Connect with us

USK

Na području USK-a niču nove solarne elektrane: Bosanski Petrovac će biti gigant proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

VJETROPARK

Ružnić je istakao da će projekt, prema procjenama, biti vrijedan oko 120 miliona KM. Razgovori Vlade USK-a sa njemačkim investitorom Bertholdom Brentrupom, koji je izrazio spremnost da firma Promondis investira u solarni park ukupne snage 88,5 MW na području USK-a, započeli su prije dvije godine, s planom završetka projekta tokom 2024.

– Krajina ima izvanredne potencijale energije vjetra i sunca, ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ o višemilionskim ulaganjima, istakao je Ružnić.

Trenutna energetska kriza je dodatno ukazala na važnost ulaganja u obnovljive izvore energije, kazao je Ružnić

Prva velika investicija u USK-u za iskorištavanje energije vjetra biće vjetropark na području grada Bihaća, s ulaganjem procijenjenim na 120 miliona KM. Početak rada na ovom projektu ozvaničen je prije četiri godine, potpisivanjem ugovora između Vlade Unsko-sanskog kantona i Ivicom Consultinga d. o. o. Zagreb za dodjelu koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana instalirane pojedinačne snage do 5 MW na području Bihaća. Investitor je trenutno u fazi pripreme dokumenata za ishođenje urbanističke saglasnosti.

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Vlade USK-a započelo je i rad po zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole za ASA grupaciju, koja kroz firmu ASA energija također ulaže u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na području ovog kantona. ASA grupacija predala je zahtjev za odobrenje za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2, obje instalisane nazivne snage 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW, na području općine Bosanski Petrovac.

SUNČANI DANI

– Bosanski Petrovac je područje s najvećim brojem sunčanih dana i oko 1.800 sunčanih sati godišnje. Taj potencijal će ovaj mali bosanskohercegovački grad izgraditi u giganta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kazao je premijer USK-a, piše Oslobodjenje.

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline u Vladi USK-a, istakao je da i firma S Elektro iz Bosanskog Petrovca, koja je već stavila u pogon prvu fotonaponsku elektranu za godišnju proizvodnju 219 megavatsati struje, planira izgradnju nove elektrane na lokaciji Medeno Polje u Bosanskom Petrovcu.

 

USK

Hadžifejzović iz Bihaća: “Jeste li se borili za ovo?” Krajiški komandanti: “Loše je! Ne smiju krasti i lagati!”

Hadžifejzović: “Ima li neki moment koji je bio presudan za budućnost?” Selimović: “Tigar, ‘Sloboda’ ’94.! Tada je počeo početak kraja prve autonomije! Poslije završetka te akcije, stvari su se promijenile nabolje! To je jedna briljantno izvedena akcija koja je ostavila traga u našoj borbi!”

Hadžifejzović: „Dobra večer, komandanti! Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba V korpusa ARBiH, Mehura Selimović, obavještajac, i Hamdija Abdić Tigar. Kako vidite budućnost ove zemlje?“

Selmanović: “Žao mi je što pojedinci ne znaju razlikovati Dan nezavisnosti i Dan državnosti! Normalno je da se pet godina poslije rata završi sve i ide se u izgradnju! Sada, ovoliko godina poslije rata, štrajkuju demobilisani borci! Eto, uredu je… nije uredu! Odgovornost za to stanje nije uredu!”

Hadžifejzović: “Ko je odgovoran?”

– OGLAS –

Selmanović: “Evo ja – prihvatam sve na sebe! Taj ko hoće da bude vlast mora da prihvata i odgovara za svoje postupke!”

Hadžifejzović: “Ne slušaš komande. Je li to krajiški karakter?”

Tigar: “Kad procijenim da je nešto dobro za Krajinu, postupim tako! Ušao sam u politiku! Dužan sam da predstavljam narod koji ovdje živi i da zastupam interes ovog naroda!”

Selimović: “Borili smo se za biološki opstanak bošnjačkog naroda i izborili! Jesmo li zadovoljni danas i je li bolje – o tome se može pričati nekom drugom prilikom!”

Hadžifejzović: “Ima li neki moment koji je bio presudan za budućnost?”

Selimović: “Tigar, ‘Sloboda’ ’94.! Tada je počeo početak kraja prve autonomije! Poslije završetka te akcije, stvari su se promijenile nabolje! To je jedna briljantno izvedena akcija koja je ostavila traga u našoj borbi!”

Hadžifejzović: “Kada bi politika slušala one koji su oslobađali i ginuli, koju bi im komandu, komandante, izdao?”

Selmanović: “Ne kradi! Ne laži! Dovoljno! Kako ćemo biti jedinstveni?! Jedan hoće da krade, jedan neće, ovaj traži sebi nekoga ko će ići u krađu, ovaj nekoga koga neće… Odmah nismo jedinstveni!”

Tigar: “Ista komanda! Ne kradi, ne laži! Ujedinimo se kao što smo i 1992. godine!”

Face.ba

Nastavi čitati

Magazin

Armin Bašić iz Velike Kladuše novi pjevač grupe Lapsus band

Proteklih dana javnost je saznala da je došlo do promjena u Bosanskohercegovačkom bendu ”Lapsus band” čiji je osnivač Mahir Osmanović.

Nakon 11 godina djelovanja u istom sastavu došlo je vrijeme za promjene, zbog nemogućnosti pronalažena ” istog jezika” sa tadašnjim vokalnim solistom Emirom .

Osnivač i gistarista benda Mahir odlučio se za Armina Bašića, mladog momka iz Velike Kladuše .

 

Do sada javnost je mogla čuti po neki cover snimak napravlje za Tik Tok , ovaj mladi momak tek sada kreće u profesionalno bavljenje muzikom.

Ubrzo javnosti će biti i predstavljeno nekoliko covera u punom sastavu Lapsus benda, čisto da se javnost malo upozna a vrlo brzo slijede i prve pjesme iz studija na kojima rade samo zvučna imena sa estrade iz cijelog regiona.

dijasporainfo.net

Nastavi čitati

USK

Pogledajte defile vozila u Bihaću povodom Dana nezavisnosti BiH (VIDEO)

Nepregledna kolona vozila danas je prodefilovala ulicama Bihaća povodom povodom Dana nezavisnosti BiH.

Vozači su vozila ukrasili zastavama BiH, te trubili kako bi napravili dodatni štimung.

Podsjetimo, građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan nezavisnosti.

Na današnji dan 1992. godine na referendumu je izglasana nezavisnost naše domovine.

Više pogledajte u videu:

Nastavi čitati

Najčitanije