Connect with us

BiH

Oglasila se porodica nastradale Alme Kadić zbog poništenja kazne Eldinu Hodžiću: “Je li ovo ohrabrenje?”

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je Eldin Hodžić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina, zbog ubistva supruge Alme Kadić.
Riječ je o jednoj od najvećih kazni ovog suda koja je izrečena za krivično djelo nasilja u porodici, no presuda je poništena.

Poništenje presude za svirepo ubistvo izazvalo je ogorčenje u javnosti, no najteže je palo članovima porodice.

U izjavi za “Avaz“, Almin brat, Almedin Kadić, rekao je da je najžalosnije što ubistvo njegove sestre nije bilo opomena za institucije da zaštite druge žene.

– Opet je u fokusu svega poništenje njegove presude. Omar Mjesečar da izjavu i kaže “Poništenje presude, idemo sve ispočetka”. Fokus svega je on, a nije fokus Nizama, ubistvo u Zavidovićima, nije fokus moja sestra – naveo je Kadić.

On je istakao da se već dvije i po godine bori za pravdu, za istinu, za djecu i da niko ne doživi ono što je njegova porodica doživjela.

– Borim se radi djece naše da se to nikada ne ponovi, da bude opomena. 4. jula 2021. sestra mi je nastradala, 2. septembra 2021. otac mi preselio, nakon svega što se desilo, nije mogao izdržati. I danas moja borba traje zbog njenog djeteta. Curica je sa mnom, ostala je, to dijete je krenulo u 1. razred, jutros sam je u školu ostavio i jutros treba neko da joj kaže “Babi ti poništili presudu”. Ja to ponovo ispočetka proživljavam. Žalosno, žalosno za našu državu – kazao je Kadić.

Posebno je naglasio da je žalosno što se ovo dešava u trenutku kada se sve više ukazuje na borbu protiv femicida, nakon niza brutalnih ubistava žena u BiH.

– Mi se borimo protiv femicida, a onda se njemu poništava kazna. Je li to ohrabrenje tim ljudima da nastave to činiti, da nema ruke pravde za njih – upitao je Kadić.

Eldin Hodžić je 4. jula 2021. godine u poslijepodnevnim satima hicem iz pištolja brutalno ubio suprugu Almu Kadić. Alma je ubijena ispred kuće koju su koristili njeni roditelja u Boljakovom Potoku. Nakon nasrtaja na njenu majku i prijetnji oca, Hodžić je Almi zadao nekoliko udaraca, zatim je pištoljem udarao po glavi, a potom joj je pucao u potiljak. Na tijelu nastradale pronađeno je 18 povreda od čega su dva udarca pištoljem po glavi. Tu je bilo prisutno i dijete.

Inače, Hodžić je već nakon trećeg mjeseca od vjenčanja u januaru 2017. godine počeo sa psihičkim i fizičkim zlostavljanjem supruge koja se na kraju s djetetom odvojila od njega i otišla roditeljima. U policiji i centrima za socijalni rad postoje brojne prijave koje je podnosila protiv svog supruga, zbog čega je njemu dva puta Općinski sud izricao mjere zabrane približavanja, praćenja i kontaktiranja supruge, a i novčano je kažnjen.

On se na sve to oglušio i nastavio sa uhođenjem u zlostavljanjenjem sve do 4. jula 2021., kada ju je usmrtio.

Ovakvi slučajevi trebali su biti opomena bh. društvu da se nasilje u porodici, a naročito nasilje nad ženama ni po koju cijenu ne smije tolerisati, te da se prema ovakvim osobama kaznena politika mora pooštriti da bi se spriječile tragedije poput ove.

BiH

Novalić: Spominju redukcije struje za koje nismo čuli od rata, slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da bi mogla poskupjeti struja za privredu u FBiH.

Novalić ističe da je on ‘nažalost bio u pravu’.

“Kao što sam najavio, nametnuta vlast će poskupiti struju. Oni spominju redukcije za koje nismo čuli od ratnih dana.

Posljedica novog poskupljenja bit će dodatna otpuštanja i pad zaposlenosti. O odlasku mladih koji će uslijediti nakon degradacije životnog standarda da ne govorimo – u pitanju je historijska emigracija kakvu do sad nismo mogli ni zamisliti. Kao što naš narod kaže, od nameta nema selameta”, naveo je Novalić.

Nastavi čitati

BiH

Bankarka Belma podizala novac s kartica klijenata, pribavila nezakonito skoro 48 000 KM

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Belme Kustura-Bajgorić zbog krivičnog djela – zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optužena se tereti da je od 06.03.2019. do 01.07.2021. godine, obavljajući poslove bankara za fizička lica u „SberBank“ d.d. Sarajevo“ (sadašnja „AsaBanka“ dd Sarajevo), manipulisala novcem više klijenata, na način da je sa njihovih Sberbank platnih Pika kartica, bez znanja klijenata na koje navedene kartice glase, podizala novčane iznose, te tako pribavila nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 47.720,04 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Nastavi čitati

BiH

Boris je dobrovoljac na frontu u Ukrajini: “Plaća je odlična, čast mi je što me progoni SIPA i neke institucije” (VIDEO)”

ATV-ov “Dosije”, razgovarao je sa srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije.

Jedan od njih je i Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjaluci je proveo zadnjih 25 godina.

Kako kaže, po treći put uzima oružje u ruke.

Prvi je bio odbrambeno-otadžbinski, drugi na Kosovu, a sada je u Ukrajini.

– Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Plata je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama”, navodi Boris.

Kako kaže, Ukrajinci se najviše oslanjaju na dronove kamikaze.

“Ima dosta dronova, kamikaza. To su dronovi mali, koji koštaju malo novca. Zakače projektil i idu na poziciju te ga otkače. U zadnje vrijeme ima dosta toga, opasne su to stvari”, ističe Boris.

Boris ističe da je ofanziva Ukrajine propala te da stvari nisu onakve, kakvim su predstavljene u medijima.

“Ukrajinska ofanziva je u debaklu. To što oni dobijaju medijski rat to je druga stvar. Međutim, sve ide po planu. Oni slabo imaju municije, na Soledar opale pet do šest granata dnevno”, kaže Boris.

 

 

 

Nastavi čitati

Najčitanije