Connect with us

USK

Potvrđena optužnica u Bihaću: Kod dilera Amira u kući i vikendici pronašli tri i pol kilograma spida

Published

on

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv Amira Iftića, kojem se na teret stavljaju krivična djela prometa opojnih droga, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnog materijala.

Iftiću je također produžen pritvor za dva mjeseca, u kojem se nalazi od kraja augusta, kada je uhapšen.

Policija je tokom pretresa njegove porodične kuće, 31. augusta 2023. godine u naselju Midžić mahala, te vikendice u mjestu Račić, nadomak Bihaća, pronašla tri i po kilograma praškaste materije koja je kasnije vještačenjem utvrđena kao spid. Pored toga, pronađeno je i 18 puščanih metaka, 49 pištoljskih metaka kalibra 7,65 milimetara, mobilni telefon, te 360 eura koji su privremeno izuzeti.

Optuženi je tada uhapšen i priveden u Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, nakon čega je ispitan, a nakon ispitivanja postupajući tužilac je podnio prijedlog za određenje pritvora prema nadležnom sudu u Bihaću.

Kantonalno tužilaštvo je protiv Amira Iftića podiglo optužnicu, a rješenjem Općinskog suda mu je određen jednomjesečni pritvor.

U saradnji sa Sektorom kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK, Tužilaštvo USK je tokom istrage provelo potrebna vještačenja, saslušanje svjedoka, te druge istražne radnje, s obzirom na to da se radi o teškom krivičnom djelu.

USK

Reis Kavazović u Kozarcu: Zlo, koje ih je pobilo, još je živo i opire se pravdi

Published

on

By

Kolektivna šehidska dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je danas u Kamičanima u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, javlja MINA.

Ove godine klanjana je dženaza za Musić Bademu, Musić Nazifa, Aliju Envera i Forić Aliju. Oni su ubijeni na području Korićanskih stijena, Čarakova  i Kozarca.

Musić Badema najstarija je žrtva, imala je 50 godina kada je 1992. godine nestala u Čarakovu. Najmlađa žrtva je Forić Alija. On je imao svega 23 godine kada je ubijen u junu 1992. godine na području Kozarca.

Obraćajući se brojnim vjernicima koji su prisustvovali dženazi, reisul-ulema je istakao da je potrebno istrajati na traženju svih nestalih i privođenju prvdi odgovornih za zločine.

“Ostalo je još mnogo onih čije kosti nismo pronašli, kako ovdje tako i u drugim mjestima naše domovine. Zlo, koje ih je pobilo i koje šuti o njihovim lokacijama, još je živo i opire se pravdi. Nažalost, neke zvanične strukture vlasti kriju ga i štite; i podržavaju. Ovdje, i izvan naš zemlje. Ali, mi nećemo posustati u traganju za njima i nećemo posustati u proganjanju zločinaca. To je obaveza koju ćemo izvršiti, ako Bog da”, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Kako je dodao poglavar IZ-a u BiH, dugo traje bol, dugo porodice tragaju za svojim bližnjim koje su prije više od trideset godina zlikovci odveli iz njihovih kuća i mahala i pobili ih samo zato što su bili muslimani.

“Dugo ovo traje, a kraj se još ne nazire. Mnoge majke, očevi, braća i sestre svoju bol za voljenima odnijeli su sa sobom u mezar, ne dočekavši da ih isprate kako su željeli. Ali, Bog je pravedan sudija. On će njima dati naknadu za bol koju su trpjeli, a zlikovcima bolnu kaznu za ono što su uradili. Bože, neka bude po pravdi. Danas ispraćamo ove četiri dženaze. Oni će se danas pridružiti svojoj braći i sestrama u ovom mezarju i ostati sa njima do Sudnjeg dana. Učini im, Bože, boravak prijatnim, a dovedi im i one preostale, za čijim ostacima još tragamo”, kazao je reisul-ulema u dovi, te podsjetio kako se prije nekoliko dana u Srebrenici obavila dženaza za žrtve genocida.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Zvizdić u Kozarcu (Mina)

“Većina njih bili su mladi, u punoj snazi, trebalo je da životu podare mnogo dobro. Nažalost, zločinci su ih spriječili i nasilno im oduzeli život. Baš kao i ovima koje danas ispraćamo ovdje. Ostalo je još mnogo onih čije kosti nismo pronašli, kako ovdje tako i u drugim mjestima naše domovine. Zlo, koje ih je pobilo i koje šuti o njihovim lokacijama, još je živo i opire se pravdi. Nažalost, neke zvanične strukture vlasti kriju ga i štite; i podržavaju. Ovdje, I van naš zemlje. Ali, mi nećemo posustati u traganju za njima i nećemo posustati u proganjanju zločinaca. To je obaveza koju ćemo izvršiti, ako Bog da”, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Dženaza-namazu prethodio je vjerski program, kao i komemoracija. Prisustvovali su visoki vjerski i zvaničnici svih nivoa vlasti.

Srpske vojne i policijske snage ubile su u Prijedoru 3.176 civila, a još uvijek se traga za oko 500 osoba.

Posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana do sada su nađeni u tri države, i deset različitih opština, što govori o razmjeri zločina.

Nastavi čitati

USK

Krajina bogatija za još jednog doktora: Mirzet Škrgić diplomirao medicinu na Univerzitetu u Sarajevu

Published

on

By

Danas je Bihać ponosan na jednog od svojih najsjajnijih sinova – Mirzeta Škrgića , koji je uspješno diplomirao medicinu na Univerzitetu u Sarajevu.

Mirzetovom izvanredna akademska postignuća predstavljaju značajan korak naprijed kako za njega lično, tako i za njegovu porodicu i zajednicu kojoj pripada.

 

 

Mirzet je svojim predanim radom i posvećenošću tokom studija pokazao izuzetnu stručnost i angažman u oblasti medicine. Njegov uspjeh nije samo njegov lični trijumf, već i svjetionik koji osvjetljava put za buduće generacije mladih ljudi iz, kako Bihaća, tako i ostatatka USK koji sanjaju o medicinskoj karijeri.

Čestitamo Mirzetu na ovom izuzetnom dostignuću i želimo mu puno uspjeha u daljoj karijeri.

 

Nastavi čitati

USK

Opljačkana zlatara u Bihaću, šteta preko 400.000 KM!

Published

on

By

U Bihaću je u noći sa srijede na četvrtak zabilježena pljačka zlatare “Šehić”.

Prema informacijama koje su dostupne, nepoznati počinitelji su iz zlatare ukrali oko kilogram zlata i pet kilograma srebra.

Pljačka je prijavljena nadležnim policijskim organima, koji su odmah pokrenuli istragu i preduzeli mjere za pronalazak počinitelja ovog krivičnog djela.

Za sada nema detaljnijih informacija o tome kako je pljačka izvršena ili identitetu počinitelja, piše Dijaspora.

Policija apeluje na građane koji imaju bilo kakve informacije o ovoj pljački da se jave nadležnim organima kako bi pomogli u brzom rješavanju ovog slučaja.

Nezvanično se procjenjuje da je nastala šteta od preko 400.000 KM.

Foto: Ilustracija

Nastavi čitati

Najčitanije