Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Pakao Afganistana pod talibanima: Djevojčice ne mogu u školu, a žene neće imati ko liječiti

Published

on

Afganistanske žene ne mogu posjetiti muške ljekare, tako da će i djeca izgubiti medicinsku njegu ako su im žene primarni skrbnici

Dvije godine nakon što su talibani zabranili djevojčicama da idu u školu nakon šestog razreda, Afganistan je jedina zemlja na svijetu s ograničenjima u obrazovanju žena. Sada su prava afganistanskih žena i djece na dnevnom redu Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Agencija UN-a za djecu kaže da je više od milion djevojčica pogođeno zabranom, iako procjenjuje da ih je 5 miliona bilo izvan škole prije nego što su talibani preuzeli vlast zbog nedostatka objekata i drugih razloga, piše AP.

Zabrana je izazvala globalnu osudu i ostaje najveća prepreka talibanima da budu priznati kao legitimni vladari Afganistana. Ali talibani su prkosili reakciji i otišli dalje, isključivši žene i djevojke iz visokog obrazovanja, javnih prostora poput parkova i većine poslova.

Talibani su zaustavili obrazovanje djevojčica nakon šestog razreda jer su rekli da to nije u skladu s njihovim tumačenjem islamskog zakona ili šerijata. Nisu ga zaustavili za dječake. U posljednje dvije godine nisu pokazali znakove napretka u stvaranju uvjeta za koje kažu da su potrebni da se djevojčice vrate u razred.

Njihovo gledište o obrazovanju djevojčica dijelom dolazi iz specifične škole islamske misli iz 19. stoljeća, a dijelom iz ruralnih područja u kojima je ukorijenjen plemenski duh, prema regionalnom stručnjaku Hassanu Abbasu.

“Oni koji su nastavili razvijati (talibanski) pokret odlučili su se za ideje koje su restriktivne, ortodoksne do krajnosti i plemenske”, rekao je Abbas, koji opširno piše o talibanima. Talibansko vodstvo vjeruje da žene ne bi trebale učestvovati ni u čemu društvenom ili javnom, a posebno ih treba držati podalje od obrazovanja, rekao je Abbas.

 

 

Talibani su također zaustavili obrazovanje djevojčica kada su vladali Afganistanom kasnih 1990-ih, piše Raport.

Postoji konsenzus među imamima izvan Afganistana da islam stavlja jednak naglasak na žensko i muško obrazovanje. “Talibani nemaju osnove ili dokaza da tvrde suprotno”, rekao je Abbas. Ali molbe pojedinih zemalja i grupa, poput Organizacije islamske suradnje, nisu uspjele utjecati na talibane.

Syed Akbar Agha, bivši talibanski komandant na prvoj liniji, rekao je da su pobunjenici prihvatili islamski sistem na dan kada su ušli u Kabul u augustu 2021.

“Također su Afganistancima i vanjskom svijetu dali ideju da će u zemlji postojati islamski sistem”, rekao je Agha. “Trenutno ne postoji (drugi) islamski sistem na svijetu. Traju napori međunarodne zajednice da se uvede demokracija u islamske zemlje i odvrati ih od islamskog sustava.”

 

 

Roza Otunbayeva, posebna predstavnica glavnog sekretara UN-a Antonia Guterresa za Afganistan i voditeljica misije UN-a u Afganistanu, rekla je da je jedan od očitih učinaka zabrane obrazovanja nedostatak obuke.

Studenticama medicine obustavljen je studij nakon talibanskog ukaza iz decembra prošle godine koji zabranjuje visoko obrazovanje za žene. Afganistanske žene rade u bolnicama i klinikama – zdravstvena skrb je jedan od rijetkih sektora koji im je otvoren – ali će presušiti niz kvalificiranih ljudi. Afganistanske žene ne mogu posjetiti muške ljekare, tako da će i djeca izgubiti medicinsku njegu ako su im žene primarni skrbnici.

“Gledajući u budućnost i scenarij u kojem se ništa ne mijenja, odakle će doći doktorice, babice, ginekolozi ili medicinske sestre?” rekla je Otunbayeva u e-mailu Associated Pressu. “Kako će afganistanske žene moći dobiti najosnovnije zdravstvene usluge u društvu koje je strogo podijeljeno po spolu ako nema profesionalaca koji bi ih liječili?”

Zabrana srednje škole ne odnosi se samo na prava djevojčica. Kriza je sve gora za sve Afganistance.

Desetine hiljada učitelja ostale su bez posla. Nezaposleno je i pomoćno osoblje. Pogođene su privatne ustanove i poduzeća koja su imala finansijsku korist od obrazovanja djevojčica. Afganistan ima uništenu ekonomiju i prihodi ljudi strmoglavo padaju. Isključivanje žena s tržišta rada šteti BDP-u zemlje u milijardama dolara, kaže UNICEF.

Talibani daju prednost islamskom znanju u odnosu na osnovnu pismenost i računanje svojim prelaskom na medrese ili vjerske škole, utirući put generaciji djece bez savremenog ili sekularnog obrazovanja da poboljšaju svoju ekonomsku budućnost ili ekonomsku budućnost zemlje.

Postoje i druge posljedice za opću populaciju, poput javnog zdravlja i zaštite djece.

Podaci UN-a govore da su stope nataliteta veće među afganistanskim djevojkama u dobi od 15 do 19 godina koje nemaju srednje ili visoko obrazovanje. Obrazovanje žene također može odrediti hoće li njena djeca imati osnovnu imunizaciju i hoće li se njene kćerke udati do dobi od 18 godina. Nedostatak obrazovanja žena jedan je od glavnih pokretača uskraćenosti, kaže U.N.

Grupe za pomoć kažu da su djevojčice izložene povećanom riziku od dječjeg rada i dječjeg braka jer nisu u školi, usred sve većih poteškoća s kojima se porodice suočavaju.

Talibani su vodili decenijama dug džihad kako bi proveli svoju viziju šerijata. Ne povlače se lako. Sankcije, zamrznuta imovina, nedostatak službenog priznanja i široka osuda nisu učinili veliku razliku.

Zemlje koje imaju odnos s talibanima mogle bi utjecati. Ali imaju različite prioritete, smanjujući izglede za ujedinjeni front u obrazovanju djevojčica.

Pakistan je zabrinut zbog ponovnog oživljavanja militantnih aktivnosti. Iran i zemlje srednje Azije imaju pritužbe na vodne resurse. Kina gleda na mogućnosti ulaganja i vađenja minerala.

Postoji veća vjerojatnost pritiska koji dolazi iz Afganistana.

Današnja vladavina talibana razlikuje se od one prije nekoliko decenija. Viši čelnici, uključujući glavnog glasnogovornika Zabihullaha Mujahida, oslanjaju se na društvene medije za slanje ključnih poruka Afganistancima u zemlji i inozemstvu.

Ističu svoj uspjeh u iskorjenjivanju narkotika i slamanju naoružanih grupa poput Islamske države. Ali poboljšanje sigurnosti i uništavanje usjeva maka samo će donekle zadovoljiti ljude.

Dok su Afganistanci zabrinuti zbog gubitka obrazovanja djevojčica, oni imaju hitnijih briga poput zarađivanja novca, stavljanja hrane na stol, održavanja krova nad glavom i preživljavanja suša i oštrih zima.

Unutar Afganistana postoji želja da talibani imaju neku vrstu međunarodnog prihvatanja, čak i ako to nije priznanje, kako bi ekonomija mogla napredovati.

Javno mnijenje danas je mnogo relevantnije i utjecajnije nego što je bilo za vrijeme talibanske vladavine 90-ih, rekao je Abbas. “Unutarnji pritisak običnih Afganistanaca će na kraju gurnuti Kandahar u kut i napraviti razliku.”

No mogle bi proći godine dok posljedice zabrane ne pogode afganistanske muškarce i izazovu val nemira. Trenutno to pogađa samo djevojke i uglavnom su žene te koje su protestovale protiv niza ograničenja.

Agha je rekao da će Afganistanci podržati zabranu ako je krajnji cilj provođenje hidžaba, islamske marame, i okončanje miješanja spolova. Ali neće ako se radi samo o potpunom prekidu obrazovanja djevojčica.

“Mislim da samo nacija može prednjačiti”, rekao je.

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Nevrijeme pogodilo Sloveniju, kreće se prema Hrvatskoj

Published

on

By

Meteorolozi slovenske Agencije za okoliš izdali su narandžasto upozorenje za oluje.

Meteorolozi Agencije za okoliš (Arso) izdali su narandžasto upozorenje za cijelu Sloveniju zbog opasnosti od nevremena.

Uz jake pljuskove, nevrijeme prate i jaki udari vjetra, ponegdje postoji mogućnost i tuče. Zbog velike količine oborina promet je blokiran na nekoliko cesta, vidljivost je loša. Vatrogasne službe su izašle na teren.

Nakon dugotrajnog toplinskog vala i sušnog razdoblja Sloveniju su zahvatile obilne padaline. Snažan olujni pojas koji se sinoć u večernjim satima formirao na sjeveru zemlje sada se polako premješta prema jugu.

Nevrijeme se kreće i prema sjeveru Hrvatske.

Inače, državni hidrometeorološki savez izdaje crveno i narančasto upozorenje za područje Hrvatske u petak.

Središnja Hrvatska ima narandžasto upozorenje za toplinski val i snažno grmljavinsko nevrijeme koje bi moglo zahvatiti zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju, s mogućim lokalnim izraženijim pljuskovima s grmljavinom.

Istočni dio zemlje također ima narandžasto upozorenje za visoke temperature.

Subota i ponedjeljak donose promjenjivo i nestabilno vrijeme u unutrašnjosti, s kišom, pljuskovima i grmljavinom, ponegdje intenzivnijim. Nedjelja će biti djelomično sunčana i većinom suha, naveo je DHMZ.

N1

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Trumpov prvi govor nakon atentata: Biden će izazvati treći svjetski rat, samo ja mogu spasiti naciju

Published

on

By

Donald Trump prihvatio je u četvrtak republikansku predsjedničku nominaciju pred oduševljenom publikom na Nacionalnoj konvenciji Republikanaca u Milwaukeeju svom prvom govoru nakon pokušaja atentata.

“Kandidiram se da budem predsjednik cijele Amerike, a ne polovice Amerike, jer nema pobjede u pobjedi za polovicu Amerike”, rekao je, u izrazitoj promjeni tona za tipično ratobornog bivšeg predsjednika.

Trump je opisao i kako je za dlaku preživio pokušaj njegovog ubistva, rekavši oduševljenoj publici da je bio tamo samo “milošću Svemogućeg Boga”.

“Čuo sam glasno zviždanje i osjetio da me nešto jako, jako jako udarilo u desno uho”, rekao je dok mu je uho još uvijek bio prekriven debelim zavojem. “Rekao sam sebi: ‘Opa, što je to bilo? Može biti samo metak.”

Kada je rekao okupljenima da “ne bi trebao biti ovdje”, publika mu je uzvratila: “Da, jesi!” S fotografijama krvavog Trumpa koje se prikazuju na ekranima iza njega, Trump je pohvalio agente Tajne službe koji su požurili uz njega i odali počast poginulom vatrogascu dobrovoljcu, Coreyu Comperatoreu, ljubeći njegovu vatrogasnu kacigu.

Bivši predsjednik imao je neuobičajeno pomirljiv ton u uvodnim trenucima govora, kada je formalno prihvatio predsjedničku nominaciju stranke.

Ali brzo se okrenuo prema uhodanim napadima na Bidenovu administraciju za koju je rekao da “uništava” zemlju. Tvrdio je bez dokaza da su njegove kaznene optužnice dio demokratske zavjere, upozorio da će Biden pokrenuti “Treći svjetski rat” i opisao “invaziju” migranata preko južne granice.

Kao što je činio tijekom cijele svoje političke karijere, Trump je tvrdio da samo on može spasiti sve manju naciju od sigurne propasti.

HINA

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vozač kamiona iz BiH učestvovao u stravičnoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

Published

on

By

Vozač iz Bosne i Hercegovine učestvovao je danas u teškoj nesreći do koje je došlo jučer oko podne na austrijskom putu A2, a u kojoj jedna osoba izgubila život.

Kako prenose austrijski mediji, sve se desilo nedaleko od Griffena, kada je vozaču iz BiH, koji je vozio kamion slovenačkih tablica, eksplodirala lijeva prednja guma. Usljed toga, vozač je izgubio kontrolu nad kamionom, prešao u drugu traku i sudario se sa automobilom koji ga je u tom momentu obilazio.

Automobil je završio između kamiona i betonske zaštitne ograde. Usljed udara i trenja, i prikolica kamiona i automobil su se zapalili. Vozač automobila (65) i njegova supruga (60) su uspjeli da se izvuku iz automobila, ali nije bilo spasa za 90-godišnju punicu vozača, koja je sjedila na zadnjem sjedištu. Ona je na licu mjesta ostala mrtva.

Vozač iz BiH je prošao sa lakšim povredama, a vozač automobila i njegova supruga su hitno helikopterom prebači u bolnice u Gracu i Klagenfurtu.

Inače, o tome kakva je bila vatrena stihija najbolje govori podatak da je poćar gasilo 50 vatrogasaca iz tri vatrogasna društva. Javni tužilac iz Klagenfurta je dao nalog vještaku da započne sa vještačenjem kamiona i automobila kako bi se došlo do uzroka ove teške nesreće, prenose Nezavisne novine.

Ova dionica puta bila je zatvorena sve do sinoć, kada je ponovo puštena u saobraćaj.

Nastavi čitati

Najčitanije