Connect with us

BiH

Predsjednik udruženja novinara RS-a “brani” Dodika od sankcija: Bankari su “kukavice”

Published

on

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić u “odbrani” Milorada Dodika i članova njegove porodice od sankcija SAD-a udario je po bankarima, ali i medijima.
Simić je rekao da su “bankari u Republici Srpskoj kukavice koje zanima samo profit”.”Opća društvena klima učini to da predsjednik RS-a ne može da primi platu u svojoj zemlji. To je skandal. Ko je onda vlast u RS-u? Milorad Dodik ili američki ambasador? Ko onemogućava Miloradu Dodiku da primi platu? Naši bankari koji su kukavice. Naši bankari koji gledaju dinar, a ne svoju čast i dostojanstvo. Bankarima to nije u opisu radnog mjesta. Oni nisu ljudi koji su baš časni, gledaju samo profit, a ne neku duhovnu stvar. Moramo shvatiti da naša država treba da napravi posebnu banku koja bi isplaćivala našim rukovodiocima platu. Da bi sve to postigli, moramo da imamo slobodu medija. U Republici Srpskoj, trenutno, možemo reći možda, na dvije televizije s nacionalnom pokrivenošću, RTRS i ATV, i još nekoliko lokalnih, sve ostale su pod direktnom ili djelimičnom kontrolom Amerike”, tvrdi Simić.

Inače, Simić je bh. javnosti poznat po negiranju genocida u Srebrenici, zbog čega je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić protiv njega podnio prijavu Tužilaštvu BiH.

Simić je, naime, na javnom servisu BiH izjavio da se svake godine u Srebrenici u julu održava “Potočarski igrokaz”, aludirajući pri tome na 11. juli kada se obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

BiH

Ramo Isak službenim automobilom krenuo na privatno putovanje u Hrvatsku, pa doživio neprijatno iznenađenje

Published

on

By

Ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka prošle sedmice je hrvatska granična policija vratila sa granice, a prema nezvaničnim informacijama Crne Hronike, Isak im je pokazao i diplomatski pasoš.

Prema informacijama koje ima Crna-Hronika, Ramo Isak je putujući prema Makarskoj, kako bi izbjegao gužve, pokušao preći preko Graničnog prelaza za pogranični promet Jovića most.

Ovaj malogranični prelaz je namijenjen isključivo za prelazak granice lokalnog stanovništva iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Isak je to znao, ali je svejedno pokušao proći preko njega.

Kako saznaje Crna-Hronika, bh. granični policajci su mu dozvolili prolazak, ali oni hrvatski nisu.

Kako je, ipak, htio preći preko granice, graničnoj policiji je pokazao vlastiti diplomatski pasoš.

Ni diplomatski pasoš mu nije pomogao, pa se morao vratiti na granicu preko koje mu je dozvoljen prelaz.

Kako piše ovaj portal, Isak je na privatno putovanje išao službenim vozilom.

Zakonski, ministar u Vladi FBiH može posjedovati diplomatski pasoš, ali je nejasno da li bi ga trebao koristiti za privatnja putovanja. Službeni automobil svakako ne bi, zaključuje ovaj portal.

Nastavi čitati

BiH

Schmidt: Postoje neke snage koje bi htjele blokirati procese u BiH, ja to neću dozvoliti

Published

on

By

Japanska šefica diplomatije Yoko Kamikawa u posjeti je Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik BiH Christian Schmidt nakon razgovora sa ministricom vanjskih poslova Japana se obratio medijima.

Naime, Schmidt je kazao kako je ova posjeta izuzetno značajna za BiH posebno trenutku velikih političkih tenzija.

“Hvala što ste ovdje. Međunarodna zajednica je uistinu svjesna koliko je važna stabilnost u regionu u globalnom kontekstu. Današnja posjeta je neizmjerno bitan signal da Japan pokazuje brigu za BiH. Japan je dao veliki doprinos u poslijeratnom periodu ove zemlje. Japan je prisutan u BiH kao članica Upravnog odbora za implementaciju mira i ovu odluku shvataju vrlo ozbiljno. Ja ću kao visoki predstavnik BiH izraziti svoju zahvalnost minstirici vanjskih poslova Japana na radu u Vijeću za implementaciju mira, a to ću ponoviti uskoro i kada budem posjetio Tokio”, kazao je Schmidt.

Potom je dodao:

“Trenutno je potrebno mnogo podrške BiH, suočavamo se sa izazovnim periodom. Postoje neke snage koje bi htjele blokirati procese u BiH. Ja to neću dozvoliti zajedno sa Vijećem za implementaciju mira. Niko nema pravo uskraćivati ljudima izgled i nadu za EU. Pozvao bih Vijeće za implementaciju mira da zajedno djelujemo za bolju budućnost BiH i njen razvoj. Pozivam svakog ko ima kontakt sa ljudima u Banjaluci da ih upozori da brinu o ljudima, a ne da igraju igre i donose zakone. Zakone poput zakona o izborima. Mi ovu zemlju gradimo na pomirenju, poštovanju. Radujem se što se desila ova historijska posjeta ministrice Japana u BiH”.

N1

Nastavi čitati

BiH

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u BiH, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

Published

on

By

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim fokusom na epidemiju morbila. Razgovarali o značaju prevencije i vakcinacije. Osvrnuli smo se i na opasnosti na bazenima, kao i na druge faktore koji utiču na naš svakodnevni život tokom toplotnog vala. Za N1 su govorile doktorica Agnesa Porović Hodžić, specijalista higijene i medicinske ekologije, i doktorica Anisa Bajramović, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Sa današnjim danom u Kantonu Sarajevu više od 4.315 je oboljelih od morbila.

“Pik epidemije je bio sredinom maja, sad je u opadanju, ali to ne znači da je epidemija završila, trajat će ona još. Sedmično je manje od 100 oboljelih, najviše je djece. Prvom dozom vakcine MRP-a vakcinisano je 80 posto djece, a u drugim dobnim skupinama smo na 60 posto”, izjavila je doktorica Anisa Bajramović.

Četiri bebe umrle od velikog kašlja

Svaki roditelj zna da mora vakcinisati djecu, a zdravstveni sistem je dužan da obavijesti, napominje ona.

“Pandemija covida je uticala djelimično da su roditelji popustili s pažnjom na važnosti vakcine. Roditelji su poslije shvatili ozbiljnost i dovodili djecu na vakcine”, rekla je doktorica, ističući da je vakcinacija dostupna u svim domovima zdravlja.

Saopćila je i da od jučer imaju prvu prijavu smrti od morbila, a u pitanju je mladić od 17 godina.

“Sprema se izvještaj sada za FBiH, gdje će se opisati epidemija pertussis i morbila. Pertussis kako je počeo u FBiH od prošle godine, od novembra registrovane su četiri smrti beba, to je vrlo loša brojka”, istaknula je doktorica Bajramović.

Podcrtala je i da morbile ne biraju, od morbila može da oboli svaka osoba koja nije vakcinisana. To može i kod odrasli i kod djece da se desi.

Ispravnost vode na bazenskim kupalištima

U Novom danu smo govorili i o vodi u bazenskim kupalištima.

“Svima nam je  neophodno osvježenje, sama rekreacija je dobra, ali na bazenu treba voditi računa jer prijete i brojne negativne posljedice po zdravlje ljudi“, kaže doktorica Porović Hodžić.

O kontroli bazenske vode, dodaje, vodi računa Zavod za javno zdravstvo KS, koji kontinuirano vrši zdravstveni nadzor nad svim bazenskim kupalištima u KS.

“Uzrokovanje vode vrši se dinamikom kako to je definisano pravilnikom. Građani se mogu informisati kakva je voda ispitana, i taj rezultat bi trebao biti izložen na vidnom mjestu na bazenskim kupalištima”, kazala je  Agnesa Porović Hodžić.

Nastavi čitati

Najčitanije