašenje ili stišavanje radija nisu samo navika – oni imaju fiziološku osnovu. Kad vozimo kroz složene situacije, poput parkiranja ili navigacije kroz gust promet, naš mozak mora odrediti kojim će osjetilima pridavati više pažnje. Daje prioritet vidu, dok slušanju glazbe pridaje manju važnost.

Studija iz 1998.

U takvim trenucima mozak se bori kako bi optimalno raspodijelio pažnju na osjetila jer nema dovoljno kapaciteta da koristi sva osjetila u 100-postotnoj količini, pa se automatski odlučujemo za fokusiranje na ono koje je ključno u danom trenutku.

Ovaj fenomen nije nov. Već 1998. godine provedena je studija koja potvrđuje da vozači prirodno stišavaju zvukove tijekom aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju za vizualne informacije.

Kasnije studije nastavile su istraživati kako naš mozak balansira između osjetilnih podražaja u različitim situacijama i otkrile da tijekom parkiranja zvukovni podražaji predstavljaju smetnju.

U suštini, kad se suočimo sa situacijama koje traže visoku vizualnu preciznost, poput parkiranja, mozak “isključuje” sluh kako bi se bolje usmjerio na vid. Ova reakcija dio je našeg evolucijskog mehanizma koji pomaže da se učinkovitije orijentiramo u prostoru i prilagodimo zahtjevima okoline.

Nastavi čitati

Magazin

Istraživanje otkrilo dva simptoma raka koja se mogu pojaviti prije spavanja

Published

on

By

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju ljude da obrate pažnju na dva simptoma koja se javljaju noću jer bi mogli biti znakovi potencijalno smrtonosne bolesti. Ako osoba redovito ima ove neobjašnjive probleme, mogli bi upućivati na rak.

Prema istraživanju Cancer Research UK, nesanica i snažno noćno znojenje mogu biti simptomi raka. Međutim, važno je napomenuti da mnogi ljudi pate od ovih problema a da nemaju rak jer ti problemi mogu imati različite uzroke, piše Index.hr.

Ako primijetimo nešto neobično za nas, poput iznenadne nesanice ili noćnog znojenja, trebali bismo potražiti liječničku pomoć.

“Važno je biti svjestan onoga što je normalno za vas i obratiti se liječniku ako primijetite bilo kakve neobične promjene ili nešto što ne prolazi. To može pomoći u ranom otkrivanju raka, kada je liječenje vjerojatnije uspješno”, navodi organizacija, prenosi Daily Express.

Nesanica

Nesanica se odnosi na poteškoće pri spavanju i održavanju sna tijekom noći, kao i na prerano buđenje. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da će jedna od tri osobe barem jednom u životu imati problema sa spavanjem zbog različitih razloga, poput stresa, anksioznosti, bolesti ili ozljeda. Cancer Research UK također ju navodi kao mogući simptom raka.

Nesanica može biti uzrokovana drugim simptomima raka, poput boli ili mučnine, ili može biti nuspojava liječenja, tjeskobe ili depresije nakon dijagnoze.

“Ako često imate nesanicu, to može ometati svakodnevni život. Možete se osjećati vrlo umorno, imati nisku energiju, slabu koncentraciju, razdražljivost i osjećaj da ne možete nositi s obvezama”, ističe Cancer Research UK.

Snažno noćno znojenje

Nije neuobičajeno malo se znojiti tijekom noći, što može biti zbog temperature u sobi ili spavanja uz partnera.

Međutim, organizacija savjetuje da potražimo pomoć ako imamo “jako obilno noćno znojenje” ili neobjašnjivu groznicu.

Određeni oblici raka, poput limfoma, mogu sami uzrokovati znojenje, a ono može biti i nuspojava lijekova ili infekcija.

Drugi opći simptomi raka prema Cancer Research UK uključuju:

  • Umor
  • Neobjašnjivo krvarenje ili modrice
  • Neobjašnjiva bol
  • Neobjašnjiv gubitak težine
  • Neobična kvržica ili oticanje bilo gdje na tijelu.

Ako imate bilo kakve neobjašnjive simptome, trebali biste se obratiti svom liječniku.

Nastavi čitati

Magazin

FOTO Kamiondžija Ibro kupio sendvič pa se razočarao: ‘Potrošio sam 4,50 maraka, a evo šta sam dobio’

Published

on

By

“Izvadio sam sendvič, a tu je samo obična salama. Pomislio sam da je to neka šala, ali nažalost, nije bilo tako. Ja ću dvije kriške a unutra ništa”, našalio se.

“Pojedini pekari postali vise pohlepniji od pumpadžija….smijesno sramotno žalosno”, rekao je Ibro za portal Crna-Hronika koji kaže da je sendvič i komad pizze platio 4,50 KM.

 

Njegovo nezadovoljstvo nije se završilo samo na kvaliteti hrane, već se osvrnuo i na trendove u pekarskoj industriji.

 

Sendvič koji je kupio kamiondžija Ibro
Foto: crna-hronika.info: Sendvič koji je kupio kamiondžija Ibro

“Ima dana kada se pitam da li su pekari postali pohlepniji od pumpadžija. Kad sam ja bio mlađi, sendviči su imali puno više sastojaka i bili su ukusniji”, dodao je Ibro, naglašavajući kako se kvalitet hrane smanjuje dok cijene rastu.

Ova situacija otvorila je diskusiju među vozačima i lokalnim stanovništvom o kvaliteti i cijenama hrane koja se nudi na putu. Mnogi vozači se slažu s mišljenjem Ibre i pozivaju pekare da se vrate starim, provjerenim receptima.

Nastavi čitati

Najčitanije