Connect with us

Cazin

Potvrđena optužnica protiv Nermine Ćemalović, bivše ministrice zdravstva USK: Evo šta joj se stavlja na teret

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv Nermine Ćemalović, ranije SDP-ove ministrice Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ FBIH.

Optužnicom Tužilaštva USK optuženoj se stavlja na teret sljedeće:

da je u vremenskom periodu od 17.09.2019. do 23.09.2019. godine, u Bihaću, kao službena osoba – ministrica Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, rukovodeći se interesima Privatne zdravstvene ustanove “Zenit Pharm” Cazin, a ne interesima službene dužnosti, iskoristila svoj službeni položaj na način da je suprotno odredbama člana 3. Pravilnika o bližim uvjetima u pogledu prostora, opreme i kadra, kriterijima za osnivanje i obavljanje apotekarske djelatnosti u svim organizacionim oblicima kao i načinu i postupku njihove verifikacije („Sl. novine FBiH“ br. 44/12, 23/13, 27/14 i 36/19), kojim odredbama je propisano da se apoteka osniva sukladno geografskim i demografskim kriterijima, prema kojima je dozvoljeno osnivanje jedne apoteke na svakih 3.000 stanovnika, a u naseljima sa više od 3.000 stanovnika dvije apoteke za najmanje 8.000 stanovnika gdje se svaka sljedeća apoteka može osnovati na svakih daljih 5.000 stanovnika polazeći od 8.000 stanovnika te člana 4. istog Pravilnika kojim je propisano da međusobna udaljenost između dvije apoteke iz prethodnog člana ne može biti manja od 400 metara najbliže cestovne povezanosti, prvo donijela Odluku o dopunama Odluke o slobodnim lokacijama za osnivanje apoteka na području Unsko-sanskog kantona za 2019. godinu broj: 09-37-1324-2/19 od 17.09.2019. godine kojom je Mjesnu zajednicu Stijena, Grad Cazin, oglasila slobodnom lokacijom za osnivanje apoteka, a potom Odluku broj: 09-37-8708- UP-1/2019 od 23.09.2019. godine kojom je dala saglasnost za osnivanje Privatne zdravstvene ustanove „Zenit Pharm“ Cazin u Mjesnoj zajednici Stijena, Grad Cazin, iako je znala da navedena mjesna zajednica nema dovoljan broj stanovnika za osnivanje nove apoteke kao i to da lokacija u kojoj će se obavljati djelatnost novoosnovane apoteke nije udaljena minimalno 400 metara od već postojeće dvije apoteke u Mjesnoj zajednici Stijena i to ZU „Gradska apoteka“ Cazin (depo) i Privatne zdravstvene ustanove Eurovita Pharmacia (ogranak), svjesna da taj način Privatnoj zdravstvenoj ustanovi „Zenit Pharm“ Cazin pribavlja korist u vidu nezakonitog osnivanja apotekarske djelatnosti, a što je i htjela.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bihaću.

Cazin

Servisne informacije: Dešavanja u Cazinu u protekla 24 sata

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin dogodilo se nekoliko značajnih događaja, a evo sažetka informacija koje smo prikupili:

Policijski izvještaj:

 • Intervencija policijske stanice Cazin – 1 slučaj.
  • Saobraćajna nezgoda: Jedan sudar između dva motorna vozila dogodio se u 13:30 sati na ulici generala Izeta Nanića. Nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta.

Vatrogasna jedinica Cazin:

 • Nisu zabilježeni nikakvi incidenti ili intervencije.

Hitna služba Doma zdravlja:

 • Pregledano je 65 pacijenata, od kojih je 6 koristilo sanitetski prevoz.

Elektrosnabdijevanje:

 • Podružnica “Elektrodistribucija” Bihać PJD Cazin, obavještava kupce da je dana 30.11.2023.god. planiran prekid
  isporuke el.energije za trafo-područje: Ul. Generala Izeta Nanića,Kasima Ljubijankića-Čaruge,Puškari,Safeta
  Krupića.Ćuprija u vremenu od 09:00-13:00 sati

Komunalne usluge:

 • Odvožnja komunalnog otpada odvija se prema ustaljenom redu.

Stanje na putevima:

 • Niske temperature uzrokuju formiranje poledice na vlažnim lokalitetima.
 • Magla smanjuje vidljivost na nekim područjima.
 • Savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima.
 • U toku dana su učestali odroni na nekoliko puteva, a radovi na sanaciji mosta Begića i Begovića (Jablanica-Mostar) reguliraju saobraćaj semaforima.
 • Sanacioni radovi izvode se na nekoliko magistralnih puteva s povremenim usporenjima u prometu.
 • Na graničnim prelazima nema značajnih zadržavanja.

Sve vozače se poziva na oprez i poštivanje prometnih pravila, a građane da budu informirani o najnovijim promjenama i preporukama nadležnih službi.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Bračni par iz Cazina ne zna za prepreke: Oboje su ali gluhonijemi, ali uspješno vode vlastiti biznis

Cazin je poznat kao grad u Bosni i Hercegovini u kojem cvjetaju biznisi, naročito oni porodični. Senzor donosi jednu doista interesantnu priču iz ovog grada smještenog na samom vrhu naše države.

Bračni par Sulejman i Mevlida Badić, oboje gluhonijemi nastavili su tradiciju koju je prije više od dvadeset godina započeo djed, Sulejmanov otac Mehmed. Oni se naime bave proizvodnjom i prodajom tradicionalnih bosanskih “agdali” kolača i teško je naći kuću u Cazinu da se u njoj ne služe njihove poslastice. Za Senzor govorio je njihov sin Amer.

“Otac i majka su zapravo nastavili ono čime se djed bavio. Mama uglavnom sprema kolače, otac pomaže oko pripreme i prodaje. U ponudi imamo samo tradicionalne kolače: baklavu, ružicu, pitu od jabuka i šljiva i najprodavaniji proizvod – hurmice (hurmašice). Ja sam tu da pomognem u radnji pri komunikaciji s kupcima dok sam ovdje, jer boravim u Austriji”, objasnio nam je ovaj mladić.

Badići se ovime bave iz ljubavi, odnosno nije im to izvor egzistencije.

“Otac ima penziju, djed isto tako. Imamo nekoliko poslovnih prostora, ja boravim u Austriji i novac nije problem. Ovo radimo zato što volimo i zato što znamo i umijemo”, objasnio je.

Pored pomenutih kolača u radnji smo zatekli i nekoliko boca soka i sirupa.

“To je usputno. Fokus je na kolačima, a ovo je ono što sami proizvedemo tokom ljeta od plodova iz voćnjaka ili iz bašte majke Hasibe”. pojasnio nam je Amer.

Pitali smo i za način prodaje i dostave:

“Mi ne vršimo dostavu, jednostavno nemamo potrebe. Svi se kolači uspiju prodati u radnji jer su prepoznati od strane naših sugrađana kao visoko kvalitetan, i sa mnogo preciznosti i pedantnosti napravljen proizvod”, zaključio je našu priču ovaj vrijedni mladić.

“Kolači Badić” se mogu naći na sljedećoj adresi: Ulica Izeta Nanića bb, Cazin ili ih se može kontaktirati na broj telefona 037/514-559

 

 

 

Nastavi čitati

Cazin

U Cazinu uhapšen 36-godišnak, kod njega pronađena veća količina droge

U naselju Mala Lisa, grad Cazin, 36-godišnji muškarac M.D. (36) je lišen slobode nakon što je prilikom pretresa objekta u kojem boravi pronađena veća količina različitih vrsta droge, uključujući marihuanu, speed, kokain, i slično.

M.D. je odmah priveden u prostorije Policijske stanice, a nezvanično saznajemo da se tereti za krivično djelo “Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet narkotičkih sredstava”.

Očekuje se da će policijska istraga utvrditi sve relevantne činjenice vezane uz ovaj slučaj, nakon čega će se donijeti dalje pravne odluke u vezi s optužbama protiv M.D.

Nastavi čitati

Najčitanije