Connect with us

Cazin

SPONZORIRANO: Nermina Malić – SDA Kandidat za Parlament F BiH

Građani Krajine od mene mogu očekivati jasne i konkretne aktivnosti 

Drage moje Cazinjanke i Cazinjani, Krajiškinje i Krajišnici, kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za Parlament Federacije BiH na predstojećim Općim izborima, želim Vam se ukratko predstaviti kao i predstaviti jasne aktivnosti za koje se namjeravam boriti ukoliko dobijem Vaše povjerenje 2. oktobra.

Oni koji me poznaju, znaju da sam svoj život posvetila Cazinu i Krajini. Medicinski faklutet na Univerzitetu u Sarajevu završila sam 1982. godine, nakon čega sam svoju profesionalnu karijeru počela u Domu Zdravlja Cazin. Specijalista sam iz oblasti fizijatrije od 1990. godine, a titulu primarijusa doktora stekla sam 2000. godine. U godinama nakon rata, svoj rad sam najviše posvetila rehabilitaciji osoba stradalih u ratnim dešavanjima i osobama koje su ostale bez donjih ekstremiteta. Upravo moj magistarski rad bio je posvećen ovoj temi, pa sam na postdiplomskom studiju stekla i zvanje magistra 2014. godine.

U Cazinu sam započela svoju profesionalnu karijeru prije 40 godina i tu sam i ostala. Bila sam uz svoj narod i u najteža ratna vremena kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. U postratnom periodu koji je bio izuzetno težak za sve naše građane, imala sam brojne ponude da svoju karijeru nastavim van granica naše zemlje. Dobijala sam pozive iz Zagreba, Praga, Beča, Istanbula, Minhena ali niti jednog momenta nisam ni pomislila da napustim svoju zemlju, svoju Krajinu i svoj Cazin. Odlučila sam ostati sa svojim narodom i zajedno graditi našu jedinu domovinu.

Pred nama su po mnogima najvažniji izbori za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu u poslijeratnom periodu. Naša zemlja nalazi se na prekretnici, pred nama su veoma bitni izazovi. Nakon skoro 30 godina poslije nesretnog rata, u vremenu kada smo obnovili zemlju i pokrenuli privredu, sada nas čekaju veliki i ozbiljni izazovi. Prije svega ekonomski. Naime, svi pokazatelji govore da smo došli u situaciju kada nam se otvara prilika da napravimo veliki privredno-ekonomski bum te da krupnim koracima krenemo u mnogo ljepšu budućnost. Mukotrpnim radom sa vizijom i planom u proteklih osam godina SDA je u ovoj godini ostvarila najveći, historijski budžet do sada za Federaciju Bosne i Hercegovine. Na kraju ovog mandata statistički podaci govore da smo spremni za nešto veliko. Imamo ozbiljan plan, a da bi uspjeli isti provesti, potrebna nam je vaša podrška u nedjelju 2. oktobra.

Za Krajinu sam se uvijek borila i trudila sam se da se moj glas daleko čuje, nisam šutila na nepravdu i uvijek sam bila na strani istine. Kao neko ko je svoj radni vijek proveo u zdravstvu, odnosno Domu Zdravlja Cazin, često sam koristila svoje konekcije i poznanstva kako bi naša zdravstvena ustanova dobijala modernu opremu i tehnologiju. Često sam organizovala razne seminare i okrugle stolove na kojima sam okupljala priznate osobe kako iz BiH, tako i iz inostranstva, a na kojima sam prezentovala projekte i ideje za razvoj našeg grada.

Sada se nalazim na listi za Parlament Federacije BiH i ukoliko dobijem Vašu podršku 2. oktobra, u Parlamentu ću se boriti za bolji život stanovnika cijele Krajine. Ne želim Vam pričati bajke niti davati suhoparna i „standardna“ obećanja. U nastavku ću Vam predstaviti nekoliko konkretnih stvari koje planiram inicirati kao nadam se budući član Parlamenta Federacije BiH.

 • Što bržu izgradnju brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša. Obzirom da je to projekat o kome se dugo govori, tražit ću informacije od Autocesta FBiH o tom važnom infrastrukturnom projektu za kompletnu Krajinu.
 • Subvencije za porodilje. Tražit ću od Vlade FBiH da pomogne našem kantonu sa subvencioniranjem sredstava tako da svaka porodilja ima pravo na minimalnu naknadu od 1000 KM mjesečno, u periodu godinu dana nakon poroda.
 • Zahtjevat ću dodatna sredstva za obnovu i razvoj Kantonalne bolnice u Bihaću.
 • Zahtjevat ću izdvajanje dodatnih sredstava za modernizaciju, rekonstrukciju i proširenje Turističko-rekreativnog centra Gata.
 • Podnijet ću inicijativu da Vlada FBiH izdvoji sredstva kao pomoć Krajini za izgradnju novih nogometnih stadiona u Bihaću i Cazinu kao i sredstva za rekonstrukciju ostalih stadiona na našem kantonu, te sredstva za izgradnju nove sportske dvorane u Bihaću, kako bi i Krajina mogla biti domaćin našim „zmajevima“ upravo ovdje odakle naše reprezentacije imaju najveću podršku.
 • Zahtjevat ću dodatna ulaganja u turizam, odnosno promociju turističkih sadržaja koje nudi naš kanton.
 • Kao stranka borit ćemo se da u naredne četiri godine dođemo do iznosa minimalne plate od 1000 KM, te da penzije porastu za minimalno 50%.
 • Zahtjevat ću dodatne subvencije za doprinose i dijela plaće koje se tiču prvog zaposlenja mladih osoba u trajanju od dvije godine od zasnivanja radnog odnosa.
 • Podnijet ću inicijativu za subvenciju od strane Vlade FBiH za rješavanje stambenog pitanja mladih u cijeloj Federaciji. Naime, zahtjevat ću da se prilikom kupovine prve nekretnine za mlade odobri finansijska pomoć u minimalnom iznosu od 20 000 KM.

Nabrojane aktivnosti bit će osnova mog djelovanja i rada u Parlamentu FBiH. Naravno, ukoliko dobijem Vaše povjerenje, mogu obećati da ću zaista biti glas javnosti koji će slušati probleme našeg naroda, a trudit ću se kroz moje djelovanje, vaš glas čuje tamo gdje je to potrebno.

Izađite na izbore u nedjelju 2. oktobra i birajte ljude koji će zaista biti Vaši istinski predstavnici i koji će se boriti za opći napredak i prosperitet svakog čovjeka u ovoj državi.

Nermina Malić

Cazin

Cazin u protekla 24 sata: Dva krivična djela, narušavanje javnog reda i mira…

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin zabilježeni su različiti događaji i pojave. Evo pregleda informacija koje su prikupljene i obrađene:

 1. Policijska stanica Cazin Intervencija:
  • Krivična djela: Evidentirana su dva krivična djela.
  • Javni red i mir: Zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira.
 2. Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin:
  • Nisu evidentirani nikakvi događaji ili intervencije.
 3. Pregled saniteta:
  • Prikazano je 74 pregleda, od kojih su tri rezultirala povredama.
 4. Vodosnabdijevanje:
  • Stanje je redovno, nema prijavljenih problema.
 5. Elektrosnabdjevanje:
  • Obavještenje od Podružnice “Elektrodistribucija” Bihać glasi da je snabdijevanje električnom energijom uredno.
 6. Komunalne usluge:
  • Odvožnja komunalnog otpada odvija se prema ustaljenom redu.
 7. Stanje na cestama:
  • Opisano je da je kolovoz pretežno mokar ili vlažan, uz pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara.
  • Vozače se upozorava na mogućnost smanjene vidljivosti zbog magle na pojedinim dionicama, kao i na opasnost od odrona zemlje ili kamenja uslijed kišnih padavina.
  • Poseban apel se upućuje vozačima da prilagode vožnju uslovima na putu, posebno na određenim dionicama gdje je oprez potreban.
  • Na dionici Ključ-Sanski Most saobraćaj je obustavljen zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, preusmjeren je na obilaznicu.
 8. Granični prelazi:
  • Zadržavanja za putnička vozila su kratkotrajna.

Ovo su ključne informacije i događaji koji su se desili u proteklih 24 sata na području Grada Cazin.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Ženska rukometna reprezentacija večeras u Cazinu dočekuje Grčku

Ženska rukometna reprezentacija BiH večeras igra 3.kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u rukometu 2024. Pred našim seniorkama je dvomeč sa Grčkom, a prva utakmica igra se večeras u Cazinu. Podrška stiže sa svih strana i bez sumnje će puna dvorana biti vjetar u leđa Zmajicama koje će i večeras s ponosom nositi dres reprezentacije BiH! Večeras, nakon tri i po mjeseca ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. Susret 4. kola igra se 3. marta u 16. sati u Kozaniju.

Nakon dva kola u grupi 1 naša selekcija je bez bodova, te je u prva dva kola upisala isto toliko poraza. Naše rukometašice su poražene od Rumunije u gostima (18:49) i Hrvatske na domaćem terenu (17:31). I Grčka je u prva dva kola upisala dva poraza, a prvo mjesto na tabeli dijele Rumunija i Hrvatska, koje imaju po dvije pobjede i po maksimalna četiri boda.

Na Evropsko prvenstvo plasirat će se po dvije najbolje plasirane ekipe iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Evropsko prvenstvo će se igrati od 28. novembra do 15. decembra u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj.

Krajina je i ovog puta na nogama i sve je spremno za večerašnji meč u Cazinu, u susret kojem su naše rukometašice gostovale u programu RTV Cazin, a prijem za našu reprezentaciju organizirao je i cazinski gradonačelnik.

Utakmica BiH – Grčka igra se večeras od 19 sati u Gradskoj sportskoj dvorani uz direktan prenos na Face TV.

Nastavi čitati

Cazin

U protekla 24 sata u Cazinu policija imala četiri intervencije

U proteklih 24 sata na području Grada Cazin zabilježeni su različiti događaji i pojave. Evo pregleda informacija koje su prikupljene i obrađene:

Policijska stanica Cazin Intervencija:

 • Krivična djela: Jedno krivično djelo je evidentirano.
 • Javni red i mir: Zabilježena su dva slučaja narušavanja javnog reda i mira.
 • Saobraćajne nezgode: Jedna saobraćajna nezgoda dogodila se s materijalnom štetom.

Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin:

 • Nema izvještaja, stanje je mirno.

Pregleda:

 • Ukupno pregledano: 69
 • Povreda: Nije navedeno.
 • Korištenje saniteta: Zabilježena su dva slučaja korištenja saniteta.

Elektrosnabdjevanje:

 • Podružnica “Elektrodistribucija” Bihać PJD Cazin, obavještava kupce da je dana
  28.02.2024.god planirano isključenje el.energije za slijedeća trafo-područja: Srbljani,
  Begići,Crkvino Brdo,Handanagići,Jašaragići,Miostrah, Stijena u vremenu od 08:30-16:00
  sati .

Komunalne usluge:

 • Odvožnja komunalnog otpada odvija se po redovnom rasporedu.

Stanje na cestama:

 • Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu.
 • Slabija magla se pojavljuje na pojedinim dionicama, ali ne utiče bitnije na saobraćaj.
 • Učestali su odroni zbog porasta temperature, pa se preporučuje opreznija vožnja.
 • Izdvajaju se određene dionice puteva kao potencijalno rizične zbog odrona.
 • Radovi na određenim lokacijama utiču na režim saobraćaja, uključujući obustave i preusmjeravanja.
 • Na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila su kratkotrajna.

Ovo su najvažnije informacije o događajima i stanju na području Grada Cazin u proteklih 24 sata.

 

Cazin.ba

Nastavi čitati

Najčitanije