Connect with us

BiH

Mijatović: ‘Ramiz Salkić i SDA nisu zaštitnici Bošnjaka, oni su u jakom zagrljaju sa Dodikom postali bogataši’

Published

on

Interes Bošnjaka u Republici Srpskoj nije sadržan u službenom automobilu i besplatnom iću i piću, oštro je odgovorio MIjatović na kritike

Do jučer je proglašavan jednim od najvećih Bosanaca (i Hercegovaca) u državi. Sada je Dodikov čovjek i izdajica. Riječ je o Vojinu Mijatoviću. Očigledno je da je i njemo dosadilo da sluša svakodnevna blaćenja svog imena, te je odlučio da odgovori kritičarima.

– Građansko verovanje-nacionalno delovanje

Od 2017. godine zajedno sa svojim drugovima promovišem građansku politiku u Republici Srpskoj. Pet godina radimo “sizifov posao” koji niko neće.

Za srpske političare u Banja Luci smo izdajnici, za bošnjačke političare u Sarajevu smo ubačeni element.

Niko više od nas nije ovih pet godina promovisao zastavu BiH i jedinstvo, a kao rezultat smo dobili da mene na protestima ispred OHR-a nazivaju ”četnikom”, a da nas sve preko noći nazovu izdajnicima BiH onog momenta kada ne igramo kako je SDA zamislila.

Pokret za državu je projekat SDP BiH koji su prihvatili svi pa i SDA. Kada su posle izbora prošli lošije nego što su očekivali krenulo je rušenje Pokreta i ponovo pozivanje na ugroženost Bošnjaka.

Pokret za državu ide dalje to je sigurno i moraće i Ramiz Salkić i ostali da shvate da nije interes Bošnjaka u Republici Srpskoj sadržan u službenom automobilu i besplatnom iću i piću i moraće da shvate da nisu oni nikakavi zaštitnici bošnjaka već 27 godina budžetski korisnici koji su u jakom zagrljaju sa tim istim Dodikom postali bogataši na uštrb poreskih obveznika.

Koliko je jaka ta nametnuta matrica tumačenja građanskog po aršinima nacionalnih politika pokazuje činjenica da iako danas u Pokretu za državu imamo poslanike i Bošnjake i Srbe i Hrvate priča se samo o ugroženosti Bošnjaka jer to je matrica koja je do sada donosila sigurnost budžetskog života.

Pokret za državu je bosanskohercegovačka reprezentacija i tako će ostati, kome to smeta žao mi je i sretan mu put, SDP BiH će na svim nivoima u oba entiteta i na nivou države biti vlast naredne četiri godina sa partnerima, a SDA se treba pomiriti sa činjenicom da opozicija nije kraj života.

I nemojte nam držati predavanja o patriotizmu i smešno vam je ovo spinovanje oko izdaje države, nismo vam mi uzeli vaše decenijske partnere SNSD I HDZ, ljudi su vas otkantali jer ste lagali.

Mi ćemo putem razgovora i dogovora, izdati interese BiH nećemo nikada, ova država se mora praviti sa svima pa i sa onima koji imaju politike sa kojima se ne slažemo, ali jedno je sigurno nećemo se lagati za radi ostanka na vlasti kao što ste vi radili 27 godina.

Za sada ovako lagano, nemojte ni moju ni našu za sada korektnost smatrati manom, odmah nakon formiranja vlast na svim nivoima sledi nikad veća revizija rada vaših “patriotskih” ministra i direktora, ja bi se na vašem mestu skoncentrisao na tu činjenicu, jer svetlost dana će ugledati sav vaš “patriotizam”, poručio je Mijatović.

oslobodjenje

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije