Connect with us

BiH

Nikšićeva kći o plakatima: “Pitala sam se zašto ti to treba, ali nakon ovog želim ti snagu da istraješ na putu za bolju BiH”

Published

on

Glavni grad je danas oblijepljen plakatima u kojem autor istih poredi Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića i Edina Fortu sa najvećom izdajicom Bošnjaka i ratnim zločincem Fikretom Abdićem Babom.
Natpis na plakatu glasi: “Na koga djeca liče? Na babu!”. “Babo” u ovom slučaju predstavlja Fikreta Abdića, kojeg su tako zvali unutar tzv. “Autonomne pokrajine Zapadne Bosne”.

Danas se na Facebooku oglasila i Nejra Spahić, kćerka Nermina Nikšića. Ona je u statusu ispričala priču o poštenju njenog oca, o svemu onome što donosi njegova pozicija i funkcija, ali i da je danas, nakon ovog čina, još više uvjerena da će njen otac donijeti bolju budućnost BiH.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti.

“Kada je otac 2011. godine prihvatao poziciju premijera Federacije obavio je razgovor sa nama. Rekao je: ‘O meni će pisati, govoriti svašta, ali ja ću izgubiti samo ako vi (moja porodica) povjerujete u laži koje će o meni neminovno biti servirane.’ U ovih skoro 12 godina načitala sam se o Tebi, tata, svega. Nikada, ali nikada ni u jednu laž nisam povjerovala.

Imala sam 16-17 godina kada su pokupljeni kišobrani (od mojih drugarica i moj) ispred kafića u kom smo bile.

Kiša je lila, pa smo i mi pokupile ‘prvi’ kišobran koji nam je došao pod ruku. Do današnjeg dana pamtim taj Tvoj pogled pun razočarenja i riječi koje si mi tada uputio. Spremio si se u roku od sekunde i otišao sa mnom da vratimo kišobran. Bila je to važna i dobro naučena lekcija u mom životu. Upravo zahvaljujući njoj i sličnim lekcijama nikada nije bilo mjesta da posumnjam u tebe.

Otkako je krenula priča oko Osmorke, nazivaju vas izdajnicima. Jasno je meni da je ogroman ulog u pitanju. Jasno je, i da, nažalost, u društvu u kom živimo sve se vrti oko novca. Novinarstvo, slobodno i objektivno gotovo da i ne postoji. Do ovog danas, sve je nekako bilo pa i podnošljivo. Svodilo se na jedno: borba za vlast, a kako kažu u ljubavi i ratu sve je dopušteno. Istina, često sam se pitala zašto ti ovo sve treba.

Svaki put, svakim razgovorom bi me uspio fascinirati svojom ljubavi i željom za boljom Bosnom i Hercegovinom, Tvojom vjerom da u moru laži, prevara, zavisti, nacionalizma, u društvu u kom za komad vlasti, moći dva brata zarate, podapinju jedan drugom, ipak prevladavaju dobri ljudi. Tvojom vjerom da je moguće pokrenuti ovu prelijepu državu s mrtve tačke, zakopati ratne sjekire i povesti je naprijed.

Do ovog danas, pitala sam te što ti to treba. Što ti treba da te neko nazove izdajnikom, tebe kome je Bosna i Hercegovina svetinja?! Nakon ovog besramnog čina (ne želim insinuirati ko stoji iza ovoga) želim ti, tata, snagu da istraješ na svom putu za bolju Bosnu i Hercegovinu, napisala je Nikšićeva kćerka Nejra.

BiH

Drama u RS: Gase se računi kompanija s “crne liste”, banke odbijaju kredite

Published

on

By

Samo 24 sata nakon što je više kompanija koje se dovode u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske, Igorom Dodikom, stavljeno na OFAC-ovu “crnu listu”, IT firmi “Sirius 2010” ugašeni su računi u Procredit banci.

Prema izvještaju LRC-a, sankcionirani “Sirius 2010” je ekspresno ostao bez tri računa u ovoj banci, što će se najvjerovatnije dogoditi i sa preostalih deset otvorenih u drugim bankama.

Inače, “Sirius 2010” nosilac je projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM, zbog čega je ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto od njih odmah tražio da se izjasne jesu li u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Ova kompanija zadužena je i za buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema, što u trenutnoj situaciji dolazi pod znak pitanja.

Uz “Sirius 2010”, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD pod sankcije je stavila i “Prointer ITSS”, medijsku kuću “Una World”, “Infinity International Gruop” i “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”, koja je u većinskom vlasništvu “Prointera”.

Kako je potvrđeno za Ljudski.ba od strane jednog političara iz RS-a, banke u tom dijelu BiH sve češće uskraćuju mogućnost davanja kredita osobama koje obnašaju funcije u izvršnoj vlasti tog bh. entiteta.

Nastavi čitati

BiH

Mustafa prije svoje smrti oporukom ostavio više od pola miliona maraka MC Srebrenica

Published

on

By

Memorijalni centar Srebrenica zauvijek će pamtiti rahmetli Mustafu Habula, koji je svojom velikodušnošću urezao svoje ime u temelje ove institucije. Mustafa Habul, rođen u Trebinju, bio je arhitekta koji je šezdesetih godina prošlog vijeka odselio u daleku Australiju. Tamo je, trudom i znanjem, stekao veliki ugled. Pred kraj svog života, odlučio je pokloniti Memorijalnom centru Srebrenica značajan iznos novca.

Osmog maja ove godine, u Memorijalnom centru smo otvorili depo u kojem će se čuvati biološki materijal i predmeti žrtava genocida u Srebrenici. Objekat, čija je izgradnja koštala više od milion maraka, završen je zahvaljujući zajedničkoj saradnji USAID-a i Memorijalnog centra, u kojoj je donacija Mustafe Habula od preko pola miliona maraka igrala ključnu ulogu.

Danas je Memorijalni centar posjetio Reno Habul, sin rahmetli Mustafe Habula, koji je ispunio očevu želju da donira sredstva ovoj instituciji nakon njegove smrti. Tokom svoje prve posjete, Habul je razgovarao s direktorom i zaposlenicima Centra te obišao stalne postavke, kao i depo izgrađen zahvaljujući donaciji njegovog oca.

“Teško mi je opisati emocije”

“Danas sam prvi put ovdje i teško mi je opisati emocije. Ovdje sam zbog svog oca, koji je želio učiniti nešto za ovo mjesto i drago mi je što je to učinio. Čast mi je što sam danas vidio gdje je utrošen novac koji je on poklonio. Iako nisam povezan s ovim mjestom rodbinskim vezama, niti potičem odavdje, niti sam doživio ono što su ovi ljudi ovdje doživjeli, osjetio sam mnogo emocija danas – u razgovoru s majkama, zaposlenicima Centra, obilaskom cijelog kompleksa i mezarja.

Mnogo se može pričati o tome, a opet ne bi sve bilo rečeno. Ovo mjesto treba konkretnu podršku zbog generacija koje će doći nakon nas. Treba opstati na ovom mjestu, i zato sam svjestan koliko sredstva koja pojedinci, poput mog oca, doniraju mogu doprinijeti tome da ova institucija raste i ostane za budućnost. Svaka podrška je značajna. Ovo mi je prvi dolazak, ali sigurno neće biti posljednji”, rekao je Reno Habul tokom svoje posjete.

Velikodušnost i dobrota pojedinaca poput Mustafe Habula od neprocjenjive su važnosti u očuvanju kulture pamćenja. Njihova nesebična djela ne samo da pomažu u održavanju i unaprjeđenju Memorijalnog centra, već i osiguravaju da se zločini nikada ne zaborave.

Ovakve donacije omogućavaju budućim generacijama da uče o historiji, razumiju značaj sjećanja i nastave graditi društvo zasnovano na pravdi i suosjećanju. Habulova velikodušnost ostaje trajni simbol inspiracije i nade za sve nas da iskrenim djelima možemo učiniti mnogo za našu bolju budućnost, stoji u saopćenju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Nastavi čitati

BiH

Dodik: U Daytonu nema zabrane za odcjepljenje RS, samo nas žele zaplašiti

Published

on

By

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je prkositi Zapadu tvrdeći da entiteti imaju pravo na odcjepljenje od države nasuprot tvrdnjama visokog predstavnika i Vijeća za provedbu mira koje je danas zasjedalo u Sarajevu.

Vijeće za provedbu mira (PIC), tijelo koje daje smjernice rada visokom međunarodnom predstavniku Christianu Schmidtu, a koje čine predstavnici vodećih zapadnih zemalja i Turske koja tamo predstavlja Organizaciju za islamsku suradnju (OIC), jučer je najavilo kako neće tolerirati eventualne poteze koji bi vodili odcjepljenju Republike Srpske od BiH.

Schmidt je to izrijekom rekao na konferenciji za novinare nakon zasjedanja potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo i za smjene dužnosnika BiH. Dodik tvrdi drukčije.

“Samo nas žele zaplašiti”

“To je samo njihov neobavezujući stav, s ciljem da nas se zaplaši. Naravno, entiteti se mogu razdvojiti i nastaviti posebno živjeti kao države”, izjavio je Dodik za medije u Banjoj Luci. Dodao je kako ne priznaje Vijeće za provedbu mira jer to tijelo ne postoji prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

Dodik je članove PIC-a nazvao “društvancem bez smisla i osnova, s iskrivljenim ciljevima i samopogubnim djelovanjem”.

Osporio je i kredibilitet visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da on na tu poziciju nije izabran kao prethodnici u Vijeću sigurnosti UN-a.

HINA

Nastavi čitati

Najčitanije