Connect with us

BiH

Poslanici NSRS-a na “ruskom terenu”: U Dumi dočekani snažnim aplauzom, uzvratili s tri prsta (VIDEO)

Published

on

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske na čelu sa predsjednikom te institucije Nenadom Stevandićem dočekana je na sjednici Dume Rusije gromoglasnim aplauzom. Nakon toga je održan sastanak sa predsjednikom Dume Vječeslavom Viktorovičem Volodinom.

Pred početak plenarne sjednice Državne dume je predsjednik te institucije Volodin pozdravio delegaciju iz RS-a koja je dočekana velikim pljeskom.

Doček je bio javno prenošen stoga je na društvenim mrežama moguće pronaći videosnimak na kojem se vide poslanici koji mašu i podižu tri prsta.

Inače, cijeli svijet u ovom trenutku opravdano izbjegava posjete Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali se delegacija iz RS-a ponosi time i hvali da su zaprimili čestitke zbog stava entiteta o odnosima s Rusijom. Osim toga, i predsjednik RS-a Milorad Dodik je nedavno odlikovao Vladimira Putina najvišim ordenom entiteta, a od početka invazije je i posjećivao ruskog predsjednika.Stevandić je razgovarao sa ruskim delegacijama o odnosima RS-a i Rusije, dosadašnjoj saradnji i nastavku realizacije projekata. Ustanovili su da imaju odlične odnose i da ne postoje sporna pitanja između BiH i Rusije. Predjednik NSRS-a je ponovio kako RS ostaje neutralna kada je riječ o ratu u Ukrajini, no jasno je da ne može govoriti uime BiH.

On je također istaknuo i da odbacuje navode o tome da je RS ruska platforma u Evropi. Međutim, posmatrajući ponašanje zvaničnika iz tog entiteta i njihove odnose sa ruskim zvaničnicima te izjave o invaziji, objektivni posmatrač ne može zaključiti drugačije nego da postoji očigledna naklonost ruskoj politici.

Pored Stevandića, delegaciju NSRS čine još poslanici Igor Žunić, Darko Banjac, Dragomir Vasić i generalni sekretar NSRS Boran Bosančić. Oni su nakon sastanka u Dumi, položili vijenac na Grob neznanog junaka, a posjetu će nastaviti u moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose gjde će se sastati a prvim zamjenikom ministra vanjskim poslova Rusije Vladimirom Genadijevičem Titovim.

Jučer su razgovarali sa predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skuštine Rusije Valentinom Matvijenko, kaoi sa zamjenikom predsjednika Vijeća Federacije Federalne skupštine Konstantinom Kosačevim. Na sastancima su postigli zajedničke stavove, a Stevandić im je objasnio “specifičnu poziciju RS-a” kada je riječ o odnosu prema Rusiji.

klix

BiH

Nermin Ogrešević čestitao Dan Armije RBiH i uputio snažnu poruku: ‘Neka čudo bosanskog otpora…’

Published

on

By

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević u ponedjeljak, 15. aprila, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovina.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, zato se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

 

Ogrešević je na svom Facebook profilu poslao snažnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

“Sretan Dan Armije Republike BiH!

 

Svima koji su časno i hrabro stali u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine i branili našu zemlju od agresora, čestitamo 15. april – Dan naše Armije.

Neka čudo bosanskog otpora, duh i snaga naše Armije zauvijek budu utkani i u generacije koje dolaze kako nam se više nikada ne bi ponovili agresija, genocid i stradanje naše zemlje i njenih građana”.

Podsjetimo, Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

 

Nastavi čitati

BiH

Usvojen prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova postaje “Ulica Republike Srpske”

Published

on

By

Skupštine Srebrenice danas je usvojila sporne prijedloge o promjeni naziva ulica u ovom gradu. Tačka dnevnog reda gdje se raspravljalo o mijenjanju imena ulica usvojena je sa 14 glasova “za”. Klub Bošnjaka je ranije napustio sjednicu.
Umjesto ulice “Milivoja Mičića” predložena je ulica “Gorana Zekića”, umjesto ulice “Vase Jovanovića” predložena je ulica “Meše Selimovića”, umjesto ulice “Maršala Tita” predložen je naziv “Republika Srpska”, a za ulicu “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv “Dubrovačka ulica”.

Umjesto ulice “Petrića” u istoimenom naselju, predložen je naziv “Skendera Kulenovića”, umjesto ulice “Šeste istočnobosanske brigade” predložena je ulica “Nikole Tesle”, umjesto ulice “Srebreničkog odreda” glasat će se za ulicu “Ive Andrića”. Ulica “Preobraženjska” je predložena za dosadašnji naziv ulice “Vinogradište”, koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto “Trga Mihajla Bjelakovića” mogao bi biti “Trg Republike Srpske”. Umjesto “Trga bratstva i jedinstva” predložen je naziv “Trg mladosti”. Umjesto naziva “Gradski park Srebrenica” predloženo je da se sada zove “Park majora Koste Todorovića”.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković su ranije poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici.

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, jasno poručuju potpisnici pisma.

Oni su posebno problematizirali promjenu naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, podsjećajući tom prilikom na čuveni videosnimak iz 1995. godine na kojem se vidi Ratko Mladić, koji zahtjeva da ta tabla bude sklonjena.

Iste godine je donesena odluka o promjeni naziva ulica, kada je uklonjeno i njegovo ime, ali je Skupština Općine Srebrenica 2002. godine ovu odluku stavila van snage.

klix

Nastavi čitati

BiH

Ministar Ramo Isak objavio snimke: Helikopterom iz Zenice u Bihać (VIDEO)

Published

on

By

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je u ponedjeljak, 15. aprila, objavio svoju novu vožnju u helikopteru.

Isak je na svom Instagram profilu objavio niz snimaka koji prikazuju kako izgleda njegova vožnja helikopterom po sunčanom danu.

 

U opisu Instagram objave on je svima otkrio kuda se zaputio helikopterom. Napisao je da je iz Sarajeva letio na relaciji  Zenice – Bihać.

Podsjetimo, on je u nekoliko navrata letio helikopterom na različite relacije te je izazvao brojne reakcije građana.

Neki su osuđivali ove njegove poteze, dok ga je i veliki broj građana podržavao.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije