Connect with us

USK

Teška saobraćajna nesreća u Velikoj Kladuši

Na području Velike Kladuše, mjesto Marjanovac, dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva putnička automobila.

Na licu mjesta su pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša, te će više informacija biti poznato nakon uviđaja.

Dijaspora

USK

Učenica pala s prozora škole u Bihaću, zadobila teže ozljede

Jučer sa prozora OŠ  „Kamenica“ kod Bihaća pala je 14-godišnja djevojčica, potvrđeno nam je u Upravi policije USK.

Istraga, koja je još uvijek u toku, trebala bi utvrditi okolnosti koje su dovele do ovog događaja.

Djevojčica je zadobila teže tjelesne povrede, ali nije životno ugrožena i sinoć je izmještena na daljnje liječenje u Klinički centar Sarajevo.

– Na samom prijemu pacijentica je bila pri svijesti i komunikativna. Urađena je hitna dijagnostika, kako CT, tako RTG, te ostale neophodne analize. Djevojčica je nakon pregleda u Centru urgentne medicine primljena na Odjel neurohirurgije odakle je zbog povreda premještena u jedinicu intenzivnog liječenja Kantonalne bolnice. Ljekarski konzilij je odlučio da će djevojčicu, zbog zadobivenih povreda, transportovati na Kliniku za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra u Sarajevu, saopćeno je iz Kantonalne bolnice u Bihaću.

Video prilog pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Sport

Džanan Musa imenovan za prvog ambasadora dobre volje IOM organizacije u BiH

Pored sporta, njegovi humani napori naglašavaju predanost zajednici, posebno prema mladima što potvrđuje Musinu posvećenost humanitarnom radu

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je da je renomirani košarkaš, dvostruki prvak Eurolige Džanan Musa imenovan za prvog ambasadora dobre volje ove organizacije u Bosni i Hercegovini.

Rođen u Bihaću, Musa je stekao priznanje igrajući u NBA ligi, dobitnik je nagrade EuroCup Basketball Rising Star Award za 2018. godinu. Trenutno nastupa za Real Madrid u španjolskoj ligi ACB, a sa ovom ekipom osvojio je Euroligu 2023. godine. Njegova sjajna karijera služi kao inspiracija za mlade sportiste u Bosni i Hercegovini.

-Oduševljen sam mogućnošću saradnje na brojim inicijativama usmjerenim na pomoć onima kojima je pomoć potrebna. Posebno sam uzbuđen biti dijelom projekata koji donose korist zajednicama – izjavio je Musa.

Pored sporta, njegovi humani napori naglašavaju predanost zajednici, posebno prema mladima što potvrđuje Musinu posvećenost humanitarnom radu.

Kao ambasador dobre volje Međunarodne organizacije za migracije, Musa teži ka podizanju svijesti i poticanju na razmišljanje o migracijama te promoviranju ljudskih priča. Pored toga, on nastoji angažirati mlade u lokalnim zajednicama i zagovarati transformativnu moć sporta.

-Uzbuđeni smo jer će se Musa pridružiti Međunarodnoj organizaciji za migracije u Bosni i Hercegovini kao ambasador dobre volje, on je uzor mladim ljudima i pokazuje koliko sport može biti univerzalna poruka kohezije, inkluzije i multikulturalizma – kazala je Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i koordinatorica za Zapadni Balkan, saopćeno je iz IOM-a.

FENA

Nastavi čitati

USK

Šef Misije OSCE-a održao sastanak sa šeficom Ureda za borbu protiv korupcije USK

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler, posjetio je danas Bihać, gdje je održao sastanak sa Adelom Tabaković sekretarom Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona. Tema razgovora bila je borba protiv korupcije kroz jačanje i podršku Uredu za borbu protiv korupcije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Misija OSCE-a u BiH, kako je naglašeno, snažno je opredijeljena za borbu protiv korupcije, njeno suzbijanje i konačno zaustavljanje.

Mnogobrojni izvještaju i analize pokazuju da je koprupcija u društvu velika prepreka za razvoj i napredovanje Bosne i Hercegovine, kako u političkom, tako i u administrativnom smislu, pa Misija OSCE-a u BiH uspostavu Ureda za borbu protiv korupcije vidi kao jedan značajan korak prema smanjenju i potpunom uklanjanju korupcije.

Adela Tabaković

“Uspostava ovog ureda u Bihaću, zajedno sa zakonima koji će biti usvojeni i koji su u fazi priprema, na neki način će poboljšati sposobnost svih aktera društva da se bore protiv korupcije i da je zaustave. Također je esencijalno da Ured za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona što je prije moguće funkcionira u potpunosti, a to znači uspostavu osoblja i stručnjaka koji će raditi i biti predani rješavanju problema s kojima će se susretati. Mi šaljemo poziv vlastima u Unsko-sanskom kantonu da u potpunosti potpomognu stavljanje ovog ureda u operativnost i da implementiraju Zakon o prijavljivanju imovine nosioca javnih funkcija, što je jedan od ključnih zakona koji se trebaju implementirati. Naš prioritet je također, da se krene naprijed i da se na neki način razvoj ove zemlje u potpunosti podrži”, kazao je Aggeler.

Kaže da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje, te da je Misija OSCE-a u BiH u potpunosti posvećena davanju podrške u borbi protiv korupcije na svakom nivou i da će nastaviti davati podršku u bilo kakvom vidu Uredu za borbu protiv korupcije u Unsko-sanskom kantonu.

Po riječima Adele Tabaković, sekretara Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona, posjeta predstavnika OSCE-a ovom uredu predstavlja trenutak koji se u Unsko-sanskom kantonu dugo čekao, s obzirom na to da je Zakon o prijavi imovine u ovom kantonu usvojen 2021. godine te da se njime definira uspostava ovog ureda, a on je zvanično otvoren tek sredinom oktobra 2023. godine

“Misija OSCE-a u BiH je cijelo vrijeme i od samog početka ovog projekta bila i ostala uz Ured za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona, počevši od Zakona o prijavi imovine gdje su učestvovali kao savjetodavci, a također su učestvovali kod uspostave Ureda kroz razne donacije i edukacije. Tako da nam podrška Misije OSCE-a u BiH puno znači, kao i sama činjenica da je i dalje uz Ured za borbu protiv korupcije USK-a i da je Ured zadobio povjerenje OSCE-a, i nadam se da ćemo zadobijeno povjerenje opravdati. Ured još uvijek nema zaposlenika, ja sam jedina tu kao sekretar Ureda. Iako sam imenovana, još uvijek nisam preuzela dužnost, međutim, pokrenula sam sve one aktivnosti koje proizilaze iz Zakona o prijavi imovine i Ured je do sada zaprimio oko 900 koverti u kojima se nalaze prijave nosilaca javnih funkcija. Sada slijedi analiza tih prijava i provjera da li su one nepotpune.

One koje budu nepotpune, zatražit ćemo dopunu istih, a zatim slijedi njihov unos u registar. Misija OSCE-a u BiH je finansirala izradu web stranice Ureda za borbu protiv korupcije USK-a koja je prije nekoliko dana puštena u rad. Na toj stranici bit će registar prijave imovine, registar imenovanja lica i registar poklona, tako da mogu reći iako Ured nije kapacitiran, on uglavnom ispunjava svoje zakonske obaveze”, kazala je Tabaković.

Dodaje, kako se nada da će po usvajanju budžeta Unsko-sanskog kantona, Ured zaživjeti u svom punom kapacitetu, te da ima obećanja premijera Vlade USK da će za ovu godinu biti osigurana sredstva za sedam zaposlenika Ureda.

Nastavi čitati

Najčitanije