Connect with us

USK

Optužnica protiv 7 pripadnika ARBiH za zločine u Bosanskoj Krupi: Objavljeni detalji

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedmorice pripadnika Armije RBiH za ratne zločine u Bosanskoj Krupi.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

1. Senad Bužimkić zvani „Grga“, 1957. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH,

2. Rizah Fajić zvani „Faja“, 1956. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH

3. Almir Sefić, rođen 1969. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH

4. Ermin Kadić, rođen 1964. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH,

5. Amir Patković zvani „Pače“, 1969. godine u Bihaću, državljanin BiH

6. Irfo Velagić zvani „Mekenzi“, rođen 1966. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH,

7. Suad Nesimović, rođen 1971. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika 511. Slavne brdske brigade ARBiH, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija, o zaštiti ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Oni se terete da su, prilikom napada Armije RBiH na položaje VRS u rejonu rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka (opština Bosanska Krupa) u periodu od druge polovine maja 1995. godine pa do polovine jula 1995. godine, nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS, od kojih su četvorica odmah ubijeni, a prestalih 21 odvedeni u zarobljeništvo i držani pod nadzorom Vojne policije 511. brigade Armije RBiH, kao ratni zarobljenici na koje se odnose odredbe Ženevskih konvencija, u više navrata, optuženi lično, sa drugim osobama, učestvovali u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima, od kojih je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja, a dio zarobljenika tučen do smrti drvenim kolčevima i drugim predmetima.

Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS.

Tijela ubijenih zarobljenika, razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine.

Optuženi se terete da su postupili protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

N1

USK

Slučaj u Krajini: Bespravno sjekao šumu pa zalutao u minsko polje

U Bosanskoj Krupi prije dva dana dogodio se incident koji je spriječio veću tragediju. Muškarac inicijala H.E. je bespravno sjekao šumu i prilikom toga zalutao u minsko polje.

Radnik Šumskog privrednog društva Unsko-sanskog kantona (ŠPD USK) obavijestio je policiju o situaciji, a nadležne vlasti poduzele su sve potrebne mjere iz njihove nadležnosti kako bi osigurali siguran izlazak iz šume.

Srećom, na kraju se sve dobro završilo, a H.E. je uspješno izvučen iz šume bez povreda. Kasnije je čuvar šume utvrdio da je u pitanju bespravno posječena šuma u količini od 3,5 kubika.

Nastavi čitati

USK

Tučnjava migranata u u Bihaću, jedan teže povrijeđen

U noći s petka na subotu, došlo je do tučnjave među migrantima u gradskom parku u Bihaću.

Skupina migranata napala je jednog migranta iz Pakistana, koji je pretrpio teže tjelesne povrede. Pretučeni migrant iz Pakistana prevezen je u Dom zdravlja Bihać radi pružanja medicinske pomoći.

Policija je poduzela mjere i lišila slobode osumnjičene migrante za koje se vjeruje da su sudjelovali u napadu na migranta iz Pakistana.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

USK

Najteža godina za pčelare u USK: ‘Kilogram meda košta od 25 i 30 KM, ne isplati se prodavati jeftinije’

“Cijena meda već sada je porasla, tako da jedan kilogram košta između 25 i 30 maraka”, kaže Lišančić

 

 

Pčelari na području Unsko-sanskog kantona sumiraju rezultate u ovoj godini, za koju kažu da je jedna od najtežih kada se radi o proizvodnji meda, pišu Nezavisne novine.

Prema riječima Asmira Lišančića, predsjednika Udruženja “Sana med” iz Sanskog Mosta, prinosi meda po jednoj košnici u prosjeku se kreću oko pet kilograma, što je daleko od optimalnog, pa se na tržištu ove godine mogu očekivati male količine.

“Cijena meda već sada je porasla, tako da jedan kilogram košta između 25 i 30 maraka. Jednostavno, cijene repromaterijala, preparata i goriva su u stalnom porastu, pa se pčelarima ne isplati prodavati med ispod ove cijene”, istakao je Lišančić.

Predsjednik Udruženja pčelara “Bihać” iz istoimenog grada Elvir Šehić ističe kako je fokus svih pčelara u proteklom periodu bio da sačuvaju pčelinja društva.

“Godina je bila takva da su u opasnost, zbog nedostatka hrane, došle pčelinje zajednice. Svi su situaciju shvatili ozbiljno, pčele su se prehranjivale i vrlo je malo pčelara koji su uspjeli izvrcati veće količine meda”, kazao je Šehić.

Loše vremenske prilike i kišovito vrijeme već na početku su ugrozili ispašu pčela kada je riječ o bagremu, jednoj od najvažnijih medonosnih biljaka.

“Maj je vrijeme kada cvjeta bagrem i kada bi pčele trebalo da imaju prvu obilnu ispašu. Međutim, zbog kiše i nižih temperatura, ugrožen je bio ovaj vegetativni proces, a pčele gotovo da nikako nisu ni napuštale košnice.

“Kasnije ispaše bile su također praćene lošim vremenskim uslovima”, kaže predsjednik Saveza pčelara USK Husein Šabić, dodajući kako bez dobre ispaše nema ni racionalnog pčelarenja.

Prema njegovim riječima, gorući problemi s kojima se suočavaju posljednjih godina su klimatske promjene i nestabilni vremenski uslovi.

Ističe kako je pčelarstvo, kao i druge grane poljoprivredne proizvodnje, pogodila inflacija te rast troškova proizvodnje.

“U protekloj godini, zbog opšteg rasta cijena, u značajnoj mjeri poskupjela je pčelarska oprema, a time i ukupna proizvodnja meda. Ova godina donijela je nova poskupljenja i nove probleme”, istakao je Šabić.

On kaže kako na području Unsko-sanskog kantona ima oko 700 pčelara, ali da se zbog svih problema koji prate ovu vrstu proizvodnje, taj broj neprestano smanjuje.

“Pozitivno jeste što su proizvođači meda i ove godine uvršteni u sistem poticaja, pa će pčelarstvu na taj način pomoći i država. Međutim, hoće li to biti u dovoljnoj mjeri, pokazaće vrijeme. Ove godine prvi put planirane su i stimulativne mjere za mlade kolege koje se bave pčelarstvom”, istakao je Šabić.

Nastavi čitati

Najčitanije