SPONZORIRANO: Nermina Malić – SDA Kandidat za Parlament F BiH

Građani Krajine od mene mogu očekivati jasne i konkretne aktivnosti 

Drage moje Cazinjanke i Cazinjani, Krajiškinje i Krajišnici, kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za Parlament Federacije BiH na predstojećim Općim izborima, želim Vam se ukratko predstaviti kao i predstaviti jasne aktivnosti za koje se namjeravam boriti ukoliko dobijem Vaše povjerenje 2. oktobra.

Oni koji me poznaju, znaju da sam svoj život posvetila Cazinu i Krajini. Medicinski faklutet na Univerzitetu u Sarajevu završila sam 1982. godine, nakon čega sam svoju profesionalnu karijeru počela u Domu Zdravlja Cazin. Specijalista sam iz oblasti fizijatrije od 1990. godine, a titulu primarijusa doktora stekla sam 2000. godine. U godinama nakon rata, svoj rad sam najviše posvetila rehabilitaciji osoba stradalih u ratnim dešavanjima i osobama koje su ostale bez donjih ekstremiteta. Upravo moj magistarski rad bio je posvećen ovoj temi, pa sam na postdiplomskom studiju stekla i zvanje magistra 2014. godine.

U Cazinu sam započela svoju profesionalnu karijeru prije 40 godina i tu sam i ostala. Bila sam uz svoj narod i u najteža ratna vremena kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. U postratnom periodu koji je bio izuzetno težak za sve naše građane, imala sam brojne ponude da svoju karijeru nastavim van granica naše zemlje. Dobijala sam pozive iz Zagreba, Praga, Beča, Istanbula, Minhena ali niti jednog momenta nisam ni pomislila da napustim svoju zemlju, svoju Krajinu i svoj Cazin. Odlučila sam ostati sa svojim narodom i zajedno graditi našu jedinu domovinu.

Pred nama su po mnogima najvažniji izbori za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu u poslijeratnom periodu. Naša zemlja nalazi se na prekretnici, pred nama su veoma bitni izazovi. Nakon skoro 30 godina poslije nesretnog rata, u vremenu kada smo obnovili zemlju i pokrenuli privredu, sada nas čekaju veliki i ozbiljni izazovi. Prije svega ekonomski. Naime, svi pokazatelji govore da smo došli u situaciju kada nam se otvara prilika da napravimo veliki privredno-ekonomski bum te da krupnim koracima krenemo u mnogo ljepšu budućnost. Mukotrpnim radom sa vizijom i planom u proteklih osam godina SDA je u ovoj godini ostvarila najveći, historijski budžet do sada za Federaciju Bosne i Hercegovine. Na kraju ovog mandata statistički podaci govore da smo spremni za nešto veliko. Imamo ozbiljan plan, a da bi uspjeli isti provesti, potrebna nam je vaša podrška u nedjelju 2. oktobra.

Za Krajinu sam se uvijek borila i trudila sam se da se moj glas daleko čuje, nisam šutila na nepravdu i uvijek sam bila na strani istine. Kao neko ko je svoj radni vijek proveo u zdravstvu, odnosno Domu Zdravlja Cazin, često sam koristila svoje konekcije i poznanstva kako bi naša zdravstvena ustanova dobijala modernu opremu i tehnologiju. Često sam organizovala razne seminare i okrugle stolove na kojima sam okupljala priznate osobe kako iz BiH, tako i iz inostranstva, a na kojima sam prezentovala projekte i ideje za razvoj našeg grada.

Sada se nalazim na listi za Parlament Federacije BiH i ukoliko dobijem Vašu podršku 2. oktobra, u Parlamentu ću se boriti za bolji život stanovnika cijele Krajine. Ne želim Vam pričati bajke niti davati suhoparna i „standardna“ obećanja. U nastavku ću Vam predstaviti nekoliko konkretnih stvari koje planiram inicirati kao nadam se budući član Parlamenta Federacije BiH.

  • Što bržu izgradnju brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša. Obzirom da je to projekat o kome se dugo govori, tražit ću informacije od Autocesta FBiH o tom važnom infrastrukturnom projektu za kompletnu Krajinu.
  • Subvencije za porodilje. Tražit ću od Vlade FBiH da pomogne našem kantonu sa subvencioniranjem sredstava tako da svaka porodilja ima pravo na minimalnu naknadu od 1000 KM mjesečno, u periodu godinu dana nakon poroda.
  • Zahtjevat ću dodatna sredstva za obnovu i razvoj Kantonalne bolnice u Bihaću.
  • Zahtjevat ću izdvajanje dodatnih sredstava za modernizaciju, rekonstrukciju i proširenje Turističko-rekreativnog centra Gata.
  • Podnijet ću inicijativu da Vlada FBiH izdvoji sredstva kao pomoć Krajini za izgradnju novih nogometnih stadiona u Bihaću i Cazinu kao i sredstva za rekonstrukciju ostalih stadiona na našem kantonu, te sredstva za izgradnju nove sportske dvorane u Bihaću, kako bi i Krajina mogla biti domaćin našim „zmajevima“ upravo ovdje odakle naše reprezentacije imaju najveću podršku.
  • Zahtjevat ću dodatna ulaganja u turizam, odnosno promociju turističkih sadržaja koje nudi naš kanton.
  • Kao stranka borit ćemo se da u naredne četiri godine dođemo do iznosa minimalne plate od 1000 KM, te da penzije porastu za minimalno 50%.
  • Zahtjevat ću dodatne subvencije za doprinose i dijela plaće koje se tiču prvog zaposlenja mladih osoba u trajanju od dvije godine od zasnivanja radnog odnosa.
  • Podnijet ću inicijativu za subvenciju od strane Vlade FBiH za rješavanje stambenog pitanja mladih u cijeloj Federaciji. Naime, zahtjevat ću da se prilikom kupovine prve nekretnine za mlade odobri finansijska pomoć u minimalnom iznosu od 20 000 KM.

Nabrojane aktivnosti bit će osnova mog djelovanja i rada u Parlamentu FBiH. Naravno, ukoliko dobijem Vaše povjerenje, mogu obećati da ću zaista biti glas javnosti koji će slušati probleme našeg naroda, a trudit ću se kroz moje djelovanje, vaš glas čuje tamo gdje je to potrebno.

Izađite na izbore u nedjelju 2. oktobra i birajte ljude koji će zaista biti Vaši istinski predstavnici i koji će se boriti za opći napredak i prosperitet svakog čovjeka u ovoj državi.

Nermina Malić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *