Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Pakao Afganistana pod talibanima: Djevojčice ne mogu u školu, a žene neće imati ko liječiti

Afganistanske žene ne mogu posjetiti muške ljekare, tako da će i djeca izgubiti medicinsku njegu ako su im žene primarni skrbnici

Dvije godine nakon što su talibani zabranili djevojčicama da idu u školu nakon šestog razreda, Afganistan je jedina zemlja na svijetu s ograničenjima u obrazovanju žena. Sada su prava afganistanskih žena i djece na dnevnom redu Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Agencija UN-a za djecu kaže da je više od milion djevojčica pogođeno zabranom, iako procjenjuje da ih je 5 miliona bilo izvan škole prije nego što su talibani preuzeli vlast zbog nedostatka objekata i drugih razloga, piše AP.

Zabrana je izazvala globalnu osudu i ostaje najveća prepreka talibanima da budu priznati kao legitimni vladari Afganistana. Ali talibani su prkosili reakciji i otišli dalje, isključivši žene i djevojke iz visokog obrazovanja, javnih prostora poput parkova i većine poslova.

Talibani su zaustavili obrazovanje djevojčica nakon šestog razreda jer su rekli da to nije u skladu s njihovim tumačenjem islamskog zakona ili šerijata. Nisu ga zaustavili za dječake. U posljednje dvije godine nisu pokazali znakove napretka u stvaranju uvjeta za koje kažu da su potrebni da se djevojčice vrate u razred.

Njihovo gledište o obrazovanju djevojčica dijelom dolazi iz specifične škole islamske misli iz 19. stoljeća, a dijelom iz ruralnih područja u kojima je ukorijenjen plemenski duh, prema regionalnom stručnjaku Hassanu Abbasu.

“Oni koji su nastavili razvijati (talibanski) pokret odlučili su se za ideje koje su restriktivne, ortodoksne do krajnosti i plemenske”, rekao je Abbas, koji opširno piše o talibanima. Talibansko vodstvo vjeruje da žene ne bi trebale učestvovati ni u čemu društvenom ili javnom, a posebno ih treba držati podalje od obrazovanja, rekao je Abbas.

 

 

Talibani su također zaustavili obrazovanje djevojčica kada su vladali Afganistanom kasnih 1990-ih, piše Raport.

Postoji konsenzus među imamima izvan Afganistana da islam stavlja jednak naglasak na žensko i muško obrazovanje. “Talibani nemaju osnove ili dokaza da tvrde suprotno”, rekao je Abbas. Ali molbe pojedinih zemalja i grupa, poput Organizacije islamske suradnje, nisu uspjele utjecati na talibane.

Syed Akbar Agha, bivši talibanski komandant na prvoj liniji, rekao je da su pobunjenici prihvatili islamski sistem na dan kada su ušli u Kabul u augustu 2021.

“Također su Afganistancima i vanjskom svijetu dali ideju da će u zemlji postojati islamski sistem”, rekao je Agha. “Trenutno ne postoji (drugi) islamski sistem na svijetu. Traju napori međunarodne zajednice da se uvede demokracija u islamske zemlje i odvrati ih od islamskog sustava.”

 

 

Roza Otunbayeva, posebna predstavnica glavnog sekretara UN-a Antonia Guterresa za Afganistan i voditeljica misije UN-a u Afganistanu, rekla je da je jedan od očitih učinaka zabrane obrazovanja nedostatak obuke.

Studenticama medicine obustavljen je studij nakon talibanskog ukaza iz decembra prošle godine koji zabranjuje visoko obrazovanje za žene. Afganistanske žene rade u bolnicama i klinikama – zdravstvena skrb je jedan od rijetkih sektora koji im je otvoren – ali će presušiti niz kvalificiranih ljudi. Afganistanske žene ne mogu posjetiti muške ljekare, tako da će i djeca izgubiti medicinsku njegu ako su im žene primarni skrbnici.

“Gledajući u budućnost i scenarij u kojem se ništa ne mijenja, odakle će doći doktorice, babice, ginekolozi ili medicinske sestre?” rekla je Otunbayeva u e-mailu Associated Pressu. “Kako će afganistanske žene moći dobiti najosnovnije zdravstvene usluge u društvu koje je strogo podijeljeno po spolu ako nema profesionalaca koji bi ih liječili?”

Zabrana srednje škole ne odnosi se samo na prava djevojčica. Kriza je sve gora za sve Afganistance.

Desetine hiljada učitelja ostale su bez posla. Nezaposleno je i pomoćno osoblje. Pogođene su privatne ustanove i poduzeća koja su imala finansijsku korist od obrazovanja djevojčica. Afganistan ima uništenu ekonomiju i prihodi ljudi strmoglavo padaju. Isključivanje žena s tržišta rada šteti BDP-u zemlje u milijardama dolara, kaže UNICEF.

Talibani daju prednost islamskom znanju u odnosu na osnovnu pismenost i računanje svojim prelaskom na medrese ili vjerske škole, utirući put generaciji djece bez savremenog ili sekularnog obrazovanja da poboljšaju svoju ekonomsku budućnost ili ekonomsku budućnost zemlje.

Postoje i druge posljedice za opću populaciju, poput javnog zdravlja i zaštite djece.

Podaci UN-a govore da su stope nataliteta veće među afganistanskim djevojkama u dobi od 15 do 19 godina koje nemaju srednje ili visoko obrazovanje. Obrazovanje žene također može odrediti hoće li njena djeca imati osnovnu imunizaciju i hoće li se njene kćerke udati do dobi od 18 godina. Nedostatak obrazovanja žena jedan je od glavnih pokretača uskraćenosti, kaže U.N.

Grupe za pomoć kažu da su djevojčice izložene povećanom riziku od dječjeg rada i dječjeg braka jer nisu u školi, usred sve većih poteškoća s kojima se porodice suočavaju.

Talibani su vodili decenijama dug džihad kako bi proveli svoju viziju šerijata. Ne povlače se lako. Sankcije, zamrznuta imovina, nedostatak službenog priznanja i široka osuda nisu učinili veliku razliku.

Zemlje koje imaju odnos s talibanima mogle bi utjecati. Ali imaju različite prioritete, smanjujući izglede za ujedinjeni front u obrazovanju djevojčica.

Pakistan je zabrinut zbog ponovnog oživljavanja militantnih aktivnosti. Iran i zemlje srednje Azije imaju pritužbe na vodne resurse. Kina gleda na mogućnosti ulaganja i vađenja minerala.

Postoji veća vjerojatnost pritiska koji dolazi iz Afganistana.

Današnja vladavina talibana razlikuje se od one prije nekoliko decenija. Viši čelnici, uključujući glavnog glasnogovornika Zabihullaha Mujahida, oslanjaju se na društvene medije za slanje ključnih poruka Afganistancima u zemlji i inozemstvu.

Ističu svoj uspjeh u iskorjenjivanju narkotika i slamanju naoružanih grupa poput Islamske države. Ali poboljšanje sigurnosti i uništavanje usjeva maka samo će donekle zadovoljiti ljude.

Dok su Afganistanci zabrinuti zbog gubitka obrazovanja djevojčica, oni imaju hitnijih briga poput zarađivanja novca, stavljanja hrane na stol, održavanja krova nad glavom i preživljavanja suša i oštrih zima.

Unutar Afganistana postoji želja da talibani imaju neku vrstu međunarodnog prihvatanja, čak i ako to nije priznanje, kako bi ekonomija mogla napredovati.

Javno mnijenje danas je mnogo relevantnije i utjecajnije nego što je bilo za vrijeme talibanske vladavine 90-ih, rekao je Abbas. “Unutarnji pritisak običnih Afganistanaca će na kraju gurnuti Kandahar u kut i napraviti razliku.”

No mogle bi proći godine dok posljedice zabrane ne pogode afganistanske muškarce i izazovu val nemira. Trenutno to pogađa samo djevojke i uglavnom su žene te koje su protestovale protiv niza ograničenja.

Agha je rekao da će Afganistanci podržati zabranu ako je krajnji cilj provođenje hidžaba, islamske marame, i okončanje miješanja spolova. Ali neće ako se radi samo o potpunom prekidu obrazovanja djevojčica.

“Mislim da samo nacija može prednjačiti”, rekao je.

Svijet / Zanimljivosti

Načelnik Vojnića u Hrvatskoj tražio vojsku na granici sa BiH: ‘Ne osjećamo se sigurno’

Načelnik Vojnića u Hrvatskoj tražio vojsku na granici sa Bosnom i Hercegovinom i kritikovao Andreja Plenkovića zbog njegove reakcije, prenosi Hina.

Načelnik Vojnića u Hrvatskoj Nebojša Andrić i saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot kritikovali su danas hrvatske vlast zbog migrantske krize i nezakonitih prelazaka u Hrvatsku, a Troskot je poručio da je ozbiljno povrijeđen hrvatski suverenitet pa bi na granicu trebalo poslati vojsku.

Andrić je na konferenciji za novinare zatražio vojsku na granici, a povod za to je izjava komesara policije Unsko-sanskog kantona da na pograničnom području djeluje skupina migranata iz Afganistana naoružana vatrenim automatskim oružjem, koja iznuđuje i pljačka migrante, a od policije iz BiH se sklanja u Hrvatsku.

“Tražimo da se granica hitno zatvori i vrati sigurnost u domove. S obzirom na pucnjavu na granici i na spoznaje da postoji naoružana skupina, ne osjećamo se sigurno. Svi smo tu u kućnom pritvoru i tražimo zaštitu”, rekao je Andrić. Izrazio je duboko razočaranje izjavom premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska neće graditi zidove i ograde prema Hrvatima u BiH.

“Jedan sam od Hrvata iz BiH, a za moje je rođake ograda već podignuta jer moraju čekati satima na graničnom prijelazu da uđu legalno u Hrvatsku. Dok preko granice ne mogu prenijeti niti sendvič, pretresa ih se i maltretira, drugi mogu nesmetano prelaziti granicu”, poručio je Andrić.

Andrić je bio član HDZ-a, ali kaže da je prije par mjeseci napustio HDZ i za sada nije član niti jedne stranke. Troskot je ustvrdio da su migranti nedavno pucali na hrvatsku specijalnu policiju.

“Metak je pogodio u drvo prošavši između dvojice policajaca. Da je metak pogodio policajca, bi li ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao da je policajac ubio samoga sebe nespretnim rukovanjem oružjem”, upitao je.

Rečeno je da su migranti pucali iz nervoze, a što je s našim ljudima? Policija radi odličan posao, ali visoke politike nema nigdje, kaže Troskot. Također je rekao da je iz geostrateških razloga pogrešno graditi centar za prihvat migranata kod Krnjaka u Karlovačkoj županiji.

Poručio je da se migranti ne bi olako upuštali u prelazak granice, ako bi znali da je čuva vojska, a državni vrh nazvao “mlakonjama” istaknuvši da prije svega misli na premijera i ministra unutarnjih poslova. Također smatra da bi se lokalne zajednice mogle samoorganizirati “jer im nacionalna politika neće pomoći”.

HINA

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Šta se dešava: Njemačka uvodi kontrole na granicama sa dvije zemlje

Njemačka ministrica unuttašnjih poslova Nancy Faeser najavila je uvođenje pograničnih kontrola i na granici prema Poljskoj i Češkoj, prenose danas, 23. septembra, njemački mediji.

“Mislim da sada moramo biti pragmatični i uvesti stacionarne pogranične kontrole i na granicama prema Poljskoj i Češkoj“, rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik “Welt am Sonntag”.

 

Ona je rekla kako već sada postoje dubinske kontrole u pograničnim područjima koje će se nadopunjavati stacionarnim kontrolama na samoj granici. Faeser je istovremeno rekla kako se ne smije očekivati da će uvođenje stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj riješiti problem ilegalnih migracija.

“Ovo je samo jedan od instrumenata koji bi trebali pridonijeti smanjenju broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku”, rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova.

 

Faeser je mjesecima odbijala zahtjev opozicije i saveznih pokrajina na istoku Njemačke koje se nalaze na udaru sve snažnijeg vala izbjeglica koje u posljednje vrijeme pojačano dolaze preko Češke i prije svega Poljske. Ovakve kontrole još od 2015. postoje i na njemačko-austrijskim graničnim prijelazima.

Najavu Faeser da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca kao i demokršćanska opozicija.

Kako javlja javni servis ARD, u posljednje vrijeme tzv. Balkanska ruta do Njemačke vodi pojačano preko Mađarske i dalje Slovačke, Češke ili Poljske. Kao razlozi za promjenu rute se navodi pojačana kontrola na granici Hrvatske prema BiH kao i strožiji režim registracije izbjeglica u Austriji.

Faeser je rekla kako je jedan od razloga povećanja broja izbjeglica i činjenica da sporazum između Europske unije i Turske o sprječavanju odlaska izbjeglica prema EU “trenutno ne funkcionira dobro”.

Borba za smanjenje broja izbjeglica glavna je društveno-politička tema posljednjih dana u Njemačkoj, a vlada je signalizirala opoziciji kako teži nadstranačkom rješenju ovog pitanja.

U prvih osam mjeseci ove godine u Njemačku je stiglo preko 200.000 izbjeglica što je više nego cijele prošle godine, a vlasti strahuju kako bi brojke mogle dosegnuti razmjere iz kriznih godina 2015. i 2016. kada je u Njemačku stiglo preko milion izbjeglica mahom iz Sirije.

Gradovi i općine već mjesecima šalju apele na saveznu vladu da zaustavi priljev izbjeglica zbog popunjenosti prihvatnih kapaciteta i probijanja financijskih okvira.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Njemačka: Migranti tvrde da su im krijumčari u BiH uzeli dokumente i naplatili nekoliko hiljada eura

Njemačka policija je nedavno otkrila još jednu grupu migranata koja se sastoji od četiri odrasle osobe i petoro maloljetnika. Svi članovi ove grupe su turskog i tadžikistanskog porijekla.

Oni su potvrdili da su stigli u Njemačku putem automobila koji su došli iz Bosne i Hercegovine, pišu Nezavisne.

Slično kao i prethodna grupa migranata koja je nedavno otkrivena, i ova grupa je izjavila da su im krijumčari, još dok su bili u Bosni i Hercegovini, uzeli dokumente i naplatili nekoliko hiljada eura za put do Njemačke. Grupa migranata je pronađena dok su čekali saradnike krijumčara koji su trebali organizirati njihov dalji put prema Njemačkoj.

Nastavi čitati

Najčitanije