Connect with us

BiH

“Sabrana djela” u PFBiH: Bajramović i Mešalić razmijenili uvrede, spominjalo se šamaranje, JNA, ratna odlikovanja…

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sinoć nije protekla bez ličnog obračuna zastupnika većine i opozicije. Ovoga puta, “obračunali” su se i izvrijeđali Halil Bajramović (NiP) i Mahir Mešalić (DF). Čitala su se “sabrana djela” (krivična djela), optuživali za “agresivnost”, “bolest”, ali i navodila ratna dostignuća.

Sve je počelo nakon rasprave o dokumentu Strategija razvoja turizma u FBiH za period 2022. – 2027. Bajramović je kritikovao opoziciju zbog kritika koje su iznijeli na račun dokumenta i naveo kako će sintagmu “ljuti Krajišnik” od sada koristiti kao “ljuti Tuzlak”, aludirajući na Mešalića koji se odmah javio za riječ.

“Što se tiče termina ‘ljuti Krajišnici/Tuzlaci’. Ja uopšte to ljuti ne bih spominjao u toj kategoriji. Kaže da sam ja agresivan, čovjek koji je pred licem BiH šamaro čovjeka u liftu i krivo mu što ne može mene da šamara, čovjek koji je nosilac više krivičnih djela meni govori nešto. Ja imam prekršajne prijave za saobraćaj, manje, ali ovakva sabrana djela kao što vi imate i vi meni govorite da sam agresivan”, rekao je Mešalić.

Nastavio je čitati navodna krivična djela Bajramovića i dodao kako je “ne može iščitati jer treba dan i zasbena tačka dnevnog reda”.

“Kaže agresivan, možda što glasnije pričam jer mi je možda granata u ratu pala blizu pa ne čujem dobro i pričam glasnije. (…) Pazite, mene stavljati u taj kontekst, odakle vam pravo? Zašto sam agresivan – jer nemate većinu… Mene šamarati nećete moći, na to sam malo agresivniji”, rekao je Mešalić.

Replicirao je i predsjedavajućoj kazavši da “ako nije sposobna da vodi sjednicu ne prebacuje krivicu na njih”.

Halil Bajramović je replicirao.

“Kolega Mešliću, ja sam sa 20 godina otišao u JNA pa su me iskoristili prvo jedni da budem u Hrvatskoj, pa su me iskoristili drugi, pa treći. Ratovao sam i protiv, na neki način, Hrvata i protiv Srba, najviše protiv Bošnjaka, nažalost, zbog politike. Kolega Mešaliću, ja i da sam napravio kiks, nasilnik nisam. Bio sam na 8. katu i spustio se uredno s momkom, nisam spustio prst na njega sem refleksa. Postoji mogućnost da sam ja malo refleksniji jer sam veteran i nosilac Zlatnog ljiljana, ali ono što primijetim, želim se izvinim, kada kažem da je agresivan, prije bih baico sumnju da je malo bolestan. Išao je u Afganistan, baza Orao ga je vodila po raznim misijama i treba se akcenat staviti da nije jadan u kakvim depresijama”, rekao je Bajamović.

Prekinula ga je predsjedavajuća navodeći kako su to uvrede na ličnoj osnovi, ali je on dodao još kako su mu “krivična djela na trete stavljali političari i da su odbačena”.

Pogledajte video OVDJE.

BiH

Novalić: Spominju redukcije struje za koje nismo čuli od rata, slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da bi mogla poskupjeti struja za privredu u FBiH.

Novalić ističe da je on ‘nažalost bio u pravu’.

“Kao što sam najavio, nametnuta vlast će poskupiti struju. Oni spominju redukcije za koje nismo čuli od ratnih dana.

Posljedica novog poskupljenja bit će dodatna otpuštanja i pad zaposlenosti. O odlasku mladih koji će uslijediti nakon degradacije životnog standarda da ne govorimo – u pitanju je historijska emigracija kakvu do sad nismo mogli ni zamisliti. Kao što naš narod kaže, od nameta nema selameta”, naveo je Novalić.

Nastavi čitati

BiH

Bankarka Belma podizala novac s kartica klijenata, pribavila nezakonito skoro 48 000 KM

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Belme Kustura-Bajgorić zbog krivičnog djela – zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optužena se tereti da je od 06.03.2019. do 01.07.2021. godine, obavljajući poslove bankara za fizička lica u „SberBank“ d.d. Sarajevo“ (sadašnja „AsaBanka“ dd Sarajevo), manipulisala novcem više klijenata, na način da je sa njihovih Sberbank platnih Pika kartica, bez znanja klijenata na koje navedene kartice glase, podizala novčane iznose, te tako pribavila nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 47.720,04 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Nastavi čitati

BiH

Boris je dobrovoljac na frontu u Ukrajini: “Plaća je odlična, čast mi je što me progoni SIPA i neke institucije” (VIDEO)”

ATV-ov “Dosije”, razgovarao je sa srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije.

Jedan od njih je i Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjaluci je proveo zadnjih 25 godina.

Kako kaže, po treći put uzima oružje u ruke.

Prvi je bio odbrambeno-otadžbinski, drugi na Kosovu, a sada je u Ukrajini.

– Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Plata je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama”, navodi Boris.

Kako kaže, Ukrajinci se najviše oslanjaju na dronove kamikaze.

“Ima dosta dronova, kamikaza. To su dronovi mali, koji koštaju malo novca. Zakače projektil i idu na poziciju te ga otkače. U zadnje vrijeme ima dosta toga, opasne su to stvari”, ističe Boris.

Boris ističe da je ofanziva Ukrajine propala te da stvari nisu onakve, kakvim su predstavljene u medijima.

“Ukrajinska ofanziva je u debaklu. To što oni dobijaju medijski rat to je druga stvar. Međutim, sve ide po planu. Oni slabo imaju municije, na Soledar opale pet do šest granata dnevno”, kaže Boris.

 

 

 

Nastavi čitati

Najčitanije